Amsterdam RAI

Uitslag bekendgemaakt op openingsdag HISWA 2007

Saffier 32 en kuster a-42 winnen verkiezing hiswa boot van het jaar 2007

Het zeiljacht Saffier 32 van Saffier Maritiem uit IJmuiden en het motorjacht Kuster A-42 van Consonant Yachts uit Vriezenveen zijn de winnende boten van de verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar 2007. Dit maakte juryvoorzitter Hugo van Wieringen, directeur van Azure Naval Architects, gisteravond bekend tijdens de exposantenborrel van de watersportbeurs. De genomineerde en winnende boten zijn nog tot en met zondag 11 maart op de HISWA in Amsterdam RAI te bewonderen.

Close finish bij zeilboten
In de categorie zeilboten waren de Saffier 32 van Saffier Maritiem en de Maxi 1300 van Nova Yachting International genomineerd. De Saffier 32 is een 9,35 meter lang, zeewaardig kajuitzeiljacht met klassieke lijnen en moderne zeileigenschappen, ontworpen door Richard Hennevanger. De Maxi 1300 (12,70 meter) van Zweedse makelij valt in het hogere klassement van comfortabele en snelle toerjachten, waarbij zeilprestaties en design zeer belangrijke factoren zijn geweest in het ontwerp. Met een zeer nipte voorsprong wist de Saffier 32, op basis van de door alle juryleden gegeven punten voor de verschillende beoordelingscriteria, de Maxi 1300 uiteindelijk achter zich te laten. In oktober onderwierp de tien-koppige jury beide boten aan een vaartest op het IJsselmeer. Die doorstonden zowel de Saffier 32 als de Maxi 1300 glansrijk. De jury bestempelde de Saffier 32 als een onderscheidend type binnen het segment van 30 - 32 voeters. Uitzonderlijk ruim voor zijn lengte, zeer netjes afgewerkt en overtuigende vaareigenschappen waren de kwalificaties die de juryleden de Saffier 32 toedichtten. De Maxi 1300, gebouwd in Zweden, werd met name geprezen om de innovatieve snufjes aan boord, het mooie en lichte interieur en het bedieningsgemak. Uiteindelijk scoorde de Saffier 32 met name op de punten innovatie en constructie net iets beter, wat resulteerde in een hogere eindscore. En daarmee ging de eretitel in de categorie zeilboten naar het nieuwste model van het familiebedrijf uit IJmuiden.

Kroon op het werk
"Na de testdagen was al duidelijk dat het om een hele close finish zou gaan", aldus Dennis Hennevanger van Saffier Maritiem. "Dat de einduitslag in ons voordeel is uitgepakt, is echt een geweldige kroon op ons werk. Het is onze passie om onze jachten op alle fronten te optimaliseren en dat we hierin met de Saffier 32 goed geslaagd zijn, blijkt wel uit deze overwinning. Vol trots zullen we een jaar lang kenbaar maken dat onze boot is uitgeroepen tot HISWA Zeilboot van het Jaar 2007." Marnix Hameeteman van Nova Yachting International toonde zich een sportief verliezer: "We zijn nog steeds heel blij met onze nominatie en het feit dat we twee jaar nadat we dit Zweedse merk op de Nederlandse markt gebracht hebben al zo in de schijnwerpers zijn komen te staan, is natuurlijk geweldig. De Maxi 1300 zal niet alleen op de HISWA maar ook op de Nederlandse wateren de komende tijd ongetwijfeld de nodige bekijks van watersportliefhebbers trekken."

Hoge scores bij motorboten
Bij de motorboten ging de strijd om de eretitel tussen de Kuster A-42 van Consonant Yachts, de Bruijs Spiegelkotter 10.00 OK van Bruijs Jachtbouw en de Frauscher Lido van Frauscher/Azur Yachts. De Kuster A-42 is een luxe, open kuiper voor open water, van de hand van ontwerper Willem Nieland. Het schip heeft een stoere uitstraling, maar is vooral ontworpen en gebouwd met de gedachte om de bemanning onder alle omstandigheden optimale veiligheid en comfort te bieden. De stalen Spiegelkotter 10.00 OK kenmerkt zich als een scherpgeprijsd motorjacht met een zeer hoog afwerkingsniveau en mooie lijnen. Van een geheel ander kaliber is de Frauscher Lido, een zeven meter lange snelle sportboot naar klassiek ontwerp. Ook in de categorie motorboten kwam de jury voor een lastige keuze te staan omdat alle boten hun nominatie meer dan waard waren en hoog scoorden op de diverse beoordelingscriteria. Toch was de jury uiteindelijk min of meer unaniem in haar eindoordeel: de Kuster A-42 kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus, waarbij deze de andere genomineerde boten met name op de selectiepunten van constructie en design achter zich liet. De doordachte indeling, de compleetheid van het schip en de stabiele en stille vaareigenschappen, overtuigden dusdanig dat Consonant Yachts uit Vriezenveen de hoogste waardering kreeg. De Bruijs Spiegelkotter 10.00 OK scoorde op diezelfde punten eveneens erg goed. Daarnaast wist de jury de diverse slimme toepassingen in het interieur en de indeling erg te waarderen. De uitstraling, goede zitruimte, multi-inzetbaarheid van de boot (bijvoorbeeld als sloep of als waterskiboot) en het goed in weten te spelen op een specifieke doelgroep waren onder andere redenen om de Frauscher Lido te nomineren.

Selectieprocedure
De 10-koppige jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste watersportmedia uit Nederland en België, besprak in totaal een twintigtal boten die zij in aanmerking vonden komen voor een eventuele nominatie. Tijdens een bijeenkomst op de HISWA te water selecteerde de jury de boten die mee mochten doen aan de testdagen in oktober op het IJsselmeer. In de categorie zeilboten waren naast de Saffier 32 en Maxi 1300, ook de ETAP 28s en de Dehler 44 uitgenodigd. Helaas kon Etap Yachting niet aan de deelnemersvoorwaarden van de verkiezing voldoen, aangezien ze voor de HISWA geen schip voorhanden hadden. Dit stond dus een eventuele nominatie in de weg, hoewel de jury erg enthousiast was over het nieuwe model van de Belgische jachtbouwer. Ook Dehler Benelux moest het meedingen naar de eretitel aan zich voorbij laten gaan, omdat ze geen schip in Nederland beschikbaar hadden tijdens de testdag.

Beoordelingscriteria
Bij de beoordelingen let de jury met name op de volgende hoofdzaken: design, constructie, vaareigenschappen en innovatief karakter. Deze zijn weer onderverdeeld in een aantal criteria die de leidraad vormen voor een eenduidige beoordeling door alle juryleden. Daarnaast neemt de jury ook in ogenschouw in hoeverre de boten goed beantwoorden aan de beoogde doelstelling van de bouwers. Alle geselecteerde bedrijven kregen voorafgaand aan de vaartesten de tijd om in een korte presentatie een toelichting te geven op het concept van hun boot.

Deelnemersvoorwaarden
De criteria om mee te kunnen doen aan de verkiezing zijn: een minimale lengte van zeven meter van het schip, in 2005 of 2006 gebouwd en al daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar. Bovendien moeten de boten beschikbaar zijn tijdens de HISWA 2007 en de testdagen in oktober.

HISWA 2007
De HISWA 2007 vindt plaats van dinsdag 6 maart tot en met zondag 11 maart in Amsterdam RAI. Meer informatie over de verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar 2007 en de watersportbeurs is te vinden op www.hiswa.nl.

Driebergen/Amsterdam, 7 maart 2007
Noot aan de redactie (

Amsterdam RAI