Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Horecaconvenant op hoofdlijnen effectief - persbericht 022, 7 maart
2007

Het horecaconvenant dat op 20 december 2005 in werking is getreden blijkt op hoofdlijnen goed te voldoen. Deze overeenkomst tussen de gemeente Hoogezand-Sappemeer, Koninklijk Horeca Nederland, de politie Groningen, Taxi Letmaath en diverse horeca-ondernemers is in januari en februari 2007 geëvalueerd.

Uit die evaluatie blijkt dat de meeste maatregelen tot het het gewenste effect hebben geleid, namelijk het bijdragen aan het gezellig en veilig uitgaan in Hoogezand-Sappemeer. De partijen hebben nadere afspraken gemaakt over enkele knelpunten. De burgemeester heeft de evaluatie aan de raadscommissie Bestuur en Middelen aangeboden. Het is de bedoeling het convenant jaarlijks te evalueren.

Het convenant omvat veel verschillende afspraken. De kern van het horecaconvenant is dat gemeente en politie nauw samenwerken met de horeca-ondernemers. Strikt toezicht maar ook ruimte voor de ondernemer die zijn bedrijf optimaal wil exploiteren. Ondernemers die zich goed aan de afspraken houden is het toegestaan om op vrijdag en zaterdag open te zijn tot 05.00 uur in de volgende ochtend. Dat heet een ontheffing van het sluitingsuur. Na 03.00 uur mogen er geen nieuwe gasten meer binnenkomen. Bovendien is er direct contact mogelijk met de surveillancemedewerkers van de politie. De politie heeft inmiddels in de horecagebieden in Hoogezand-Sappemeer de controles in de weekenden geïntensiveerd.

Evaluatie

In het afgelopen jaar zijn er geen ontheffingen van het sluitingsuur ingetrokken of geweigerd. De indruk bestaat dat de overlast sinds de invoering van het convenant is verminderd. Als knelpunt kwam naar voren dat broodjeshuizen en shoarmazaken juist na 03.00 uur een toestroom van nieuwe klanten krijgen, terwijl zij die klanten strikt genomen niet meer mogen toelaten. Hiervoor zal een oplossing worden gezocht, zo is afgesproken. In het convenant komt een nieuwe regel voor de Oudejaarsnacht. Als die niet op vrijdag of zaterdag valt zal het mogelijk zijn om een ontheffing van het sluitingsuur aan te vragen tot 05.00 uur.