Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 7 maart 2007

In Pdf (3,18 Mb) en in tekst.


* Besluiten dagelijks bestuur

* Aanvragen bouwvergunningen

* Bestuursprogramma 2006-2010: Lionel Martijn: Iedere Charloiser moet mee kunnen doen

* Charlois Magazine verspreid

* Betaald parkeren Twentestraat

* Werkzaamheden Maastunnel

* Werving deelgemeentegids

---

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij de deelgemeentesecretarie, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Onderstaand vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Vergunning verleend:

1. Aan de Nederlandse stichting voor het gehandicapte kind voor het houden van een collecte in de periode van 11 november t/m 17 november 2007 in de deelgemeente Charlois (besluit 2 maart 2007);
2. Aan Alzheimer Nederland voor het houden van een collecte in de periode van 5 november t/m 10 november 2007 in de deelgemeente Charlois (besluit 2 maart 2007);

3. Aan de Culturele Commissie Heijplaat voor het houden van een rondgang door de wijk Heijplaat met de muziekvereniging Dockyard op maandag 30 april 2007 van 12.45 uur tot 13.45 uur (besluit 2 maart 2007);

4. Aan de Culturele Commissie Heijplaat voor het laten optreden van een muziekkorps en het gebruiken van een geluidsinstallatie in verband met het organiseren van een prestatieloop op zaterdag 12 mei 2007 van 12.00 uur tot 16.00 uur op Heijplaat (besluit 2 maart 2007);

5. Aan de Culturele Commissie Heijplaat voor het houden van een muzikale rondgang door Heijplaat met de muziekvereniging Dockyard op zaterdag 28 april 2007 van 19.00 uur tot 20.00 uur vanaf het Rondoplein (besluit 2 maart 2007).

Drank- en Horecawet:

Vergunning verleend:


1. aan de heer G. Selat voor uitoefening van een horecabedrijf met terras op het adres Zijpe 19 (eetcafé/grillroom Toet anch Amon). Het betreft bijschrijving van nieuwe leidinggevenden (besluit 2 maart 2007);


2. aan de heer D.S. Hoogendijk voor uitoefening van een horecabedrijf met terras op het adres Goolandsingel 7 II (Grand Café Champs Elysees). Het betreft bijschrijving leidinggevenden (besluit 2 maart 2007).

Winkeltijdenwet 1996:

Ontheffing verleend:


1. aan projectteam Ahoy voor het houden van de Consumentenbeurs Ahoy Monster Verkoopdagen op zondag 20 mei 2007 van 10.00 tot 17.00 uur. De beurs is tevens geopend op vrijdag 18 mei en zaterdag 19 mei van 9.00 tot 22.00 uur (besluit 2 maart 2007).

Kapvergunningen:

Vergunning verleend:

1. voor het kappen van een meidoorn staande in de gemeenschappelijke voortuin Van Kinsbergenstraat nr. 9. De boom is dood. Met herplantplicht (besluit 1 maart 2007);

2. voor het kappen van een es staande in tuin nr. 63 en een spar staande in tuin nr. 181 van Volkstuincomplex De Beukhoeve, Slinge 17. De bomen worden te groot voor de tuintjes. Met herplantplicht (besluit 1 maart 2007);

3. voor het kappen van vier hemelbomen staande op het bouwterrein Multimate aan de Plompertstraat volgens vrijstellingsplan d.d. 26 oktober 2007. De bomen moeten worden gekapt i.v.m. het bouwrijp maken van het terrein. Zonder herplantplicht (besluit 1 maart 2007).

Wet Milieubeheer:

Last onder dwangsom opgelegd:

1. aan Salih Groente en Fruit, Bouwmanstraat 1, vanwege het overtreden van voorschrift 1.1.1. (geluidsoverlast) van het Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer (besluit 26 februari 2007).

