Gemeente Langedijk


7 March 2007

Ontwikkelingslocatie Broekhorn

Net over de grens van het Langedijker grondgebied heeft de gemeente Heerhugowaard het voornemen om samen met Bouwfonds en de provincie het gebied Broekhorn te ontwikkelen. Circa 500 woningen verrijzen vanaf 2009 in dit ruim opgezette plan. Met ingang van dat jaar worden jaarlijks circa 100 vrijstaande woningen, appartementen en eengezinswoningen gebouwd. De provincie neemt deel in het project vanwege de reconstructie van de N242. Deze provinciale weg loopt dwars door het ontwikkelingsgebied. Om de toenemende verkeersstromen het hoofd te kunnen bieden wordt het kruisingsvlak bij Hotel De Zandhorst gereconstrueerd. Hier komen tunnels voor fietsers en voetgangers. Ook de gemeente Langedijk participeert in de stuurgroep en de projectgroep. Want hoewel het feitelijk om Heerhugowaards grondgebied gaat, heeft natuurlijk ook Langedijk straks te maken met de consequenties van een nieuwe wijk.

Behalve woningbouw omvat het plan een strook met kantoorruimten. Deze strook is gelegen tussen spoorbrug, spoorlijn, N242 en Hotel de Zandhorst. Tenslotte is in het plan ook ruimte ingericht voor recreatie. Langs het kanaal komt een ecologische oever met een wandelpad erlangs. Door een haven aan de noordzijde van het gebied wordt het plan ook toegankelijk vanaf het water.

Volgende week worden raadscommissieleden, de beide dorpsplatforms en de AOL geïnformeerd over het plan. Voor inwoners van Broek op Langedijk, Sint Pancras en andere belangstellenden is er op maandag 19 maart een informatiebijeenkomst georganiseerd. De projectleiding van de gemeente Heerhugowaard geeft dan toelichting op het plan. Uiteraard is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen en het bekijken van de tekeningen. Officiële inspraak en bezwaren zijn nog niet aan de orde, daarvoor bevindt de ontwikkeling zich nog in een te vroeg stadium. Tijdens de bijeenkomst is wel alvast een kijkje in de toekomst mogelijk. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 19 maart in het Trefpunt te Broek op Langedijk en start om 20.00 uur.