Politie Flevoland

Speciale acties in Almere en Zeewolde

Almere en Zeewolde, 07-03-2007 o Politie Flevoland heeft dinsdag extra blauw ingezet voor een aantal preventieve en represieve acties in Almere en Zeewolde. Agenten hebben het verkeer gecontroleerd en in samenwerking met een aantal veiligheidspartners een kennismakingsronde gedaan op de bedrijventerreinen. Daarnaast hebben ze openstaande arrestatiebevelen afgehandeld en zijn ze samen met de jeugd in touw geweest voor de veiligheid in Almere.

In Almere heeft het korps voor het eerst gebruik gemaakt van de Catch-Ken. Dit apparaat van het Korps Landelijke Politiediensten registreert kentekens van de langsrijdende auto's die razendsnel worden vergeleken met een database op cd-rom. De cd-rom bevat circa een miljoen kentekens waar iets bijzonders mee aan de hand is. Bijvoorbeeld kentekens die zijn vervallen of horen bij voertuigen die staan geregistreerd als gestolen of vermist. In totaal zijn 2417 voertuigen gecontroleerd en konden motoragenten vier autos staande houden. De Catch-Ken werd ingezet naast de verkeers- en alcoholcontrole waarbij 23 bestuurders een procesverbaal kregen. Bestuurders van scooters konden naar het Stadhuisplein komen voor een preventieve controle. Ter plaatse controleerden agenten de scooters op vermogen en geluid. Bestuurders die teveel geluid of vermogen produceerden krijgen nog een kans om dat aan te passen. Dit keer kregen ze geen boete, maar ze kregen wel te horen wat hun boete zou zijn.

Contact met burgers

In het centrum van Almere gingen agenten met scholieren van het Echnaton op pad. Ze hebben flyers uitgedeeld voor het project Preventie autoinbraken en ze vroegen het winkelend publiek naar de veiligheid in hun wijk. De scholieren van de opleiding Sport Dienstverlening en Veiligheid waren enthousiast over hun bijdrage en kunnen deze ervaring gebruiken voor hun eigen ontwikkeling.

Agenten bezochten met medewerkers van de gemeente Almere, vreemdelingendienst, milieuambtenaren en de arbeidsinspectie ook bedrijventerreinen om kennis te maken met de ondernemers en te controleren of ze aan veiligheidseisen voldoen. Er zijn ongeveer 250 bedrijven bezocht. De kennismaking werd positief ervaren door de ondernemers.

De politie is ook bij verschillende adressen langsgeweest om grote geldboetes te innen en mensen hun straf uit te laten zitten.

Samenwerking met partners

In Zeewolde heeft de politie samengewerkt met de gemeente, brandweer, leerplichtambtenaren en Bureau Halt om de informatiepositie te verbeteren. Agenten hebben samen met medewerkers van de gemeente en brandweer bedrijven en winkeliers bezocht om kennis te maken. Daarbij troffen ze ook een wietplantage aan. De 760 planten zijn vernietigd en de politie heeft één verdachte aangehouden. Een jeugdagent heeft met een medewerker van Bureau Halt en leerplichtambtenaren scholen bezocht. Aangezien een groot deel van de inwoners in Zeewolde uit jeugd bestaat is het belangrijk dat het contact goed is.

Districtschef Hans Lesscher is tevreden over de resultaten van deze dag. Politie Flevoland is elke dag bezig met de veiligheid van haar burgers. De burger wil zien wat de politie doet en de burger wil een actieve politie. Datgene wat we dinsdag hebben gedaan doen we dagelijks, maar we hebben er dit keer voor gekozen om de acties te bundelen.