Gemeente Hilversum

Geen noemenswaardige overtredingen bij controle Hoorneboegseheide

7 maart 2007
Bij controles in het natuurgebied Hoorneboegseheide e.o. zijn geen noemenswaardige overtredingen aangetroffen. Dat is de zeer positieve uitkomst van een handhavingsactie die de gemeentelijke bouw- en milieucontroleurs op 14 en 21 februari 2007 samen met boswachters van Vereniging Natuurmonumenten, het Goois Natuurreservaat, de Provincie Noord-Holland en de GAD hebben uitgevoerd.
De beschermenswaardige elementen van dit bos en heidegebied zijn onaangetast. Ook op landgoed Einde Gooi, in het Dassenveld en het Loosdrechtsebos is naleving van de voorschriften geconstateerd. Tijdens de controles is gekeken of de gebruikers en eigenaren in het gebied zich houden aan het bestemmingsplan de Woningwet, de milieuwetgeving en de natuurwetgeving.

Langs de randzones van dit gebied hebben de controleurs wel diverse kleine overtredingen geconstateerd. Grensoverschrijdingen, dump van tuin en groenafval, illegale bouwwerken en ook (vermoeden van) illegale bewoning waren de meest geconstateerde overtredingen. Van de ruim 30 overtredingen in het gebied kwam kleinschalige dump van tuin en groenafval het meest voor, namelijk in elf gevallen. Slechts in een maal is bij de dump van niet schadelijk bedrijfsafval een boete uitgeschreven. De andere overtreders kregen een waarschuwing en gelegenheid het afval zelf te verwijderen.

De andere overtredingen waren lichte milieuovertredingen bij enkele bedrijven, illegale uitrijbakken voor paarden en illegale bijgebouwen.

Deze handhavingsacties zijn de uitwerking van het plan van aanpak Handhaving bestemmingsplan Buitengebied dat in 2003 is vastgesteld. De Hoorneboegseheide e.o. is onderdeel van het buitengebied. Het doel hiervan is het efficiënt opsporen en beëindigen van illegale situaties en objecten in het Hilversumse buitengebied en de stedelijke gebieden die daaraan grenzen. Ook in de toekomst zullen deze handhavingsacties worden gehouden.