Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Aanvragen vergoeding activiteiten uit Stimuleringsfonds snel en simpel
- persbericht 018, 7 maart 2007

Wethouder Harry Struik van de gemeente Hoogezand-Sappemeer presenteert op 6 maart het eerste exemplaar van het vergoedingenboekje voor activiteiten uit het Stimuleringsfonds. De gemeente wil met dit boekje minima informeren over de mogelijkheden van dit fonds en daarmee de deelname aan maatschappelijk activiteiten verder bevorderen.

De gemeente vindt het belangrijk dat ook mensen met een lager inkomen blijven deelnemen aan sociale, culturele en sportieve activiteiten. Voor veel activiteiten krijgt deze doelgroep een gedeeltelijke vergoeding van de gemeente. `Samen Aan Tafel' krijgt het eerste exemplaar uitgereikt, omdat zij ook probeert isolement te doorbreken en participatie wil bevorderen.

Het niet-gebruik is hoog, terwijl de procedure voor het aanvragen heel simpel is. Daarom wil de gemeente door publiciteit te geven aan het vergoedingenboekje bereiken dat het aantal aanvragen stijgt. In het boekje staat waarvoor men een vergoeding krijgt en aan welke voorwaarden men moet voldoen. Deze worden dan ook huis-aan-huis en op alle openbare gelegenheden verspreid, incl. een aanvraagformulier. Ook staat dit formulier op de website www.hoogezand-sappemeer.nl/leven, wonen, werken/welzijn en zorg. Ook zal de gemeente intermediairs gaan inschakelen om het niet-gebruik terug te dringen.

Het voordeel van het vergoedingenboekje is dat het aanvragen snel en simpel kan. De mensen hoeven nu minder in te vullen en de gemeente werkt de aanvraag schriftelijk af. Hierdoor krijgen de mensen binnen twee weken hun geld op de rekening. Men heeft recht op een vergoeding als het inkomen lager is dan 115% van het minimumloon. Voor mensen met een bijstandsuitkering of mensen die korter dan 12 maanden geleden een vergoeding hebben gehad van het stimuleringsfonds hoeven alleen maar aan te kruisen waarvoor ze een vergoeding willen. Bij wijziging van inkomen of bij een nieuwe aanvraag moet er een extra vraag beantwoord worden over het bruto-inkomen.