Nederlandse Vereniging van Journalisten

Speciale veiligheidstraining 7 en 8 maart

Voor journalisten en fotojournalisten die binnenkort van plan zijn naar oorlogsgebieden af te reizen, maar ook voor journalisten die regelmatig in risicovolle gebieden hun werk uitoefenen, biedt de NVJ op 7 en maart en 8 maart aanstaande een vernieuwde veiligheidstraining aan. De training wordt in samenwerking met de Koninklijke Landmacht georganiseerd.

Voor de specifiek op journalisten gerichte training is voor een nieuwe aanpak gekozen met nadruk op de praktijk. Uitgangspunt van de oefeningen: hoe maak je de meeste kans jezelf te redden uit bedreigende situaties.

Bij de voorbereiding van de nieuwe cursusopzet heeft de NVJ Henk van Veen van Television Training Network ingeschakeld, die ook eerder het initiatief nam om met de European Broadcasting Union (EBU) de succesvolle veiligheidstraining voor Europese radio- en televisiejournalisten op te zetten.

Er zijn trainingen hoe je jezelf redt als je in een hinderlaag komt of als je gegijzeld wordt, hoe je veilig door een mijnenveld komt en er zijn oefeningen om te ervaren wat het is onder vuur komen te liggen.

Er zijn lezingen van experts over de culturele verschillen, waar je rekening mee moet houden als je contact zoekt met de plaatselijke bevolking. Voor verslaggevers, die als `embedded journalists' meegaan met Defensie is er uitleg over het internationaal rechtelijke kader, waarbinnen de troepen, en dus ook de journalisten die hen vergezellen, opereren.

De cursus is een pilot, die het begin moet zijn van een nieuwe en effectieve algemene veiligheidstraining voor journalisten, die naar gevaarlijke gebieden worden gestuurd.

De training wordt gehouden op de militaire oefenterreinen de Harskamp en Schaarsbergen.

Voor meer informatie over de training: bel of mail: espeet@nvj.nl