AutoRai

Jaguar presenteert XKR Portfolio

(3/7/2007)
Met de introductie van een volledig nieuwe gelimiteerde Portfolio uitvoering maakt Jaguar de bijzonder enthousiast ontvangen XKR nu nog aantrekkelijker. Het sportieve topmodel valt in de smaak bij autoliefhebbers over de gehele wereld, met zijn 4.2 liter Supercharged V8-motor die goed is voor een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u en een sensationele acceleratie van 0 tot 100 km/u in slechts 5,2 seconden.

De XKR Portfolio bevat uitgesproken sportieve stijlaccenten zoals een gespierde voorbumper, louvres in de motorkap, een aluminium grille en power vents achter de voorwielen. De exclusieve exterieurkleur Celestial Black en de 20 inch vijfspaaks gepolijste Cremona lichtmetalen velgen versterken het sportieve karakter nog eens extra.

Met een sublieme combinatie van doeltreffende ergonomie, gebruiksvriendelijke technologie en overzichtelijke informatiedisplays vormt het interieur van de XKR een volledig op de bestuurder gerichte omgeving.

De XKR Portfolio combineert het veelgeprezen design en de sublieme prestaties met het voor Jaguar kenmerkende vakmanschap en brengt de veelzijdige kwaliteiten van de XKR op een nog hoger niveau. Elke XKR is uitgerust met een baanbrekende aluminium carrosserie, die ervoor zorgt dat het indrukwekkende vermogen samengaat met een dynamisch, lichtgewicht chassis dat uitblinkt in superieure rijeigenschappen en een uitstekende wegligging, en dat in elke situatie voorziet in remprestaties die vertrouwen inboezemen.

Om de remprestaties zelfs nog groter te maken heeft het team van Jaguar Special Vehicles nauw samengewerkt met de vooraanstaande remmenfabrikant Alcon, om voor de XKR het grootste en krachtigste remsysteem te ontwikkelen dat ooit op een productiemodel van Jaguar werd toegepast. Dit indrukwekkende remsysteem van de nieuwe XKR Portfolio werd ontworpen tijdens intensieve rijtests op het Jaguar Testcentrum, dat zijn thuisbasis heeft op de legendarische Nürburgring in Duitsland.

De remschijven voor hebben een diameter van 400 mm â 45 mm groter dan de standaard XKR â en worden omvat door krachtige remklauwen met zes zuigers. Achter zijn remklauwen met vier zuigers en remschijven met een diameter van 350 mm toegepast. In de schijven zijn speciale groeven aangebracht, zodat zich op de remschijven geen resten van de remblokken kunnen ophopen. Daarmee worden de remprestaties met name bij intensief gebruik sterk verbeterd.

Doordat de hitte die tijdens het remmen ontstaat snel en efficiënt wordt weggeleid heeft de XKR Portfolio geen last van remfading, terwijl de verfijnde remkracht waarom Jaguar bekend staat, wordt behouden. Het unieke âRâ logo op de voorste remklauwen is een indicatie van de bijzondere remprestaties.

Het remsysteem van de XKR Portfolio gaat schuil achter 20 inch vijfspaaks gepolijste Cremona lichtmetalen velgen, terwijl achter de voorwielen nieuw gevormde power vents in de spatborden zijn aangebracht. Deze zijn vervaardigd uit gepolijst aluminium en zijn voorzien van een geïntegreerde richtingaanwijzer en een ingegraveerd Jaguar-logo. Daarnaast onderscheidt de XKR Portfolio zich door een gedistingeerde, unieke exterieurkleur Celestial Black.

Een reeks extra voorzieningen in het interieur versterkt de luxueuze uitstraling van de XKR Portfolio. Standaard is het interieur bijvoorbeeld afgewerkt met uniek aluminium in âEngine Spinâ-patroon, terwijl ook kan worden gekozen voor het elegante Satin American Walnut houtfineer. Een aluminium, met leder beklede transmissiehendel, zacht aanvoelende portiergrepen, contrasterend stiksel door het gehele interieur, met leder afgewerkte vloermatten met Jaguar-logo en opvallende XKR Portfolio dorpellijsten maken het interieur compleet.

Een primeur voor Jaguar is daarnaast dat voor de XKR Portfolio als eerste productiemodel de samenwerking is gezocht met de toonaangevende audiospecialisten van Bowers & Wilkins. Deze wereldberoemde fabrikant van high-end speakers ontwikkelde samen met het designteam van

Jaguar een verbazingwekkend speakersysteem voor de C-XF concept car, maar de XKR Portfolio is de eerste in serie geproduceerde Jaguar die van dit partnership de vruchten plukt.

Met Jaguars befaamde 525W Premium Audio System met Dolby Pro Logic II Surround Sound als basis heeft Bowers & Wilkins voor de XKR een op maat gemaakt speakersysteem ontwikkeld: Kevlar-luidsprekers voor de middentonen en speciaal ontworpen aluminium tweeters staan garant voor een waarlijk sublieme geluidskwaliteit.

Jaguar XKR Portfolio: samenvatting

* Nieuwe gelimiteerde Jaguar XKR Portfolio biedt nog meer technologie en luxe, voor klanten die zoeken naar de ultieme sportcoupé

* Unieke styling exterieur, met 20 inch vijfspaaks gepolijste Cremona lichtmetalen velgen, power vents van gepolijst aluminium en de exterieurkleur Celestial Black

* Geavanceerde aluminium carrosserie, 420 SAE-pk sterke 4.2 liter Supercharged V8-motor en Jaguar Sequential Shift zestrapsautomaat met schakelbediening aan het stuur voor superieure dynamiek
* Nieuw High Performance-remsysteem met ø 400 mm remschijven voor en ø 350 mm remschijven achter, de grootste remschijven die Jaguar ooit toepaste op een productiemodel

* Nieuwe dashboardafwerking voor het interieur; aluminium in âEngine Spinâ-patroon of elegant Satin American Walnut houtfineer
* Eerste in serie geproduceerde Jaguar met een nieuw Bowers & Wilkins-luidsprekersysteem dat op maat werd gemaakt voor het Jaguar Premium Surround Sound System van de XKR.