Universiteit Maastricht

2 maart 2007
Universiteit Maastricht levert elektronische bibliotheek aan Atrium MC `Connect-e-UM', de elektronische bibliotheek op maat

Medisch specialisten en andere zorgverleners van Atrium MC kunnen sinds kort online een omvangrijke biomedische tijdschriftencollectie van de Universiteitsbibliotheek (UB) Maastricht raadplegen. De circa 350 gebruikers kunnen via Connect-e-UM, de `elektronische bibliotheek op maat', wetenschappelijke publicaties snel vanaf hun werkplek raadplegen. Connect-e-UM is door de UB van de UM ontwikkeld naar aanleiding van veel verzoeken van instellingen in de gezondheidszorg om aansluiting te krijgen tot de UB. Op woensdag 7 maart ondertekenen André Postema van het College van Bestuur Universiteit Maastricht en Eke Zijlstra van de Raad van Bestuur Atrium Medisch Centrum Parkstad de overeenkomst voor ingebruikname van Connect-e-UM.

Connect-e-UM is een kwalitatief hoogwaardige elektronische bibliotheek met e-journals en gespecialiseerde informatiebestanden. De UB maakte in eerste instantie contractafspraken met de acht belangrijkste uitgevers wereldwijd, samen verantwoordelijk voor meer dan 1.700 biomedische e-journals. Atrium MC is een van de grootste niet-academische opleidingsziekenhuizen van Nederland. Het centrum wil de informatievoorziening voor de beroepsuitoefening en opleiding van de artsen en medewerkers verder uitbouwen. Het afnemen van Connect-e-UM vervangt voor Atrium MC de papieren abonnementen op biomedische tijdschriften

Na een pilot in 2006, is Connect-e-UM sinds 1 januari operationeel bij Atrium MC. De eerste ervaringen zijn zeer positief; dat enthousiasme blijkt onder meer uit het grote aantal gebruikers van het systeem. Ze kunnen de laatste ontwikkelingen op medisch gebied goed volgen, wat de patiëntenzorg en de opleiding van nieuwe artsen in Atrium MC ten goede komt.
Wetenschappelijke tijdschriften verschijnen tegenwoordig bijna allemaal elektronisch, terwijl dat zo'n tien jaar geleden nog een uitzondering was. Sommige tijdschriften verschijnen zelfs helemaal niet meer in papieren vorm. Deze ontwikkeling vergt een enorme omslag in de organisatie en werkwijze van ziekenhuisbibliotheken. Het in eigen beheer ontwikkelen van een elektronische bibliotheek en het voeren van licentie-onderhandelingen met uitgevers is voor individuele ziekenhuizen vaak een kostbare en tijdrovende zaak. Bovendien beschikt niet elk ziekenhuis over de specifieke ICT-expertise om een elektronische bibliotheek op te zetten.

Op veler verzoek om aansluiting te krijgen tot de Universiteitsbibliotheek Maastricht, nam de UM landelijk het voortouw in het aanbieden van de `elektronische bibliotheek op maat'. Connect-e-UM is gebaseerd op eigen kennis en ervaring op het gebied van elektronische bibliotheekvoorzieningen, waaronder inhoud, techniek en dienstverlening.
De projectfase was omvangrijk en heeft in totaal twee jaar in beslag genomen.

Connect-e-UM zal in samenwerking met Atrium MC door de UB Maastricht verder worden uitgebouwd. Meerdere ziekenhuizen hebben al interesse getoond in de dit nieuwe product. Op termijn kan Connect-e-UM ook bij andere disciplines worden ingezet.

Noot voor de pers:
De samenwerkingsovereenkomst Connect-e-UM wordt ondertekend op woensdag 8 maart om 18.00 uur in het bestuursgebouw van Atrium MC te Heerlen. Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd om de contract¬onder¬tekening bij te wonen. Neem hiervoor contact op met Hein Berendsen, hoofd Stafbureau Communicatie: (045) 576 6393.

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Fons van den Eeckhout, tel. 043 388 5170, e-mail f.vandeneeckhout@ub.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.
Bereikbaarheid Stafbureau Communicatie Atrium MC, voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 50263148.

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.