Persberichten Lekstroom, 10.50 uur

Utrecht, 07-03-2007

Burgerparticipatie van start

NIEUWEGEIN - Het wijkteam Nieuwegein van het politiedistrict Lekstroom start woensdag 7 maart met het project Burgerparticipatie. De politie heeft hondenbezitters uit de wijk Zuilenstein benaderd samen de strijd aan te binden tegen de criminaliteit in hun wijk. Vierenveertig bezitters van honden uit die wijk waren dinsdag 6 maart aanwezig op een bijeenkomst waar zij werden geïnformeerd over het fors toegenomen aantal inbraken in woningen en autos. De politie denkt door gebruik te maken van de ogen en oren van de hondenbezitters meer opsporingsinformatie te krijgen. Daarnaast hoopt de politie dat er meer betrokkenheid onder de inwoners ontstaat en hierdoor positief van invloed is op het veiligheidsgevoel.

De hondenbezitters zijn immers voor het uitlaten van hun hond veelvuldig op verschillende tijdstippen op straat en kennen hun buurt goed. Zij zien wat afwijkt van de plaatselijke gang van zaken. Hiermee wordt het aantal extra oren en ogen aanzienlijk uitgebreid waardoor de pakkans van verdachten van strafbare feiten toeneemt en de informatieverstrekking aan de politie wordt geïntensiveerd. Daarnaast past het project naadloos in de integrale aanpak van de veiligheidszorg waarbij samenwerking met de gemeente en andere integrale partners steeds meer vorm krijgt.

Na drie maanden wordt het project geëvalueerd. Met de uitkomsten hiervan worden nadere beslissingen genomen met het op deze manier betrekken van inwoners bij de opsporing in deze of mogelijke andere wijken in Nieuwegein.

Fietsster gewond

NIEUWEGEIN Op dinsdag 6 maart raakte een fietsster gewond bij een frontale aanrijding.

Rond 20.15 uur reed een 37-jarige man uit IJsselstein met zijn bromfiets over de Noorderveldweg, komende uit de richting van Houten en gaande in de richting van Nieuwegein. Mogelijk doordat hij slecht zicht had door regendruppels op het scherm van zijn helm kwam hij in botsing met een hem tegemoet rijdende 53-jarige fietsster uit Houten. Zij kwamen frontaal met elkaar in aanrijding.

De vrouw is met vooralsnog onbekend letsel per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht.

Vliegtuigbom

HOUTEN Op dinsdag 6 maart werd bij graafwerkzaamheden langs het spoor een vliegtuigbom uit de Tweede wereldoorlog aangetroffen.

Rond 16.00 uur werden in de berm aan het Raaigras op een afstand van ongeveer tien meter van het spoor graafwerkzaamheden verricht. Daarbij stootte de kraanmachinist op een bom. De werkzaamheden werden direct stilgelegd en 112 werd gebeld.

In verband met de gevaarzetting werd door de politie de omgeving afgezet en het treinverkeer werd stilgelegd. Personeel van het Explosieven Opruimings Commando kwam ter plaatse en stelde een onderzoek in. Het bleek te gaan om een uit de Tweede wereldoorlog stammende vliegtuigbom van het type SC brisant met een gewicht van 50 kg, waarvan 25 kg aan springstof. De bom was stabiel en kon daarom zonder gevaar door het EOC worden afgevoerd, zodat het treinverkeer kon worden hervat.

Bewoners uit de wijk het Gras ondervonden enige tijd overlast doordat de weg langs het warmtestation afgesloten is geweest.

Brommobiel

NIEUWEGEIN Op dinsdag 6 maart ging een brommobiel bij een brand verloren.

Rond 02.30 uur kreeg de politie de melding dat een getuige had gezien dat iemand op de Abstederschans met een invalidenvoertuig reed. Daarbij was de bestuurder in een steegje tussen de flats tegen een boom gebotst, was hard achteruit gereden en er vandoor gegaan. Agenten stelden een onderzoek in de omgeving in, maar het voertuig werd niet meer aangetroffen.

Rond 05.15 uur zag een getuige dat een klein model auto op de Oudegein half in de sloot lag en in brand stond. Hij zag geen mensen in of in de buurt van het voertuig. Agenten gingen ter plaatse en konden alleen constateren dat het een brommobiel betrof en er inderdaad geen personen meer in zaten. De brandweer bluste de brand, maar het voertuig ging geheel verloren.

Het vermoeden bestaat dat het in beide gevallen om dezelfde brommobiel gaat. Aan de hand van het aangetroffen verzekeringsplaatje stelt de politie een onderzoek naar de eigenaar van het voertuig in.

Verkeerscontrole

NIEUWEGEIN Op dinsdag 6 maart heeft de politie een verkeerscontrole op de Hollandhaven en de Graaf Florisweg gehouden.

Zes automobilisten werden bekeurd omdat zij te hard reden en zes omdat zij geen gebruik van de autogordel maakten.

Brandstichting

NIEUWEGEIN Op dinsdagochtend 6 maart werd vermoedelijk brand gesticht in goederen die op een aanhangwagen lagen.

Rond 06.30 uur zag een buurtbewoner dat spullen die op de IJlsterveste op een aanhangwagen lagen in brand stonden. Het ging daarbij om hout, lappen stof en stukken plastic. De getuige belde bij de bewoner aan en de beginnende brand kon met behulp van een emmer water worden geblust, waardoor de schade beperkt bleef.

Op de oprit waar de aanhanger stond, stond ook een quad. Het zeil dat daar overheen had gezeten, was eraf gehaald, op de aanhanger gegooid en was bij de brand gedeeltelijk verbrand.

Getuigen van de brandstichting wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.