Technologie Stichting STW

Jaarverslag 2006; STW al 25 jaar actief in wetenschap, technologie en innovatie

dinsdag 6 maart 2007

Het jaar 2006 was voor STW een jubileumjaar. Al 25 jaar stimuleert STW excellentie in technische wetenschappen en technologie-ontwikkeling en bevordert de toepassing daarvan. Dit gebeurt op een efficiënte en doelmatige wijze, zo blijkt uit een onafhankelijke evaluatie uitgevoerd in 2006. STW zorgt daarbij voor uitstekende benutting van kansen op utilisatie, onder meer door de honoreringsÂprocedure en de goed lopende gebruikerscommissies. Met een relatief bescheiden budget wordt veel bereikt volgens de evaluatie. STW volgt de toepassing van onderzoeksÂresultaten ook na afloop van projecten en heeft daarom goed zicht op succes en falen van innovatietrajecten.

De basis van het werk van STW is het Open Technologieprogramma (OTP), waarin onderzoekers in de technische wetenschappen hun ideeën kunnen uitwerken op voorwaarde dat ze voldoen aan wetenschappelijke excellentie en er op de langere termijn een duidelijk gebruikersperspectief is. Veelbelovende ontwikkelingen die in het OTP worden gesignaleerd, zullen in de toekomst via STW-programmaâs worden versterkt. STW-programmaâs zullen duidelijk onderscheidend zijn van bestaande initiatieven en willen een bijdrage leveren aan het oplossen van knelpunten in het innovatietraject van gebruikers. Onderwerpen voor STW-programmaâs komen via een open werving onder de achterban en voorselectie tot stand. Gebruikers betalen mee aan de STW-programmaâs. Binnen de STW-programmaâs zal de reguliere OTP-systematiek gehanteerd worden. Aldus het STW-jaarverslag over 2006.

Evaluatie STW De evaluatie van STW laat een hoge mate van tevredenheid onder projectleiders, gebruikersÂcommissieleden en onderzoekers zien. Het STW-netwerk is zeer omvangrijk: 1100 organisaties zijn betrokken bij STW-onderzoek, waarvan 57% uit bedrijfsleven, waaronder een grote groep MKB. De bureaukosten zijn laag in relatie tot andere vergelijkbare organisaties.

Kengetallen 2006 In 2006 liepen 626 projecten (excl. Bsik en Valorisation Grant). Daarvan waren er 81 nieuw gehonoreerd. Er zijn 4 nieuwe bedrijven opgericht,120 overeenkomsten gesloten en 13 octrooien aangevraagd. 81% van de betrokken gebruikers is bedrijfsleven; daarvan is 44% MKB. Verder zijn er 12 Valorisation Grants fase-2 toegekend, die waarschijnlijk leiden tot nieuwe bedrijven.

Over STW Technologiestichting STW financiert met een jaarlijks budget van ongeveer 48 miljoen euro hoogwaardig technisch-wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en onderzoeksinstituten en bevordert de toepassing van de onderzoeksresultaten door industrieën en instellingen. STW vormt het gebied Technische Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het budget van STW is voor zestig procent afkomstig van NWO en voor veertig procent van het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast begeleidt STW een aantal Bsik-projecten, zoals NanoNed en Dutch Program for Tissue Engineering (DPTE).

STW ontwikkelt sinds 2006 in samenspraak met gebruikers en onderzoekers vraaggestuurde STW-programmaâs, gericht op wetenschappelijke excellentie en innovatiebevordering in specifieke segmenten van de industrie.

Meer informatie bij * dr.ir. Anton Franken MBA (directeur STW) tel. 030 6001 278 e-mail: a.franken@stw.nl

Het jaarverslag is te vinden op de website, of kan in druk worden aangevraagd bij * Kitty Puijk tel. 030 6001 299 e-mail: k.puijk@stw.nl