Bouwzaken:

Last onder dwangsom opgelegd:


1. aan de eigenaar(s) van de panden Spruytstraat 22 A en Spruytstraat 22 B voor het realiseren van woningen aldaar zonder de vereiste bouwvergunning (besluit 27 februari 2007);


2. aan de eigenaar(s) van het pand Wolphaertsstraat 62 B voor het realiseren van woningen aldaar zonder de vereiste bouwvergunning (besluit 27 februari 2007).

Besluiten hoofd sector Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam namens het dagelijks bestuur:

Woningwet:

Vergunning verleend:


1. voor het veranderen van de gevelreclame aan het pand Slinge 582 (besluit 21 februari 2007);


2. voor het veranderen van de gevelreclame aan het pand Wolphaertsbocht 3 (besluit 21 februari 2007);


3. voor het veranderen van de gevelreclame op het pand Schere 13-15 (besluit 21 februari 2007).

Huisvestingswet/Huisvestingsverordening Rotterdam:

Toestemming verleend:


1. voor het onttrekken van de zolder van de woning Katendrechtse Lagedijk 421 C-01 aan haar bestemming ten behoeve van samenvoeging met de woning Katendrechtse Lagedijk 421 C-02 (besluit 9 februari 2007);


2. voor het onttrekken van de woning Carnisselaan 31B aan haar bestemming ten behoeve van samenvoeging met de woning Carnisselaan 31A (besluit 27 februari 2007)

De besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl . U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

---

Aanvragen bouwvergunningen

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvragen voor een bouwvergunning zijn ingediend:


1. Voor het gedeeltelijk slopen van de panden(t.b.v. renovatie), Moerkerkestr 33 e.a./Rijsoorstr 70/72/73;

2. Voor het plaatsen van een gevelreclame, Strevelsweg 911

Bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bovengenoemde plannen kan worden verkregen bij het Secretariaat Bouwtoezicht, Galvanistraat 15, tel.
489 49 66, 489 55 88 of 489 64 37.

De status van de afhandeling van een bouwaanvraag kunt u ook inzien op de website: http://www.statusbouwaanvraag.cimplex.nl/. U moet dan wel beschikken over een inlogcode. Die wordt aan betrokkenen verstrekt via de ontvangstbevestiging door dS+V. Wie niet beschikt over de inlogcode kan wel zoeken ( bijvoorbeeld op postcode) welke bouwaanvragen er gedaan zijn in dat gebied. De meest actuele staan bovenaan.

Rotterdam, 7 maart 2007

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V

Bestuursprogramma 2006-2010

Nieuwe vitaliteit voor Charlois

Charlois moet in 2010 een aantrekkelijke, bruisende en vernieuwde deelgemeente zijn om in te wonen, te werken en te recreëren. Dat was de kern van het bestuursakkoord dat PvdA en CDA na de deelraadsverkiezing van 7 maart vorig jaar sloten.

Een betere woningvoorraad, aanpak van overlast en misstanden, een versnelde aanpak van de wijken Oud-Charlois en Carnisse, het sluiten van coffee- en growshops, ondersteuning van bewonersinitiatieven om hun wijk zelf vorm te geven, een centrale rol voor kunst en cultuur, een breder aanbod aan naschoolse opvang, prioriteit voor de bestrijding van armoede en kortere wachttijden in de jeugdzorg; het is een greep uit de voornemens uit dit Bestuursakkoord

Vorig jaar is hard gewerkt om het bestuursakkoord te vertalen in een concreet uitvoeringsprogramma, dat in november aan de deelraad is gepresenteerd.

De afgelopen weken hebben de drie dagelijks bestuurders van de deelgemeente Charlois, Dick Lockhorst, Ed Goverde en Lionel Martijn, verteld over de Charloise aanpak. Vandaag het laatste deel.

