Gemeente Spijkenisse


Informatieavond Buurtpreventie Gildenwijk

22 februari 2007

buurtpreventie
Op woensdag 7 maart vindt er in de burgerzaal van het stadhuis een informatieavond plaats voor alle inwoners van Gildenwijk over buurtpreventie. De avond start om 19.00 uur en eindigt uiterlijk om 22.00 uur.

Tijdens de avond wordt de achtergrond van buurtpreventie uitgelegd en kunnen vragen worden gesteld. Het programma is als volgt:
* Welkom en introductie

* Presentatie buurtpreventie

* Film buurtpreventie

* Pauze

* Discussie

* Vragenronde

* Afsluiting

Na afloop van de avond kunnen bewoners zich eventueel opgeven. Aanwezig zijn verantwoordelijk wethouder Jan Willem Mijnans, vertegenwoordigers van de gemeente, de woningcorporaties en de politie.

Bij buurtpreventie speelt een geselecteerde groep bewoners een belangrijke rol bij het veiliger maken van hun wijk. Zij zijn als het ware de ogen en de oren van de wijk. Zij gaan de straat op en signaleren onveilige situaties, maar spreken ook buurtbewoners aan. Niet alleen omdat ze zich bijvoorbeeld niet correct gedragen, maar ook om tips te geven om een inbraak te voorkomen. In de praktijk blijkt dat die aanpak werkt.

Gildenwijk is de tweede wijk in Spijkenisse waar buurtpreventie start. Twee jaar geleden startte het eerste project in de Gaarden. Daar daalden de criminaliteitscijfers en steeg het veiligheidsgevoel onder bewoners. Voor het starten van buurtpreventie zijn minimaal 15 bewoners uit de wijk nodig die bereid zijn om zich in te zetten.

Buurtpreventie is een initiatief van de politie, de gemeente en de drie woningcorporaties (De Leeuw van Putten, Woonbron en Maasdelta). Het is een van de maatregelen uit het wijkveiligheidsplan van Gildenwijk.