Gemeente Hilversum

Extra steun voor Theater Achterom en Gooiland

7 maart 2007
Een gevarieerd theateraanbod op verschillende locaties in Hilversum zodat een breed publiek wordt bereikt. Dat wordt de inzet voor een nieuwe theaterprogrammering vanaf 2008 waarmee het college van burgemeester en wethouders een impuls wil geven aan het theateraanbod in Hilversum.

Het collegevoorstel gaat naast de bestaande subsidie van Theater Achterom uit van een budget van EUR 450.000,- voor 2008. Van dat bedrag wordt EUR 200.000,- gereserveerd voor extra culturele voorstellingen in Schouwburg Gooiland en EUR 150.000,- voor versterking van Theater Achterom. Ook komt er een flexibel budget van EUR 100.000,- voor een theateraanbod op diverse andere (buiten)locaties zoals het in nieuwe poppodium en voor theater op straat.

Om te komen tot een breed, lokaal ingevuld theateraanbod voor Hilversum is goede afstemming vereist. De centrale coördinatie kan op verschillende manieren tot stand worden gebracht, het college ziet hiervoor een rol weggelegd voor het platform cultuur. Bij de programmering zou accent gelegd moeten worden op cultuur, jeugd, cultuureducatie en amateurkunst.

Naast een hoger jaarlijks budget voor theatervoorstellingen kunnen de aanbieders van theater- en podiumkunsten ook een beroep doen op ruim 2 miljoen euro die beschikbaar zijn voor investeringen in culturele voorzieningen in Hilversum.

Het collegebesluit over het theateraanbod zal op 13 maart worden voorgelegd aan de commissie welzijn. Een besluit over de structurele financiering van voorstellingen in Schouwburg Gooiland vanaf 2009 wordt betrokken bij de discussie over de zomernota.