Lionel Martijn:

Iedere Charloiser moet mee kunnen doen

Lionel Martijn is portefeuillehouder Sociale en Economische Zaken en is verantwoordelijk voor de onderdelen Jeugd en jongeren, Wijkeconomie, Participatie, Zorg en Activering én Sport, Cultuur en Recreatie uit het Bestuursprogramma 2006-2010. Deze week vertelt hij over de onderdelen Wijkeconomie en Participatie, zorg en activering.

Wat kan de deelgemeente doen, als het gaat om de lokale economie?

We hebben als deelgemeentebestuur uitgesproken dat we iedereen in Charlois een betere toekomst willen bieden, vertelt Lionel Martijn. Daar hoort natuurlijk ook werk bij. Mensen die werken, participeren, nemen deel aan de samenleving. En dienen als voorbeeld voor hun kinderen, die zo ervaren dat het de normaalste zaak van de wereld is om met werken je boterham te verdienen.

Om de werkgelegenheid te bevorderen, moet je de bedrijvigheid in stand houden en waar mogelijk nog uitbreiden. Daarom willen we onze deelgemeente aantrekkelijker maken voor ondernemers, door te investeren en in te gaan op hun hulpvragen.

Natuurlijk kan de rol van de deelgemeente in het versterken van de economie maar beperkt zijn, maar wij kunnen heel wat betekenen in het verbeteren van de basisvoorwaarden voor vestiging van winkels in ons gebied, door ervoor te zorgen dat Charlois schoon, heel en vooral veilig wordt en blijft. Immers, daar zijn zowel de bewoners als winkeliers bij gebaat.

In april 2005 is een groot deel van de deelgemeente Charlois aangewezen als Economische Kansenzone. Het gaat om de wijken Carnisse, , Oud-Charlois, Pendrecht en Tarwewijk. Vorig jaar zijn daar nog de Slinge in Zuidwijk en het Zuidpleingebied (Zuidplein-Laag) bijgekomen.

Dit is natuurlijk een prima instrument om de wijkeconomie in deze gebieden te versterken. Het Rijk en de gemeente Rotterdam investeren hier veel geld. Zo kan een ondernemer bij vestiging in een van deze wijken 50% van zijn investeringen in zijn pand of in duurzame bedrijfsmiddelen terugverdienen, met een maximum van 100.000 euro. Datzelfde geldt natuurlijk voor een bestaande ondernemer, die zijn pand wil verbouwen of wil investeren in verbetering van zijn zaak.

Een andere maatregel in de Economische Kansenzones is het zogenoemde OZB-Fonds. De opbrengsten uit de Onroerend Zaak Belasting in bovengenoemde wijken worden ingezet voor verbeteringen in de wijken. Ondernemers hebben medezeggenschap over de besteding van dit geld. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om nieuw straatmeubilair of groen. Zodat het aantrekkelijker wonen én winkelen wordt, aldus Martijn.

Een andere factor is het stimuleren van potentiële starters om een bedrijf in Charlois te beginnen. Wij organiseren bijvoorbeeld al een aantal jaren starterscursussen, waarin mensen met plannen om een eigen bedrijf te starten de kneepjes van het vak leren. Verder bieden wij hen begeleiding en netwerkbijeenkomsten aan. Nieuw is dat we dit jaar een speciale cursus organiseren voor kunstenaars, die hun commerciële vaardigheden willen verbeteren.

Tot slot willen we fors inzetten om de bereikbaarheid van bedrijven optimaal te houden. Zo beijveren wij ons bijvoorbeeld voor een vriendelijker parkeerbeleid.

Participatie, zorg en activering

Het programma Participatie, Zorg en Activering uit het Bestuursprogramma 2006-2010 moet er voor zorgen dat mensen participeren in de samenleving, dat zij in staat zijn hun toekomstperspectief te verbeteren, zelfstandig te functioneren in de maatschappij en hun leven te regelen en in te richten zonder overlast voor zichzelf en hun omgeving.

