Apparaten gebruiken zelfs energie in de uit-stand


Debat `De stekker er uit?! Verborgen kosten van stroomvretende apparaten.'

HAARLEM, 20070221 -- Op dinsdag 6 maart om 19.30 uur organiseert computervereniging HCC in samenwerking met de VARA een debat over de kosten van stroomvretende apparaten. Mark Zellenrath, Vice-president Communications & Public Policy van UPC, debatteert met Karel van Broekhoven van Stopstandby.nl. Volgens Stopstandby mogen producten als de Mediabox van UPC niet meer gemaakt worden, vanwege het ontbreken van een uit-knop en het hoge energieverbruik in stand-by. Naast deze sprekers geven Puk van Meegeren, hoofd communicatie van Milieu Centraal, en enkele politici hun visie op de problematiek. Het debat wordt live uitgezonden op ConsumentenTV en www.vara.nl en is terug te kijken via www.hcc.nl.

Prof. dr ir Han Brezet van het programma 'Design for Sustainability' van de TU Delft laat zien dat je ook nu al apparaten kunt ontwikkelen met een laag energieverbruik. Simone Weimans (Radio Kassa) treedt op als debatleider.

Aanleiding voor het debat is het toenemende onnodige energieverbruik. We omringen ons met steeds meer apparaten: computers, televisies, telefoons, mp3-spelers enzovoorts. Een groot deel van die apparatuur verbruikt niet alleen stroom tijdens het gebruik, maar kent ook sluipverbruik (in stand-by, als het opladen al gereed is of zelfs in de uit-stand). Apparaten als internetmodems en tv-decoders staan altijd aan en beschikken vaak niet eens over een uit-knop. Terwijl dit totaal onnodig is verbruiken we zo met elkaar het vermogen van een kleine elektriciteitscentrale. Onwenselijk voor het milieu, en niet leuk voor de portemonnee van de consument.

Zou verminderen van stroomverbruik niet prioriteit nummer één moeten zijn voor producenten? Moet de overheid geen regels stellen aan het sluipverbruik? In hoeverre is de consument zich bewust van deze vorm van verkwisting en geven milieuorganisaties wel voldoende voorlichting over hoe verkwisting te vermijden is?

De uitzending is live en on demand te volgen via www.vara.nl. Daarnaast wordt het debat uitgezonden op ConsumentenTV. Bijwonen van het debat in de Balie te Amsterdam is mogelijk door aan te melden op www.hcc.nl/hccdebat. Meer informatie staat op www.hcc.nl.

Over HCC

HCC is dé vereniging van computergebruikers in Nederland en telt circa 180.000 leden. De vereniging HCC is een ontmoetingsplaats voor haar leden met een gezamenlijke interesse in computergebruik in de meest ruime zin en de technologie daarachter en stelt zich ten doel haar leden daarbij te ondersteunen en hierover te informeren. Kijk voor meer informatie wat HCC haar leden biedt op www.hcc.nl/ledenvoordeel





HCC