PvdA Rotterdam


Leefbaar biedt PvdA Charlois excuses aan voor onjuiste uitlatingen in Charlois Magazine

Wo 7 Mrt 2007 - Ursul Schaap

Met stijgende verbazing en toenemend ongenoegen hebben wij de bijdrage gelezen van Leefbaar Rotterdam aan het artikel Charlois in 2015 in het Charlois Magazine. Er staan boude uitspraken in het artikel die om een nadere verklaring vragen. Ik zou daarop een aantal directe antwoorden van de fractie van Leefbaar Rotterdam willen hebben.
1. Verwijzend naar een Volkskrantpublicatie stelt u dat "het toeschuiven van baantjes door PvdA-politici binnen eigen partijkring niet meer moet kunnen voorkomen."
Het is een goede gewoonte in onze samenleving, ook een regel van fatsoen, dat iemand die stelt dat iets niet deugt daarvoor ook met bewijzen komt. Ik lees geen bewijzen in het stuk. U heeft in deze raad of in het presidium van deze raad ook nooit gevraagd om agendering van het onderwerp `toeschuiven van baantjes door PvdA politici'. Wie de sfeer in ons presidium kent, weet dat die open is en dat er alles besproken kan worden. Maar ik heb niets gehoord. Dat maakt onze verbazing alleen maar groter als we Charlois Magazine lezen. Want het is geen geringe beschuldiging die u uit.
Ik hoor vanavond graag de feiten van u en de bewijzen van uw stelling, dan hebben we een debat. Zo niet dan hoor ik graag een excuus voor het feit dat u overheidscommunicatiemiddelen (in casu het gesubsidieerde Charlois Magazine) gebruikt om niet onderbouwde en onjuiste gegevens de wereld in te sturen.


2. Leefbaar stelt vervolgens dat het beleid over de 200.000 mensen in Rotterdam Zuid vrijwel uitsluitend bepaald wordt door slechts 200 man. Tol zegt: "In feite is hier sprake van een subsidieerde dictatuur. Met echte democratie heeft het geen bal te maken."
Dit is een ernstige uitspraak. Een dictatuur! In een dictatuur is geen ruimte voor tegengeluiden, worden die tegengeluiden onderdrukt en worden soms zelfs de tegenstanders gevangen gezet. Het woord gesubsidieerde geeft het woord dictatuur een extra zware lading, want u trekt daarmee in twijfel of allerlei instellingen wel terecht subsidie krijgen. Dat maakt de stelling extra wrang. Want u komt ook hier niet met bewijzen. Tot slot zegt u dat dit alles met echte democratie geen bal te maken heeft!

Geachte fractie van Leefbaar. Wat is er aan de hand? Wat wilt u bereiken via het gesubsidieerde Charlois Magazine? U heeft dit onderwerp nooit aangedragen om te bespreken in de raad. Ook nu is het de PvdA die van uw uitspraak een agendapunt van maakt. Ik wil enkele zaken memoreren om vervolgens tot een vraag te komen. Ik zal niet over heel Zuid spreken, maar alleen over Charlois, omdat wij hier in deze raad alleen over Charlois gaan. Na de verkiezingen, waarin de PvdA door de kiezers aan een absolute meerderheid was geholpen, heeft onze toenmalige fractievoorzitter in deze raad uitgesproken dat die meerderheid tot bescheidenheid dwingt. Een democratie wint aan kracht als een meerderheid altijd rekening houdt met de gerechtvaardigde belangen van de minderheid. Volgens mij staat de PvdA hier sterk voor. Vervolgens hebben wij een coalitie gesloten met uiteindelijk het CDA. In het coalitieakkoord zijn zoveel mogelijk wensen van de andere partijen gehonoreerd. Dat waardeerde uw partij toen ook zeer. U heeft dat uitgesproken in deze raad. En in het raadswerk heeft u de begroting 2007 goedgekeurd en we zijn in gezamenlijkheid op weg naar verbeteringen in de wijken. In noem even de gezamenlijkheid omdat u bij mijn weten alle moties van de PvdA tot nu toe heeft gesteund. Daarbij dienen wij als PvdA tot nu toe verreweg de meeste moties in.
Geachte fractie van Leefbaar. De fractie van de PvdA probeert in deze raad in een open democratisch proces tot besluiten te komen. We hebben in korte tijd ook een aanzienlijke democratische vernieuwing hier in Charlois tot stand gebracht. Dat was vooral ons initiatief en u steunt het gelukkig. U krijgt in dat proces ook alle ruimte om uw inbreng te hebben. Ik wijs in dit verband op de nieuwe regeling voor het presidium waarover wij als raad in november hebben besloten. Die regeling is veel dualer dan de oude regeling. We hebben in die regeling opgenomen dat wij in het presidium streven naar consensus en dat heeft de PvdA ook in de stemverhouding tot uitdrukking willen brengen. De PvdA heeft namelijk niet gevraagd om de meerderheid in het presidium, het had op grond van de verhouding in de raad natuurlijk wel gekund. De vier leden van het presidium hebben een verschillende stemzwaarte gekregen: de PvdA telt voor 3, Leefbaar voor 2, het CDA en Groen Links ieder voor 1. Dat betekent dus dat Leefbaar samen met twee andere partijen in het presidium een meerderheid kan krijgen. Ik denk dat de PvdA hiermee zijn oprechte democratische intenties laat zien. Maar tegelijkertijd maakt het uw stelling dat de werkwijze in Charlois met echte democratie geen bal te maken heeft wel buitengewoon onjuist. U zet hiermee wat de PvdA betreft de tot nu toe goede democratische verhoudingen op scherp.
Wij vragen de fractie van Leefbaar om openlijk afstand te nemen van de uitspraken over gesubsidieerde dictatuur en het ontbreken van democratie, omdat ze feitelijk onjuist zijn en bovendien de goede verhoudingen verstoren.


3. En dan uw uitspraken over spreiding van bewoners. Volgens Tol en Van der Veld zijn "een Chinatown en klein-Marokko ongewenst". Ze willen "gewoon een Holland met een diversiteit aan bewoners". Kunt u dat beeld verduidelijken, want op dit moment is de meerderheid van de bewoners al niet meer autochtoon. We hebben in Charlois te maken met een meerderheid van bewoners die meer dan één cultuur in zich dragen. Hoe ziet uw Holland er dan uit? Kunt u met andere woorden het perspectief dat u neerzet "gewoon een Holland met een diversiteit aan bewoners" helder maken?

Ik stel dus 3 vragen waarop ik van u 3 heldere antwoorden wil hebben: o Wij vragen u de stelling te onderbouwen dat de PvdA elkaar baantjes toedeelt of als u dat niet lukt excuus aan te bieden voor deze boude bewering.
o Wij vragen u openlijk afstand te nemen van uw uitspraken over gesubsidieerde dictatuur en het ontbreken van echte democratie in Charlois.
o Wat is uw beeld van Charlois als gewoon een Holland?

PvdA Rotterdam © 2005 - Disclaimer - Powered by SWIS Webbeheer