Unicef



Onrust in Guinee leidt tot seksueel geweld 07 maart 2007, Conakry - Toen de moeder van Adelaid vorige maand Conakry verliet om kolanoten te gaan verzamelen, vertrouwde ze haar dochter aan de zorgen van een oom toe. Nadat er in januari een nationale staking was uitgeroepen, waren geweld en plunderingen in de hoodstad van Guinee aan de orde van de dag en ze wilde dat Adelaid tijdens haar afwezigheid in veilige handen zou zijn.

Een Unicef-hulpverlener praat met Adelaid, een meisje van zes dat door een 27-jarige man is verkracht. Foto: Unicef Guinee/2007/Baro Een Unicef-hulpverlener praat met Adelaid, een meisje van zes dat door een 27-jarige man is verkracht. Foto: Unicef Guinee/2007/Baro

Maar toen het meisje op een dag aan het buitenspelen was, lokte een man haar mee naar zijn huis waar hij haar verkrachtte. Hij dreigde dat hij haar zou vermoorden als ze iemand er iets over vertelde. Adelaid is zes, de dader is 27.

Nu de gewelddadige staking voorbij is, likt Guinee haar wonden. Tijdens de opstand kwamen ongeveer 120 mensen om het leven, er vielen
1.600 gewonden en soldaten en werkloze burgers verkrachtten een onbekend aantal vrouwen en meisjes.

Nieuw fenomeen
De afgelopen twee maanden zijn twintig verkrachtingsgevallen gemeld bij AGUIAS, een organisatie die met steun van Unicef hulp geeft aan slachtoffers van misbruik, huiselijk geweld en mensenhandel. Tot nu toe zijn maar een paar verkrachtingsslachtoffers teruggekomen voor verdere hulp.

"Verkrachting is in Guinee een groot probleem geworden," zegt Mohamed Cissa, directeur van Unicef Guinee. Vroeger maakten vooral soldaten zich schuldig aan dit misdrijf, maar tegenwoordig moeten de daders steeds vaker onder familieleden worden gezocht. "Dat is hier een nieuw fenomeen," zegt Cissa.

Adelaid kreeg na de verkrachting onderdak in een beveiligd huis van AGUIAS. Haar kamergenootje is een 15-jarig meisje dat tijdens de recente crisis door vier mannen is verkracht. Een 13-jarig meisje in de kamer ernaast heeft een soortgelijk verhaal. Ze krijgen nu alledrie hulp van AGUIAS. Mohamed Cissa: "In het huis kunnen ze bijkomen. Bovendien worden ze behandeld voor seksueel overdraagbare ziekten."