Lionel Martijn: Wij vinden dat iedereen mee moet doen in onze samenleving en daartoe ook de mogelijkheid moet hebben. Alle bevolkingsgroepen niemand uitgezonderd- moeten de kans krijgen om in Charlois gelukkig te zijn, hier te wonen en te werken.

Maar helaas zijn er ook mensen in Charlois die om uiteenlopende redenen niet meedoen aan onze maatschappij. Deze mensen willen wij stimuleren om wel mee te doen. Als iemand het niet op eigen kracht redt, dan helpen we hem of haar om uit deze situatie te komen en meer zelfredzaam te worden. Dat doen wij door bijvoorbeeld activerings- en zorgtrajecten in te zetten. Wij zorgen ervoor dat mensen meer informatie krijgen over en toegang krijgen tot diensten en voorzieningen, die zij nodig hebben om hun zorg- en hulpvragen beantwoord te krijgen. Wij vinden dit zon urgent probleem, dat wij desnoods kiezen voor bemoeizorg, dus hulp bieden aan mensen, ook als die daar niet zelf om vragen. Onder meer door het inzetten van lokale zorgnetwerken en zorgcoaches op wijkniveau.

In het Bestuursprogramma is sprake van samenleven in het perspectief van communities that careen de Civil Society.

Wij willen dat de Charloisers op een positieve en respectvolle manier met elkaar omgaan en met elkaar samenleven. Uitgaande van een samenleving waar mensen boodschap aan elkaar hebben. Waar het sociaal kapitaal, de capaciteiten en kwaliteiten van de buurtbewoners, optimaal wordt benut voor een betere buurt en samenleving.

Dit drijft op de inzet van vrijwilligers; wijkbewoners, die zich inzetten voor hun omgeving, voor elkaar en met elkaar. Wij willen dit ondersteunen, door het vrijwilligerswerk te versterken en toegankelijker te maken voor meer en voor nieuwe groepen uit de samenleving.

Verder willen we zelfstandige initiatieven van bewoners, straten en groepen bevorderen als die gericht zijn op het versterken van de sociale samenhang en het verbeteren van het leefklimaat. Hiervoor stelt het bestuur geld beschikbaar.Binnekort zult u hier meer over kunnen lezen.

In feite worden we een handje geholpen door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) die per 1 januari 2007 in werking is getreden. Hierin is wettelijk geregeld dat de overheid van burgerparticipatie veel meer werk moet gaan maken.


---

Charlois Magazine verspreid

De afgelopen weken is het februarinummer van het Charlois Magazine huis-aan-huis verspreid in de deelgemeente Charlois.

Het Magazine ziet er ook dit keer weer zeer gevarieerd uit. Zo laten de vier deelraadsfracties hun licht schijnen over de toekomst van Charlois; deelraadsleden vertellen hoe Charlois er in 2015 volgens hen uit moet zien. Verder komt het veiligheidsbeleid in Charlois aan de orde en start een serie over de vernieuwing van metro- en busstation Zuidplein. Ook kunt u lezen over het jeugdbeleid van de deelgemeente en de activiteiten die voor jongeren worden georganiseerd. Dit en (veel) meer leest u in het Charlois Magazine.

Magazine afhalen

Het magazine is huis-aan-huis verspreid, behalve bij woningen die zijn voorzien van een zogenoemde brievenbussticker (Ja/Nee en Nee/Nee)

Heeft u het Charlois Magazine niet ontvangen dan kunt u een exemplaar afhalen bij de bewonersorganisaties, wijkgebouwen en bibliotheken in Charlois en uiteraard op het deelgemeentekantoor (zolang de voorraad strekt).

Klachten over de verspreiding van het magazine kunt u doorgeven via telefoonnummer 010-410 7 411 of via e-mail: info@charlois.rotterdam.nl
---

Betaald parkeren in Twentestraat

Het college van B en W van de gemeente Rotterdam heeft op 13 februari besloten om in de Twentestraat betaald parkeren in te voeren. De reden is dat daar de vraag naar parkeerplaatsen hoger is dan het aanbod. De daadwerkelijke invoering vindt over ongeveer drie maanden plaats.

