Partij van de Arbeid

Noord-Holland wordt echt een wereldprovincie!

07-03-2007 11:15

Noord-Holland is de enige provincie waarin de PvdA de afgelopen vier jaar niet deelnam aan het provinciebestuur. Peter Visser, lijsttrekker in Noord-Holland staat te popelen om na 7 maart wél met de PvdA te gaan besturen.

Jaren geleden was Peter Visser op bezoek bij een oliemaatschappij. Hij was onder de indruk van wat het bedrijf op het gebied van duurzame energie allemaal kon doen. Op de vraag waarom die maatregelen niet al werden ingevoerd, kwam als antwoord dat zij er alles aan deden om het tegen te houden, maar dat ze klaar wilden zijn voor als ze gedwongen zouden worden. Visser: Ik heb daarvan geleerd dat je als politicus iets moet willen en dat dan gewoon moet doorzetten.

Schiphol
Als voorbeeld noemt hij Schiphol en de Havens langs het Noordzeekanaal. Van mij zul je geen anti-Schipholverhaal horen. Wat de PvdA betreft mag de luchthaven groeien van de huidige 470.000 vluchten naar de maximale capaciteit van 800.000, maar alléén als de luchtvervuiling niet toeneemt en er dus schonere en stillere vliegtuigen komen. Wat hem betreft komen er niet meer start- en landingsbanen bij en gaat de oostbaan, die vliegtuigen recht over de Amsterdamse binnenstad leidt, uit gebruik. Bij het racecircuit in Zandvoort heeft Visser voor elkaar gekregen dat omwonenden via een website weten wanneer er races zijn, zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Iets vergelijkbaars wil hij met Schiphol afspreken. Mensen krijgen zo meer grip op hun situatie. Om de overlast verder te beperken wil hij dat vliegtuigen pas vanaf zeven uur starten. Zes uur is echt veel te vroeg. In de haven wil hij de verspilling van ruimte tegengaan. Nu wordt er veel met goederen gesleept zonder dat dit werkgelegenheid oplevert. Als voorbeeld noemt hij de kolenoverslag waarvan een groot deel weer wordt doorgevoerd naar Duitsland.

Deelnemen aan bestuur
Noord-Holland is de enige provincie waarin de PvdA de afgelopen vier jaar niet deelnam aan het provinciebestuur. Peter Visser, lijsttrekker in Noord-Holland staat te popelen om na 7 maart wél met de PvdA te gaan besturen. Ondanks de oppositionele rol heeft de PvdA sindsdien toch het nodige bereikt. Een van de meest concrete resultaten is dat wanneer de eerste bewoner in een nieuwbouwwijk zijn woning betrekt, de eerste bus al gaat rijden. Nu zijn mensen gedwongen de eerste tijd zelf een oplossing te vinden voor hun - vervoer en stappen daarna niet meer over naar het openbaar vervoer.

Visser heeft veel meer plannen voor het openbaar vervoer, iets wat hard nodig is in een provincie waar het verkeer aan alle kanten vastloopt. Wij willen dat de provincie de stoptreinen overneemt van de NS, en om de tien minuten metroachtige treinen laten rijden.