Venlo onderzoekt samenwerking gemeentelijke belastingen met Waterschap


VENLO/ROERMOND, 20070313 -- De gemeente Venlo wil bij het innen van de gemeentelijke belastingen gaan samenwerken met het Waterschapsbedrijf Limburg, een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas. "De burger krijgt nog maar één lokale belastingaanslag en het innen kost de gemeente minder geld", schetst wethouder Mark Verheijen (Financiën en Economische Zaken) de voordelen. De maatregel maakt deel uit van de dereguleringsplannen van het Venlose stadsbestuur en past in het streven naar effectiever en efficiënter werken.

Het Venlose college van B&W startte bovendien na zijn aantreden vorig jaar al snel een discussie over welke taken de gemeente moet blijven vervullen en welke zouden kunnen worden afgestoten.
Samen met het Waterschapsbedrijf Limburg doet Venlo eerst een haalbaarheidsonderzoek om te kijken hoe de samenwerking gestalte zou kunnen krijgen. "Het kan nog alle kanten op", zegt Verheijen, "van het uitbesteden van alleen administratieve handelingen tot het outsourcen van de hele afdeling inclusief de ambtenaren die daar werken."
Bij de gemeente Venlo houden circa 25 medewerkers zich bezig met de gemeentelijke belastingen. Zij zijn, evenals de ondernemingsraad, al van de plannen op de hoogte gesteld.

Vergelijkbaar

Het Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas en int en vordert ook de belastingen van de twee Limburgse waterschappen. Omdat het om sterk vergelijkbare werkzaamheden gaat, biedt het Waterschapsbedrijf Limburg gemeenten de mogelijkheid ook hun belastingen te innen. "Begin dit jaar hebben we al een samenwerkingscontract afgesloten met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit de provincie Utrecht. Ook hier is een haalbaarheidsonderzoek aan vooraf gegaan. Het voordeel zat `m daar onder meer in de reductie van kosten, maar ook het verbeteren van de (digitale) klantencontacten. Samenwerking kan zeker lonen voor beide partijen", aldus de voorzitter van het Waterschapsbedrijf Limburg (en Waterschap Roer en Overmaas), de heer Jan Schrijen.
Venlo zou de eerste gemeente in Limburg zijn die een dergelijke samenwerking met de waterschappen aangaat. Het haalbaarheidsonderzoek moet voor de zomer zijn afgerond. Bij een positieve uitkomst wil Verheijen nog voor de zomer een voorstel aan het college van B&W voorleggen.





Waterschap Roer en Overmaas