Politie Groningen

Woensdag 7 maart 2007

Provincie Groningen, 07-03-2007

Adorp: vernielingen met vuurwerk opgelost

De politie heeft met de aanhouding van twee jongemannen uit Adorp (19) en Aduard (20) enkele vernielingen in Adorp opgelost. De twee plakten eind januari en begin februari vuurwerk op een auto aan de Wierumschousterweg in Adorp. Beide keren ontstond behoorlijke schade. De politie kwam de mannen op het spoor na een tip. Uit onderzoek van de politie kwam de identiteit van beiden naar voren. Het tweetal heeft bekend en spijt betuigd bij de eigenaar van de auto. De schade loopt in de honderden euros. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: getuigen gezocht beroving Julianapark

De politie zoekt mensen die mogelijk informatie hebben over de overval op een groep jongeren eind vorig jaar in het Julianapark in Veendam. Uit het onderzoek is een deel van de vluchtroute van de dader duidelijk geworden.

Een groep van negen jongeren werd zaterdagavond 18 november tussen half tien en tien uur overvallen door een met een pistool bewapende man. Deze zette het vuurwapen op de nek van een jongen en dwong op die manier dat de jongeren hun waardevolle spullen waaronder mobiele telefoons en portemonnees afgaven. De man ging er op zijn fiets vandoor waarbij hij de weg door het Julianapark nam naar de aansluiting met de J.G Pinksterstraat en het Kerkplein. Het is waarschijnlijk dat hij daar door voorbijgangers is gezien. De man droeg in elk geval een rugzak in camouflagekleuren waarin hij de buit had verzameld. Mensen die de man hebben gezien of sowieso nadere informatie hebben wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via het telefoonnummer 0900-8844.

Spijk: voor tweede keer rijbewijs kwijt

Een 64-jarige inwoner van Delfzijl kon dinsdag voor de tweede keer in een jaar tijd zijn rijbewijs inleveren. De man lapte in t Zandt, Godlinze en Spijk met zijn auto de snelheidsbepalingen aan zijn laars. In Godlinze bracht de man bij een maximum van zestig kilometer de snelheidsmeter van de achter hem rijdende onopvallende politieauto op 121 kilometer per uur. Hij werd in Spijk tot stoppen gedwongen. Even later bleek dat de automobilist vorig jaar het roze papiertje ook al enige tijd kwijt was geweest vanwege een forse snelheidsovertreding.

Een 29-jarige plaatsgenoot van de Delfzijlster mag de komende tijd eveneens naar vervangend vervoer omzien. Hij joeg op het Eemskanaal Zuidzijde richting Wittewierum de overige weggebruikers de stuipen op het lijf door hen met een snelheid van ruim 110 kilometer per uur in te halen. Op die weg geldt een maximum van zestig kilometer per uur. Agenten van een onopvallende politieauto brachten de man bij Lageland tot stilstand. Hij kon ter plekke het rijbewijs afgeven.

Mensingeweer: man rijdt tijdens ontzegging

Agenten zagen dinsdag in Mensingeweer een 38-jarige inwoner van Baflo in een auto voorbij komen terwijl ze wisten dat hij enige tijd terug wegens rijden onder invloed zijn rijbewijs had ingeleverd. De man kon de auto laten staan. Tegen hem wordt opnieuw proces verbaal opgemaakt.

Oude Pekela: auto middendoor

Een automobilist uit Bellingwolde had dinsdag kennelijk een beschermengeltje op de schouder toen hij op de provinciale weg bij Oude Pekela op een boom botste. Hoewel de auto door de klap middendoor brak en in diverse stukken uiteen vloog kon de 49-jarige bestuurder zonder kleerscheuren uit de restanten kruipen. De man werd voor controle nog naar een ziekenhuis gebracht maar daar werd geen letsel vastgesteld. De Bellingwolder vertelde de politie dat hij door een hoestbui even met zijn auto van de weg was geraakt.

