VVD


7-3-2007

Vrije verkoop contactlenzen behouden

Jules Maaten: "Eigen verantwoordelijkheid consument gewaarborgd"

Dinsdag 6 maart is in Brussel besloten om de verkoop van contactlenzen over het Internet vrij te laten. Er werd een accoord bereikt over de richtlijn Medische Hulpmiddelen tussen delegaties van het Europese Parlement en het Duitse voorzitterschap van de Raad.

Jules Maaten (VVD), die namens de liberale fractie in de parlementsdelegatie de afgelopen weken de onderhandelingen met de Raad van Ministers en de Europese Commissie voerde, is tevreden met het resultaat: "De situatie in Nederland blijft hierdoor ongewijzigd. Mensen blijken goed te weten dat zij een oogarts of optometrist moeten raadplegen alvorens zij de veelal goedkopere lenzen via het internet gaan bestellen of bij de drogist kopen. Ik vind het belangrijk dat de eigen vrijheid en verantwoordelijkheid van de consument is gewaarborgd."

Toenmalig minister Hoogervorst, heeft vorig jaar aan de Tweede Kamer aangegeven dat er weliswaar problemen zijn met het onoordeelkundig gebruik van contactlenzen, maar dat die niet veroorzaakt worden door de wijze van verkoop.

Alle restrictieve amendementen vielen uiteindelijk buiten het accoord. De lenzenverkoop kwam ter discussie te staan door de herziening van de Europese richtlijn op Medische Hulpmiddelen. Deze Richtlijn moet vooral de patientveiligheid waarborgen en procedures inzichtelijker en minder bureaucratisch maken als het gaat om goedkeuring van medische hulpmiddelen variërend van tandvullingen en contactlenzen tot injectienaalden, urinekatheters, infusiepompen, botcement en pacemakers. In deze richtlijn is bovendien afgesproken dat medische hulpmiddelen weekmakers (ftalaten) mogen bevatten.

"Medische hulpmiddelen die weekmakers bevatten dienen een etiket te krijgen. Bovendien moet bij toepassing bij kinderen en zwangere vrouwen aangetoond worden waarom het gebruik absoluut noodzakelijk is."

De nieuwe Richtlijn zal naar verwachting op 29 maart door het voltallige Parlement worden aangenomen, en moet ook worden goedgekeurd door de Raad.

Brussel, 7 maart 2007