Gemeente Gouda


persbericht: eerste stap richting visie op Goudse wmo (7-3-2007)

Wat wil Gouda met de Wmo? Deze vraag stond centraal tijdens de Wmo- werkbijeenkomst die maandagavond 5 maart plaatsvond. Tijdens de bijeenkomst discussieerden ongeveer zeventig vragers en cliënten van Wmo-voorzieningen, gemeenteraadsleden, aanbieders, organisaties en instellingen en adviesorganen over onderdelen van de Wmo. Met de input van de bijeenkomst stelt de gemeente de Goudse visie op de Wmo op. De visie wordt medio 2007 behandeld door de gemeenteraad.

Wethouder Marion Suijker is blij met de grote opkomst en de uitkomsten van de bijeenkomst: De Wmo is een participatiewet. De invulling van de Wmo doen we als gemeente samen met alle anderen betrokkenen uit het veld. Dat er zoveel mensen enthousiast hebben deelgenomen aan de discussies vind ik geweldig. Het geeft aan dat de Wmo ook echt een wet van ons allemaal is. Dat het een kans is om beter samen te gaan werken. In de discussies kwam vooral naar voren dat we in moeten zetten op preventie op alle gebieden van de Wmo. Verder werd aangegeven dat de gemeente de regie moet nemen, maar zeker niet alles zelf moet doen. En er moet uit worden gegaan van de vraag van mensen, zowel van het collectief als het individu. Met deze en andere uitkomsten gaan we hard aan de slag. Om ervoor te zorgen dat er een breed gedragen visie op de Goudse Wmo komt te liggen.

wmo
De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) is sinds 1 januari 2007 van kracht. De Wmo vervangt de huidige Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en de Welzijnswet. Ook de huishoudelijke verzorging uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Awbz ) valt vanaf dat moment onder de Wmo. Tot nu toe is de aandacht voornamelijk gericht geweest op de huishoudelijke verzorging.