Vereniging Milieudefensie

Actievoerders uit 15 landen vragen ambitieus energiebeleid EU

Immense energievlag bij EU-top Brussel

Amsterdam, 6 maart 2007 - Op vrijdag 9 maart zullen tijdens de EU-voorjaarsraad in Brussel ruim 300 mensen uit 15 EU-landen actievoeren voor een ambitieus energiebeleid van de EU. Met een immense EU-energievlag roepen zij hun regeringen op klimaatverandering aan te pakken door voor energiebesparing en duurzame energie te kiezen.
Op 9 maart beslissen de EU-regeringsleiders over het energie actieplan voor Europa. Milieudefensie en haar zusterorganisaties van Friends of the Earth roepen de regeringsleiders van de EU op om de strijd tegen klimaatverandering uitgangspunt te maken in dit plan. Dit betekent dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 minstens 30 procent lager moet zijn en 80 procent in 2050. De EU moet zich bovendien vastleggen op 20 procent energiebesparing in 2020 en moet bindende afspraken maken dat
25 procent van de energiebehoefte in 2020 met duurzame energiebronnen wordt opgewekt.

Wat: 300 actievoerders uit 15 landen voeren actie voor een krachtig EU energiebeleid.
Wanneer: Vrijdag 9 maart 2007. 10.30 -11.30 uur: aankomst actievoerders vanuit Parque Cinquantenaire. Actievoerders beklimmen stellage, sterren worden aangebracht en spandoeken uitgerold.
11.30-12.30 uur: EU-energievlag gereed, speeches en gelegenheid tot het stellen van vragen. Waar: Rue de la Loi, heuvelop vanaf Rond-Point Schuman, Brussel, België.
Beeld: Grote stellage (12 x 14 m) met EU-Energievlag. Mensen uit 15 EU-landen vormen (geheel gekleed in blauw) de blauwe basis van de vlag. De 2 meter hoge gouden EU-sterren verbeelden de eisen van Friends of the Earth voor CO2-reductie, energiebesparing, duurzame energie, geen kernenergie, afbouwen van fossiele brandstoffen en duurzaam transport. Aan de voet van de stellage een zee van spandoeken in de talen van alle deelnemende landen met de slogans 'Stop klimaatverandering' en Kies nu minder en schone energie'.

Donald Pols, campagneleider Klimaat en Energie van Milieudefensie: 'Een sterk EU-energiebeleid legt de basis voor een sterk Nederlands klimaat- en energiebeleid. Het nieuwe kabinet moet daarom aandringen op een ambitieus energiebeleid van de EU met wettelijk bindende doelstellingen. Een Europa-brede klimaatwet kan vervolgens alle Europese landen dwingen om concrete maatregelen te nemen.'