De Unie


07/03/2007
Overname Aero Groundservices door Aviapartner goede zaak 7 maart 2007 - De Unie reageert positief op de voorgenomen overname door afhandelaar Aviapartner van Aero Groundservices. Bestuurders Dennis Kohen (betrokken bij Aviapartner) en Maarten Hoelscher (betrokken bij Aero) van De Unie spreken van een logische stap in de consolidatie van posities in de afhandeling. Een stap die naar verwachting voordelen zal bieden voor beide betrokken ondernemingen. âDeze partijen vullen elkaar goed aan, het had ook anders kunnen uitvallenâ aldus de Unie-bestuurders.

Voor Aero Groundservices is sprake van ontsluiting van het Aviapartner netwerk in Europa, met perspectief op verdere groei. Voor Aviapartner dat vooral actief is in de passagiersafhan-deling, houdt de overname een forse uitbreiding in van de activiteiten in de vrachtafhandeling en versterking van de groepspositie. Er is duidelijk sprake van complementaire activiteiten en commerciële synergievoordelen, met weinig overlap ook qua overheadfuncties. De betrokken medewerkers waar de overname direct voelbaar is (cargo afhandeling Aviapartner) zijn inmid-dels persoonlijk door hun werkgever geïnformeerd. Tussen werkgever en bonden is afgespro-ken dat medewerkers schadevrij zullen worden ingepast in de Aero arbeidsvoorwaarden.

De Unie verwacht dat de voorgenomen overname op zich geen grote gevolgen voor de werkgelegenheid, noch voor de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van Aero en Aviapartner zal hebben. De bestaande caoâs en arbeidsvoorwaardenpakketten blijven de komende tijd gescheiden. In hoeverre dat in de verdere toekomst anders uitpakt is nog te vroeg om nu te beoordelen. De Unie overweegt ondertussen een voorstel om naast de bestaande arbeidsvoorwaarden en reguliere cao-voorstellen een bedrijfsresultaatafhankelijke uitkering in te voeren mede in verband met de zakelijke synergievoordelen voor de ondernemingen zelf.

De Unie tekent wel aan dat, zoals bij elke (voorgenomen) overname, de operatie straks nog terugverdiend zal moeten worden. Met name in de zeer prijsgevoelige passagiersafhandeling is het een geregeld komen en gaan van klanten: de luchtvaartmaatschappijen. Dat heeft ook een merkbaar effect op de arbeidsvoorwaarden in deze deelbranche. De afhandelaars dreigen elkaar âomlaag te zingenâ wat ten ten koste gaat van de medewerkers. Kwaliteit zal echter ook hier betaald moeten worden en de leden willen terecht arbeidsvoorwaarden en loonsverbete-ringen die passen bij een toonaangevende onderneming met hoge service-levels voor de klant. Kohen en Hoelscher: âWij zullen dus ook aan de cao-tafel ons huiswerk adequaat invullen en niet extra lief zijn voor de ondernemingen omdat zij nu in elkaars armen zijn gevallen en nog met de last van de bruidsschat worden geconfronteerd.â

De Unie wacht de uitkomst van de goedkeuringsprocedures door de autoriteiten af en richt zich op een positieve toekomst voor allen bij Aero en Aviapartner.

---

Voor meer informatie
Dennis Kohen, bestuurder burgerluchtvaart: (0345) 851 039 Maarten Hoelscher, bestuurder burgerluchtvaart: (0345) 851 098