Met betaald parkeren zorgt de gemeente ervoor dat de parkeerdruk afneemt. Daardoor wordt het voor bewoners, bedrijven en bezoekers gemakkelijker om een parkeerplaats in de buurt te vinden.

Bewoners en bedrijven kunnen een parkeervergunning aanvragen, waarmee ze tegen een sterk gereduceerd tarief parkeren. Bewoners komen bovendien in aanmerking voor een bezoekersvergunning, zodat ook hun bezoek voordelig kan parkeren. Voor gasten van bedrijven zijn parkeerkaarten voor bepaalde tijd te koop. De overige parkeerders gaan betalen bij een parkeerautomaat. Betaald parkeren geldt in de genoemde gebieden van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur, tijdens koopavonden en op koopzondagen.

Enkele parkeerplaatsen in de Twentestraat die nu exclusief voor vergunninghouders bestemd zijn, worden tegelijk met de invoering van betaald parkeren toegevoegd aan het totale aanbod van openbare parkeerplaatsen. In de nieuwe situatie zijn deze plaatsen aan de Twentestraat voor alle automobilisten toegankelijk. De vergunninghouders, bewoners en bedrijven in de Twentestraat zijn per brief op de hoogte gesteld van het collegebesluit.

Het is de eerste keer dat het college van B en W besluit over de invoering van betaald parkeren. Vóór 1 januari 2006 lag die bevoegdheid bij de deelgemeenten. Omdat het college wil dat de invoering van betaald parkeren op een eenduidige wijze wordt uitgevoerd, is die bevoegdheid bij het centrale bestuur neergelegd.
---

Werkzaamheden Maastunnel

In maart en april worden in de weekenden werkzaamheden uitgevoerd in de Maastunnel. Deze werkzaamheden bestaan in hoofdzaak uit het vervangen van negen vluchtdeuren.

Tijdens de werkzaamheden is slechts één tunnelbuis beschikbaar: het verkeer uit Rotterdam-Zuid naar het centrum kan tijdens de werkzaamheden gebruikmaken van de tunnel. Het verkeer uit het centrum richting Rotterdam-Zuid wordt omgeleid via de Erasmusbrug. De omleiding wordt met borden aangegeven.

De weekendwerkzaamheden vinden plaats op vrijdag 9 t/m maandag 12 maart, vrijdag 16 t/m maandag 19 maart, vrijdag 23 t/m maandag 26 maart en vrijdag 30 maart t/m maandag 2 april. Er wordt telkens gewerkt vanaf vrijdag 22.00 uur tot maandagochtend 6.00 uur.

De reserveweekenden zijn: vrijdag 6 (22.00 uur) t/m dinsdagochtend 10 april (06.00 uur), vrijdag 13 (22.00 uur) t/m zaterdagmiddag 14 april (12.00 uur) en vrijdagavond 20 (22.00 uur) t/m maandag 23 april (06.00 uur)

Bromfietsers, fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder van de werkzaamheden.

Voor informatie over de werkzaamheden, de planning, de omleidingen etc. kunt u kijken op www.gw.rotterdam.nl / werk in uitvoering / centrum / maastunnel of u kunt een e-mail sturen naar: werkenaandeweg@gw.rotterdam.nl

---

Werving deelgemeentegids

De deelgemeente Charlois laat zijn deelgemeentegids uitvoeren door FMR-Producties uit Den Helder. Deze organisatie is ook verantwoordelijk voor de advertentiewerving voor de gids en beschikt daartoe ook over een brief van de deelgemeente waarin dit vermeld staat.

Er zijn in Nederland andere bedrijven actief die ook advertenties werven op dit terrein, onder meer voor internet. De deelgemeente wil echter benadrukken dat het hierbij niet gaat om de officiële deelgemeentegids van Charlois.