Rabobank Groep: 2006 in veel opzichten een succesvol jaar


07.03.2007 / 12:26 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Rabobank nederland

Rabobank nederland


- Nettowinst stijgt met 13% tot 2,3 miljard euro

- Baten nemen met 7% toe tot 10,0 miljard euro

- Kredietverlening private sector stijgt 17% tot 324,1 miljard euro
- Spaargelden stijgen 4% tot 89,5 miljard euro

- Tier 1-ratio met 10,7 ruim boven doelstelling

- Rendement op eigen vermogen 9,4% (9,7%)

'Met een nettowinstgroei van 13% realiseerden we andermaal onze groeidoelstelling van minimaal 12% en - minstens zo belangrijk - de klanttevredenheid nam weer toe. Met een aantal aansprekende internationale acquisities en participaties werd onze positie van wereldwijd toonaangevende food & agribank verder verstevigd,'aldus Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur. Tevens deelde hij mee dat hij als bestuursvoorzitter een jaar langer aanblijft.

Rabobank Groep
Voor de Rabobank Groep was 2006 in velerlei opzichten succesvol. Het nettoresultaat steeg met 13% tot 2,3 miljard euro, tegen 2,1 miljard euro in 2005. Daarmee werd de doelstelling - een stijging van de nettowinst met minimaal 12% - gehaald. De kredietverlening steeg door het grote aantal hypotheken dat in Nederland werd afgesloten en door de toename van kredietverlening in het buitenland. De kredietverlening aan de private sector steeg hierdoor met 17% tot 324,1 miljard euro in 2006. De toename van de spaargelden met 4% tot 89,5 miljard euro was met name te danken aan groei bij de internationale Direct Banking-activiteiten. Ondanks druk op de rentemarge stegen de baten met 7% tot 10 miljard euro. Door autonome groei en overnames stijgen de bedrijfslasten met 10% tot 6,9 miljard euro.

Binnenlands retailbankbedrijf
Het binnenlands retailbankbedrijf, bestaande uit de lokale Rabobanken en Obvion, de hypotheekverstrekker voor het intermediaire kanaal, realiseerde een nettowinst van 1.091 (1.024) miljoen euro. 2006 was een jaar met twee gezichten. Enerzijds zette de hevige concurrentie op de hypotheekmarkt de inkomsten onder druk. Bovendien groeide de personele bezetting, met name door toegenomen wet- en regelgeving, waardoor het brutoresultaat daalde. Dankzij een daling van de waardeveranderingen en de belastingen nam de nettowinst toe met 7%. Anderzijds werd de marktleiderschapspositie in Nederland versterkt. Het marktaandeel hypotheken kwam 2,5 procentpunt hoger uit op 25,5% (23,0%). En verder stijgt de klanttevredenheid van particulieren in 2006 tot 7,5 (7,4).

Wholesale- en internationaal retailbankbedrijf
Met een nettowinststijging van 20% leverde Rabobank International -het wholesale-en het internationaal retailbankbedrijf - een fraaie bijdrage aan het groepsresultaat. De nettowinst nam toe met 114 miljoen euro tot 687 (573) miljoen euro. Eind 2006 bracht Rabobank een bod uit op Mid-State Bank & Trust. Met deze Amerikaanse retailbanken verkrijgt Rabobank International verdere toegang tot de belangrijke food & agrimarkt in Californië. Daarnaast werden in januari 2007 de internationale retailactiviteiten versterkt met de acquisitie van Bank Haga en Bank Hagakita in Indonesië. Verder breidde Rabobank International in de eerste helft van 2006 haar direct banking-activiteiten uit door in Nieuw-Zeeland de derde buitenlandse internetbank te openen.

Vermogensbeheer en beleggen
De vermogensbeheeractiviteiten - Robeco Groep, Sarasin, Schretlen & Co en Alex - realiseerden een nettowinststijging van 28%. De nettowinst nam toe tot 223 (174) miljoen euro. Deze sterke toename is vooral te danken aan een sterke cashflow van 6 miljard euro en het positieve beleggingsklimaat in het verslagjaar. Met de belangen die Robeco nam in het Belgische Analytic Investment Management en begin 2007 in de Zwitserse Sustainable Asset Management Groep (SAM), breidde Robeco haar beleggingsexpertise verder uit. Eind december 2006 breidde de Rabobank haar stemrecht in Sarasin uit van 16% tot 69%, door het uitoefenen van haar calloptie. Sarasin is een toonaangevende Zwitserse private bank en vermogensbeheerder.

Leasing
Ondanks een lagere marge steeg de nettowinst van De Lage Landen, de leasedochter van de Rabobank Groep, in 2006 met 16% tot 206 (178) miljoen euro. Mede als gevolg van de overname van Athlon, dat vanaf de tweede helft van 2006 aan de bestaande activiteiten werd toegevoegd, groeide de leaseportefeuille met 23%.

Vastgoed
Gunstige marktomstandigheden resulteerden in een sterke autonome omzet en resultaat toename van de vastgoeddivisie. Overeenkomstig de eerder geformuleerde strategie, werden per 1 december 2006 de activiteiten sterk uitgebreid door verwerving van onderdelen van Bouwfonds. De nettowinst van Rabo Bouwfonds steeg in 2006 met 33% tot 104 (78) miljoen euro. De bijdrage van Bouwfonds aan dit resultaat bedroeg 17 miljoen euro. Rabo Bouwfonds is marktleider in de markt voor projectmatige koopwoningen in Nederland.

Risicomanagement
Bankieren is het bewust aangaan van verantwoorde risico's. De Rabobank Groep voert een prudent risicobeleid waaruit een bescheiden risicoprofiel voortvloeit. In 2006 is veel voortgang geboekt met de verdere invoering van het nieuwe Basel II-akkoord dat vanaf 1 januari 2008 voor de Rabobank Groep van kracht wordt. Naast deze externe vermogenseisen, zal voor risicobeheer en kapitaalallocatie de interne vermogenseis, het zogeheten economisch kapitaal, leidend worden.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
In 2006 bereikte de Rabobank veel op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Veel aandacht is besteed aan het integreren van MVO in de kredietverlening. Duidelijke keuzes zijn gemaakt in de prioriteit van doelstellingen en kernprestatie-indicatoren. De nadruk ligt op die MVO-activiteiten die de grootste impact hebben op de samenleving en onze dienstverlening.

link tabel:
www.perssupport.nl/Home/Persberichten/Actueel?itemId=90818