Gemeente Lelystad

Afstand tussen coffeeshop en scholen minimaal 250 meter

De in Lelystad te vestigen coffeeshop moet minimaal op 250 meter afstand liggen van scholen, jongerencentra of andere ontmoetingsplekken voor de jeugd.

Aanscherping

Met deze aanscherping in het coffeeshopbeleid komt de burgemeester tegemoet aan bezwaren van met name directie en medezeggenschapsraad van scholengemeenschap De Rietlanden. Voorstellen voor een coffeeshoplocatie, eerst aan de Gordiaandreef en later aan de Middendreef, waren naar de mening van de school te dichtbij.

Met het nieuwe afstandscriterium als uitgangspunt gaat burgemeester Horselenberg op zoek naar mogelijke locaties binnen het centrumgebied (Stadshart en Lelycentre).

Beperktere openingstijden

Een andere wijziging van burgemeester Horselenberg in het coffeeshopbeleid betreft de tijden waarop de shop open mag. Deze heeft de burgemeester nu vastgesteld op:
maandag t/m vrijdag van 16.00 tot 22 uur (was 16.00 24.00 uur); op zaterdag en zondag van 12.00 tot 22.00 uur (was 12.00 24.00 uur).

Geen verplichte bijdrage exploitant

De in de overeenkomst met de exploitant van de coffeeshop opgenomen verplichting om 10.000 euro bij te dragen aan preventie- en voorlichtingsactiviteiten ten aanzien van drugsgebruik is geschrapt. Het bleek wettelijk niet mogelijk om een dergelijke verplichting aan de exploitant op te leggen.

In overleg zal de gemeente nu komen tot nadere afspraken over het geven van goede voorlichting aangaande drugsgebruik en een actieve houding op het gebied van preventie, signalering en doorverwijzing. Daarbij zal ook het Consultatiebureau voor Alcohol & Drugs (CAD) worden betrokken.

Lokale driehoek

De wijzigingen in het coffeeshop heeft de burgemeester in goed overleg besproken met het college en met de lokale driehoek (politie en justitie). Het nieuw vastgestelde coffeeshopbeleid zal binnenkort worden gepubliceerd. Het betreft een bevoegdheid van de burgemeester. Bezwaar of beroep op dit besluit is niet mogelijk.

Als voor de nader aan te wijzen locatie voor de coffeeshop een bestemmingsplanwijziging nodig is, kan daartegen wél bezwaar worden ingediend. Het college van burgemeester en wethouders dient dan eerst tot zon procedure voor bestemmingsplanwijziging te besluiten.
---