Ingezonden persbericht


7 maart 2007

Cosun persbericht

07/03/2007

Cosun neemt banketgrondstoffenleverancier Atlanta Dethmers over

Royal Cosun en Tiense Suikerraffinaderij N.V. hebben overstemming bereikt over de verkoop van Atlanta Dethmers (Groningen, NL) aan Cosun. Atlanta Dethmers produceert en verkoopt ingrediënten voor de banketsector en wordt onderdeel van de businessgroep Unifine Food & Bake Ingredients (Unifine F&Bi). Met name het assortiment banketmixen en roompoeders vormt een uitstekende aanvulling op het bestaande assortiment van Unifine F&Bi. De overname betreft de bedrijfsactiviteiten en is geëffectueerd per 5 maart 2007. De Dethmers bake-off business is geen onderdeel van deze overname.

Het is de ambitie van Unifine F&Bi om een speler van formaat te zijn in de Europese markt voor banketgrondstoffen en ­ingrediënten. De afgelopen periodee zijn acquisities gerealiseerd in het zuiden en midden van Europa. De verwerving van Atlanta Dethmers, dat is gevestigd in de stad Groningen, past in het streven naar verdere versterking van de positie in het noordwesten van Europa. Daarnaast betekent deze overname een uitbreiding van de productiecapaciteit in deze regio van de Europese markt en een versterking van de productontwikkeling.

Atlanta Dethmers heeft zich toegelegd op het ontwikkelen, produceren en vermarkten van banketgrondstoffen voor zowel de ambachtelijke als industriële banketsector in Nederland en omringende landen. Voor de verkoper vormen deze activiteiten niet langer onderdeel van de kernactiviteiten. De onderneming is gevestigd in Groningen en was sinds 1998 onderdeel van Tiense Suikerraffinaderij N.V. Samen met de activiteiten van Dethmers worden ook de activiteiten van het consumentenmerk voor banketmixen (Atlanta), verworven.

Profiel
Unifine Food & Bake Ingredients (Unifine F&Bi)
Unifine F&Bi ontwikkelt, produceert en levert samengestelde ingrediënten voor de ambachtelijke en industriële banketbakkerij, ijs- en voedingsmiddelenindustrie en behoort tot de top 3 in Europa. Het assortiment omvat banketmixen en -vullingen, bavaroises en mousses, vruchtenvullingen, afdekgelei, chocolade, aroma's, ijsgrondstoffen, toppings en decoraties. De onderneming heeft verkoopkantoren in negen Europese landen, productielocaties in België, Duitsland, Hongarije, Portugal en Spanje en beschikt over een eigen 'Flavour house' in Nederland, waar ook het hoofdkantoor gevestigd is.

Atlanta Dethmers
Dethmers is in 1918 opgericht als een handelsfirma. In de loop der tijd is de onderneming steeds meer gaan opereren als fabrikant van grondstoffen voor de professionele bakkerij. Sinds het samengaan met Atlanta in 1976 heeft de onderneming zich ontwikkeld tot trendsetter in de banketsector in Nederland. Het bedrijf is gevestigd aan het Hoendiep in Groningen en biedt werk aan ongeveer twintig mensen.

Royal Cosun
Royal Cosun is een internationaal concern dat natuurlijke voedingsmiddelen en -ingrediënten ontwikkelt, produceert en verkoopt. Het assortiment is breed en veelzijdig. Van producten zoals suiker, inuline, alcohol en aardappelspecialiteiten tot samengestelde ingrediënten voor onder meer snacks, banket, zuivel, frisdrank en de foodservice sector. In al deze markten werken de Cosun-ondernemingen Suiker Unie, Sensus, Nedalco, Aviko, SVZ, Unifine Sauces & Spices en Unifine Food & Bake Ingredients nauw samen met hun klanten en leveranciers. Royal Cosun werd ruim honderd jaar geleden opgericht door Nederlandse suikerbietentelers die zich verenigden in een coöperatie. Op dit moment telt de coöperatie bijna 10.500 leden/aandeelhouders. Inmiddels is Cosun, actief in Europa en Noord-Amerika, uitgegroeid tot een onderneming met gemiddeld 4.325 medewerkers. De concernomzet bedraagt circa 1,4 miljard euro.

------ EINDE PERSBERICHT -----

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, telefoon (076) 530 32 43. E-mail: presscosun@cosun.com