LEI

Toezicht op controle in agro-foodcomplex

7 mrt 2007
Onderdeel: LEI

De overheid moet toezien op de naleving van wettelijke regels rond voedselveiligheid en milieu in de landbouw en
voedingsmiddelenindustrie. De manier waarop dit toezicht wordt uitgeoefend, verschuift. Bij 'Toezicht op controle' gaat het om nieuwe vormen waarbij de private sector meer zorg draagt voor de naleving van wettelijke regels en waarin de overheid meer op afstand opereert maar wel eindverantwoordelijk blijft. Op verzoek van het ministerie van LNV heeft het LEI de kennislacunes in kaart gebracht die van belang zijn voor de verdere ontwikkeling van deze aanpak. Het resultaat is te vinden in het rapport Nieuwe rollen, nieuwe kansen?

De algemene conclusie is dat er veel kansen zijn voor een nieuwe rolverdeling tussen overheid, bedrijven en burgers. Het overheidsbeleid biedt daarvoor in principe de ruimte, maar die wordt vaak nog niet of te weinig benut. Wat de overheid nu biedt, sluit niet altijd goed aan op de behoeften van de sector aan slimme vormen en een gelijkwaardige dialoog.

Voor het bedrijfsleven kan een systeem van 'Toezicht op controle' leiden tot betere kosteneffectiviteit en vermindering van de administratieve lastendruk. Maar daarnaast biedt het systeem ook voordelen in de vorm van een betere aansluiting bij de doelen en belangen van de bedrijven, een grotere transparantie, en een verbetering van het bedrijfsimago.

Er bestaat al een âmarkt voor certificering en controleâ, bijvoorbeeld rond biologische landbouw, fair trade en dierenwelzijn. Deze kwaliteitssystemen zouden kunnen worden betrokken bij de verdere ontwikkeling van 'Toezicht op controle'. Het rapport adviseert om de mogelijkheden daarvan verder te onderzoeken. Daarnaast verdienen volgens de onderzoekers vooral bestuurskundige vragen, onderzoek naar draagvlak voor 'Toezicht op controle' en een analyse van de maatschappelijke kosten en baten de komende tijd aandacht.

Rapport 6.07.08 Nieuwe rollen, nieuwe kansen?

Contact
Erik de Bakker
erik.debakker@wur.nl
070 3358147