Gemeente Alkmaar


Stadsarcheologen Alkmaar doen zeldzame 15e eeuwse vondst

rode lijn

Alkmaar, 7 maart 2007

Bij de opgravingen onder het vroegere modehuis Meyer aan de Langestraat werd door Alkmaarse stadsarcheologen een bijzondere en uiterst zeldzame topvondst gedaan: een 15e eeuwse bronzen lavabo.

De lavabo, een soort waterpot met hengsel en twee schenktuiten, is versierd met monsterlijke koppen. Dergelijke bronzen lavabo's zijn uiterst zeldzaam. Uniek aan de Alkmaarse vondst is bovendien dat deze compleet is. De lavabo was destijds al een erg kostbaar stuk huisraad. Deze werd gebruikt tijdens speciale feestmalen, waar het handenwassen voor de maaltijd een soort ritueel was. Het gebruik van een kostbare lavabo onderstreepte het aanzien van de gastheer.

Middeleeuws koopmanshuis
De opgraving aan de Langestraat 3-5 is uitgevoerd vanwege een omvangrijke winkelverbouwing. In de periode van 7 februari tot 6 maart is maar liefst een oppervlak van 350 m2 onderzocht. Er zijn talrijke funderingen, baksteenvloeren, rode plavuizenvloeren, zes kelders, een ovenconstructie, twee riolen en zes beerputten opgegraven. Tussen de Mient en de Boterstraat loopt een lange gemetselde bakstenen muur. Hier moet rond 1400 een enorm middeleeuws koopmanshuis hebben gestaan. Van bewoners van deze huizen, behorend tot de top van Alkmaar, is naast de zeldzame lavabo, ook een grote hoeveelheid huisraad gevonden, zoals een tinnen bord, een kan en glaswerk. Dit alles werd gevonden in beerputten waar ook vuilnis in werd geworpen. In de loop der eeuwen onderging dit pand een reeks verbouwingen, waarbij het in de 15de of 16de eeuw is opgesplitst in meerdere panden.

Eerste stadsontwikkeling
Door deze en andere opgravingen van de afgelopen jaren, is een beeld te vormen van de eerste stadsontwikkeling van Alkmaar. Zo ontstond in de 13de eeuw een havenfront langs de Mient, verrezen er rond 1250 langs de Houttil grote bakstenen `stadskastelen', rond het Waagplein lag een haventerrein met verspreide houten gebouwtjes en aan de Voordam vond rond 1280/1290 al een eerste uitbreiding van de stad plaats richting Voordam/Achterdam en Fnidsen. Of er aan de andere kant net zulke stadskastelen stonden, moet toekomstig onderzoek nog uitwijzen.

Foto's opgravingen

7 maart 2007