Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 7 maart 2006

Fryslân, 07-03-2007 o Politieberichten van dinsdag 6 maart 07.00 uur t/m woensdag 7 maart 07.00 uur.

Drachten: gestolen fiets na twee jaar terug naar rechtmatige eigenaresse
De politie heeft dinsdagochtend een gestolen fiets na twee jaar terug kunnen geven aan een 59-jarige inwoonster van Drachten. De fiets, werd samen met nog twee andere, aangetroffen bij een registercontrole op dinsdag 27 februari bij een 35-jarige verkoper van tweedehands fietsen in Drachten. De eigenaresse kon worden opgespoord omdat haar postcode in fiets was gegraveerd. De politie hoopt binnenkort ook de andere twee fietsen terug te kunnen geven aan de rechtmatige eigenaar.

Drachten: aanhouding na registercontrole politiebericht van donderdag
1 maart
De politie heeft dinsdag 27 februari een 35-jarige verkoper van tweedehands fietsen in Drachten aangehouden na een zogenaamde registercontrole. Dit is een controle waarbij wordt geverifieerd of er door een privé-verkoper van fietsen geen gestolen fietsen worden verkocht. Bij de man werden drie fietsen aangetroffen, waarvan een in het systeem van politie Fryslân als gestolen stond vermeld. De tweede fiets komt uit de omgeving van Almelo en is vermoedelijk ook gestolen. De derde fiets is vermoedelijk weggenomen uit Drachten. Bij het eerste verhoor bleef de verdachte ontkennen, een dag later echter erkende hij dat hij twee fietsen had geheeld van een onbekende man en een derde fiets zou bij zijn huis zijn neergezet. De verdachte kon even later het bureau verlaten met een Kort-OM, waarna de verdachte met een schikkingsbedrag van 440 euro werd heengezonden. De fietsen gaan terug naar de rechtmatige eigenaar. De politie voert enkele malen per jaar deze registercontrole in Drachten uit.

Heerenveen: politie zoekt daders mishandeling en bedreiging De politie stelt een onderzoek in naar de daders van mishandeling en bedreiging van een 14-jarige jongen uit Heerenveen. Dinsdagmiddag was hij, zittend op zijn fiets, in het parkje aan het Gashoudersplein (oude joodse begraafplaats), in het gezelschap van enkele meisjes. Hij werd daar aangesproken door een enkele jongens. Een van hen pakte een mes en zei dat hij van zijn fiets af moest komen. De andere knaap maakte daar met zijn gsm een foto van. Toen hij in de gaten kreeg dat het menens was, liep hij weg. De knaap met het mes kwam achter hem aan, pakte hem vast en sloeg en schopte hem. Het lukte hem toch op de fiets weg te komen. Wat de aanleiding is, is nog niet bekend. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de dader(s).

Oudehaske: bestuurder geeft valse gegevens bij aanrijding De politie is op zoek naar een verdachte van een doorrijden na aanrijding. Dinsdagmiddag vond op De Dolten een aanrijding plaats tussen twee autos. Een 23-jarige man uit Joure reed richting Heerenveen. Een tegemoetkomende auto sloeg linksaf richting Oudehaske. Daarbij raakten beide autos elkaar. De bestuurders stopten waarna de gegevens werden uitgewisseld. Toen de man uit Joure het niet vertrouwde en de politie wilde waarschuwen, vertrok de andere partij. Later bleken de door hem opgegeven gegevens niet juist te zijn. Het kenteken van de andere auto werd door de man uit Joure genoteerd. Een man uit Lippenhuizen zou de bestuurder geweest zijn. De politie stelt een onderzoek in naar deze verdachte.

Leeuwarden: uitslaande brand in school
De politie heeft dinsdagavond geassisteerd bij een brand in een leeg staande school aan de Acaciastraat. Kort na 19.00 uur werd de brand ontdekt. Door de brandweer Leeuwarden werd het vuur met twee ladderwagens bestreden, maar zij kon niet voorkomen dat het gebouw volledig uitbrandde. Aanvankelijk werd rekening gehouden met de mogelijkheid dat er nog personen in het pand aanwezig waren. Het is algemeen bekend dat er regelmatig door zwervers gebruik van wordt gemaakt. Na een inspectie door de brandweer bleken er geen slachtoffers te zijn. Door de politie wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak. Er wordt rekening gehouden met brandstichting. Het pand is eigendom van de gemeente Leeuwarden.
Een naast gelegen sporthal liep schade aan de zijgevel op.

Balk: overval op speelhal
De politie is op zoek naar de daders van een overval op een speelhal aan de Van Swinderenstraat. Dinsdagavond omstreeks 21.00 uur kwamen twee mannen de speelhal binnen. Ze bedreigden de enige aanwezige, een
51-jarige vrouwelijke medewerkster uit Wymbritseradiel, met een mes en eisten geld. Het geld uit de kassa was niet genoeg en de daders wilden dat de vrouw de kluis openmaakte. Toen dat kennelijk te lang duurden vertrokken de twee, vermoedelijk met de auto. Door de politie is direct een onderzoek gestart. De daders werden niet meer aangetroffen. De medewerkster raakte niet gewond. Door een 43-jarige vrouw uit Sneek werd aangifte gedaan.
Door de technische recherche is een sporenonderzoek ingesteld. Ook is direct gestart met een buurtonderzoek, dat vandaag wordt voortgezet. Getuigen die kort voor, tijdens of na de overval iets of iemand hebben gezien in de omgeving van de van Swinderenstraat of anderszins informatie hebben, worden verzocht zich te melden bij te politie. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.