Gemeente Duiven


Bijzondere bijstand voor schoolkosten voor kinderen op voortgezet onderwijs

---

De gemeente Duiven heeft onlangs een onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van het gemeentelijk minimabeleid. Daaruit bleek dat vooral de gezinnen, die van een minimuminkomen moeten rondkomen en met schoolgaande kinderen op het voortgezet onderwijs, het op financieel gebied het moeilijkst hebben.

Om die reden hebben wij besloten deze gezinnen tegemoet te komen en de mogelijkheid te bieden extra bijstand voor de schoolkosten a an te vragen.
Er kan voor deze gezinnen maximaal EUR 140,00 per inwonend kind per jaar worden toegekend. Dit bedrag is het verschil tussen de gemiddelde schoolkosten en de gemiddelde maximale bijdrage in het kader van de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (WTOS) per jaar. Bij dit bedrag moet u denken aan uitgaven voor schriften, boekentas, regenkleding, gymspullen en door de school georganiseerde uitstapjes en excursies.
De vergoeding wordt verstrekt conform de verstrekkingen bijzondere bijstand.

Wie komt in aanmerking voor bijzondere bijstand voor schoolkosten? U heeft één of meerdere kinderen tussen de 12 en 18 jaar, die op het voortgezet onderwijs zitten en die bij u inwonend zijn. Voor de duidelijkheid: als u een kind van 12 heeft dat nog op de basisschool zit, komt u niet voor deze regeling in aanmerking. Het moet echt gaan om onderwijs op het VMBO, HAVO en VWO.
De peildatum is 1 januari 2007. Zat uw kind al vanaf september 2006 of eerder op het voortgezet onderwijs, komt u per 1 januari 2007 voor deze bijdrage in aanmerking.
De bijdrage van maximaal EUR 140,00 wordt steeds per kalenderjaar toegekend.
Gaat uw kind pas in de loop van 2007 naar het voortgezet onderwijs, dan zal op zijn vroegst per 1 januari 2008 een bijdrage kunnen worden toegekend.
U moet een bewijsstuk overleggen waaruit blijkt dat uw kind op de peildatum op het voortgezet onderwijs.
Het beste bewijsstuk is een kopie van de brief die ouders aan het begin van het schooljaar ontvangen waarin de ouderbijdrage van het lopende schooljaar gevraagd wordt. Mochten de ouders dat niet (meer) hebben, dan kunnen ze een verklaring van de school overleggen waarop aangegeven wordt dat het betreffend kind voor dat schooljaar staat ingeschreven.

Mensen met een bijstandsuitkering en die één of meer kinderen hebben in de leeftijd tussen 12 en 18 jaar, krijgen van afdeling Maatschappelijke Zorg en Arbeid een brief met informatie en een aanvraagformulier toegestuurd.

Wie komt in aanmerking voor bijzondere bijstand? Om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand gelden de volgende regels.

De volgende inkomensgrenzen worden gehanteerd (exclusief vakantietoeslag)
Personen van 21 t/m 64 jaar

Gehuwden/samenwonenden EUR 1.176,25 netto per maand Alleenstaande ouder EUR 1.058,62 netto per maand

De volgende vermogensgrenzen worden gehanteerd
Het vrij te laten vermogen (het totaalbedrag op giro-, spaar of effectenrekeningen, of roerende goederen zoals een auto of caravan) bedraag EUR 10.490,00. Wanneer u een eigen woning heeft, mag de overwaarde niet meer dan EUR 44.300,- bedragen. Wanneer uw inkomen en/of vermogen meer bedraagt dan de hier boven vermelde bedragen, zal aan de hand van een draagkrachtberekening worden bekeken, hoeveel bijzondere bijstand u maximaal kunt krijgen.

Wilt u meer informatie?
Als u denkt dat u op grond van deze informatie in aanmerking komt voor deze bijdrage in de schoolkosten, dan kunt u terecht bij het loket Wonen, Welzijn en Zorg (WWZ). U kunt hier een speciaal aanvraagformulier ophalen, op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur.

Voor meer informatie kunt u ook bellen met een medewerker van het loket WWZ, op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur. Het telefoonnummer is: 0900 - 279 11 11 (lokaal tarief).