Kropswolde: auto achterop aanhanger

Wonderwel goed liep het dinsdag eveneens af bij een verkeersongeluk op de Woldweg in Kropswolde. Een 36-jarige automobiliste uit Annen zag een in de berm staande tractor met aanhanger te laat en boste daar achterop. De vrouw en drie inzittende 6-jarige meisjes bleven nagenoeg ongedeerd. Dat is naar alle waarschijnlijkheid te danken aan het dragen van de gordel in combinatie met de kinderzitjes waar de meisjes inzaten. De auto is wel rijp voor de sloop.

Groningen: truckers in de fout

Een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Nieuw Leusen kan een aantal bekeuringen tegemoet zien. Bij een controle op de Weg der Verenigde Naties in Groningen bleek dat de man de tachograaf niet gebruikte, deze niet had laten herkeuren en dat hij niet in het bezit was van het chauffeursdiploma. De vrachtwagen was bovendien te zwaar beladen. Een 51-jarige vrachtwagenchauffeur uit het Duitse Bunde moest zijn aanhanger in Groningen achterlaten. De vrachtwagencombinatie overschreed de maximaal toegestane lengte met bijna twee meter. Ook tegen deze chauffeur werd proces verbaal opgemaakt. Een 60-jarige bestuurder van een tractor uit Roden kon in Groningen zijn lading gedeeltelijk afladen. De aanhanger van de tractor was niet voorzien van een reminrichting en mocht daarom maar een totaalgewicht van 3500 kilo hebben. Op de weegbug noteerde de aanhanger echter bijna 5300 kilo. Ook de man uit Roden kan een bekeuring tegemoet zien.

Groningen: jongetje in sloot gegooid

Een 11-jarig jongetje uit Groningen is dinsdagmiddag aan het Koerspad in een sloot gegooid. De jongen fietste daar toen vijf jongeren hem tegemoet kwamen fietsen. De knapen dwongen hem tot stoppen en gooiden zijn fiets in de sloot. Daarna werd ook de jongen zelf in de sloot gegooid. De jongeren gingen er vervolgens lachend vandoor, de jongen tot aan zijn middel in het water achterlatend.

Groningen: fietsheler aangehouden

De politie heeft dinsdagmiddag een 17-jarige jongen uit Groningen aangehouden. De jongen fietste over het Gedempte Zuiderdiep op een zeer nieuwe damesfiets zonder slot. Bij controle bleek de fiets van diefstal afkomstig. De fiets is in november vorig jaar vanuit de Tweede Willemstraat gestolen. De jongen verklaarde de fiets voor 10 euro van een onbekende te hebben gekocht. De Groninger mocht na verhoor het bureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: nekklachten na kop-staartbotsing

Een 41-jarige automobilist uit Adorp is dinsdagmiddag met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. De man was op de Bedumerweg gestopt voor een zebrapad. Een achterop komende chauffeur van een taxibusje zag dit te laat. De 30-jarige bestuurder uit Uithuizermeeden botste op de personenauto. De taxi moest worden afgesleept. De inzittenden van het taxibusje werden met een andere taxi verder vervoerd. De politie onderzoekt het ongeluk.

Groningen: bekeuring voor saboteren blaastest

Een 20-jarige automobilist uit Stadskanaal is dinsdagnacht bekeurd voor het saboteren van een blaastest en rijden onder invloed. De beginnend bestuurder werd op de Munnekeholm in Groningen gecontroleerd. In eerste instantie probeerde hij de blaastest te saboteren. Toen hij na een waarschuwing nog weigerde de blaastest uit te voeren, kreeg hij een bekeuring van 130 euro. Uiteindelijk bleek hij onder invloed van 0,7 promille alcohol. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur en een proces-verbaal voor rijden onder invloed.

Groningen: controle bromfiets

De politie heeft dinsdagavond op de Grevingaheerd een bromfietser bekeurd. De 16-jarige bromfietser uit Groningen reed zonder verlichting. Bij controle bleek bovendien dat de jongen niet in het bezit was van een bromfietsrijbewijs. De bromfiets verkeerde in zeer gebrekkige technische staat. De jongen is bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs, zonder verlichting en zonder kenteken. Hij deed vrijwillig afstand van de bromfiets.