Provincie Groningen

ontvangst Gedeputeerde Bleker neemt eerste 'Stiltewijzer' in ontvangst 7 maart 2007

Gedeputeerde Henk Bleker ontving op dinsdag 6 maart de eerste 'Stiltewijzer' uit handen van Agnes Schlebusch, bestuurslid en secretaris van de Milieufederatie Groningen. De 'Stiltewijzer' is een overzichtelijke brochure met informatie over de meest effectieve maatregelen - inclusief een indicatie van hun effect - om te zorgen voor een stillere omgeving en onnodige geluidshinder tegen te gaan.

Bleker met het geluidsmeetapparaat Om te zien hoe stil of lawaaiig de stad Groningen is, zijn Henk Bleker en Agnes Schlebusch na de overhandiging geluidsmetingen gaan verrichten in de Prinsentuin en op de Grote Markt.

Met de 'Stiltewijzer' in de hand worden tips gegeven over de maatregelen die er op deze locaties kunnen worden genomen om mogelijk aanwezige geluidsoverlast tegen te gaan.

De stiltewijzer is te bestellen bij de Milieufederatie Groningen (050) 313 08 00. U kunt de brochure ook downloaden op: www.mfgroningen.nl

Stilte
Sinds enige jaren ontwikkelen De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu activiteiten rond het thema stilte. Met deze activiteiten willen zij bereiken dat de geluidshinderproblematiek hoger op de agenda wordt geplaatst en dat er draagvlak ontstaat voor maatregelen. Met `Stilte: iedereen mag het horen!' hebben zij zich gericht op zes gebieden verspreid over Nederland, waaronder het Reitdiepgebied in Groningen. De 'Stiltewijzer' is hiervan het resultaat.

Met steun van de Provincie Groningen zijn in de zomer van 2006 geluidsmetingen en belevingsonderzoeken gedaan in drie nieuwe gebieden in de provincie: Het Lauwersmeer-gebied, Herinrichtingsgebied Midden-Groningen en EHS-gebied Westerwolde. Binnenkort worden de resultaten verwacht. De 'Stiltewijzer' zal ook gebruikt worden om concrete tips voor deze gebieden te geven om onnodige geluidshinder tegen te gaan.

7 maart 2007