Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Concrete waterprojecten van start - persbericht 021, 7 maart 2007

Uitvoeringsplan Water in inspraak

In het Uitvoeringsplan Water formuleren de gemeente Hoogezand-Sappemeer en waterschap Hunze en Aa's 11 deelprojecten die allemaal te maken hebben met het beheer en de verplaatsing van oppervlakte-, grond- en regenwater in de gemeente. Het Uitvoeringsplan vloeit voort uit de Watervisie die op 20 juni 2006 door de gemeenteraad is vastgesteld

Voor het Uitvoeringsplan geldt een inspraakperiode voor inwoners die duurt tot en met 17 april 2007. Het college van Burgemeester en Wethouders beslist vervolgens of de reacties aanleiding vormen om de plannen te veranderen. Strikt formeel is het dus op dit moment nog een ontwerp-plan. De Watervisie en het Uitvoeringsplan vormen samen het Waterplan 2007-2011.

In het Uitvoeringsplan komen, met uitzondering van drinkwater, alle belangrijke aspecten die samenhangen met water, aan de orde. Voorbeelden zijn:


· Aanpak van wateroverlast en inspelen op klimatologische veranderingen


· Verbeteren van de waterkwaliteit


· Beheer en onderhoud van water en groen


· Communicatie over water

Deelprojecten

De 11 deelprojecten zijn heel divers van karakter. In de eerste plaats verankeren het waterschap en de gemeente de samenwerking op een structurele manier. Bovendien is nog niet volledig in kaart gebracht wat de lange termijn (tot 2050) gaat brengen voor de aan- en afvoer van oppervlakte- en regenwater. Dat is belangrijk omdat de gemeente en het waterschap dan tijdig kunnen inspelen op de eventuele gevolgen van toekomstige klimatologische ontwikkelingen. Gemeente en waterschap zullen gezamenlijk een communicatieproject over water gaan starten. Het initiatief bestaat om op verschillende locaties in Hoogezand-Sappemeer baggerwerkzaamheden te laten plaatsvinden. Op meerdere locaties zoeken waterschap en gemeente naar oplossingen voor wateroverlast, bijvoorbeeld in het Noorderpark en het Zuiderpark in Hoogezand, en het Margrietpark in Sappemeer. Een kadeverbeteringsproject in Martenshoek is op initiatief van het waterschap inmiddels gestart, maar maakt ook deel uit van dit uitvoeringsplan.