Gemeente Enschede

Enschede verwacht snelle voorlopige verkiezingsuitslag

De gemeente Enschede krijgt woensdag 7 maart tijdens de Provinciale Staten verkiezingen na 21.00 uur in één keer de voorlopige verkiezingsuitslag binnen. Dit kan met de zogenaamde ERTU, de Election Results Transmitting Unit. Enschede doet mee aan deze verkiezingspilot, die door het bedrijf Nedap in Groenlo is opgezet. Enschede heeft haar medewerking aan de pilot toegezegd, omdat zij ook in het 'nieuwe tijdperk' graag zo snel mogelijk de uitslagen wil blijven melden. ERTU verkort de logistiek rond het uitslagenproces en maakt deze minder kwetsbaar.

Met ERTU is een snelle, zorgvuldige en volledige voorlopige uitslag voorhanden. De uitslag hoeft niet meer te worden doorgebeld, maar wordt vanuit de 65 stemlokalen via GPRS automatisch doorgestuurd aan de gemeente Enschede. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een netwerk, dat optimaal is beveiligd. Overigens ERTU staat niet in verbinding met de stemmachine. De voorlopige uitslag is hierdoor sneller bekend. Het systeem werkt zonder tussenkomst van personen en heeft minder kans op onjuistheden. Ook de voorkeursstemmen per kandidaat zijn meteen binnen. De Enschedese kiezers stemmen op de gebruikelijke manier en merken niets van ERTU.

De voorzitter van het stemlokaal drukt, zoals gebruikelijk, de uitslag van het stembureau af en geeft de voorlopige uitslag telefonisch en per ERTU door aan de gemeente. Het doorbellen kan op den duur worden vervangen door ERTU, maar de procedure voor het vaststellen van de officiële uitslag is wettelijk vastgesteld en blijft onveranderd.

De pilot is ontwikkeld door Nedap. Dit bedrijf is vanaf voorjaar 2006 bezig met de ontwikkeling ervan. De gemeente Enschede is benaderd, omdat zij in de top 15 van gemeenten staat. De ligging van de stad nabij de grens, maakt het mogelijk het GPRS netwerk onder moeilijke omstandigheden te testen. Ook de gemeente Zwolle neemt deel aan de pilot.

5 maart 2007