Gezamenlijke aanpak pijnbestrijding ziekenhuizen en Univé


07.03.2007 / 16:36 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Univé verzekeringen

Univé verzekeringen

Persbericht

Alkmaar, 7 maart 2007

Gezamenlijke aanpak pijnbestrijding ziekenhuizen en Univé

Het Medisch Centrum Alkmaar, Westfriesgasthuis, Gemini Ziekenhuis en Univé Zorgverzekeringen ondertekenen op woensdag 7 maart de Overeenkomst Regionale Pijnbestrijding. Deze ondertekening is het startschot voor een unieke gezamenlijke aanpak van pijnbestrijding in de regio Noord-Holland Noord. De bestaande multidisciplinaire aanpak van pijnbestrijding wordt dankzij de samenwerking verbreed en verdiept en er zal in de regio een gemeenschappelijk - hoger - niveau van zorg komen. Daarnaast is het terugdringen van de wachttijden een belangrijk aandachtspunt.

Het geven van adequate pijnbestrijding is het terrein van anesthesiologen: medisch specialisten die zich bezig houden met de gedeeltelijke verdoving of algehele narcose van patiënten tijdens operaties, maar ook met gespecialiseerde vormen van pijnbestrijding. Een voorbeeld hiervan is pijnbestrijding bij kanker. Anesthesiologen werken hierbij nauw samen met internisten, chirurgen, radiotherapeuten, neurologen en revalidatieartsen, alsook met paramedici zoals fysiotherapeuten en psychologen. Voor dit soort gespecialiseerde pijnbestrijding bestaan momenteel wachtlijsten. Univé Zorgverzekeringen financiert gedurende twee jaar twee extra anesthesiologen om deze wachttijden te verkorten en om de bestaande multidisciplinaire aanpak op een hoger niveau te brengen.

Concreet van start
Nu de overeenkomst is ondertekend, starten dr. M.H. Hovingh, voormalig lid van de Raad van Bestuur van het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO (Centraal BegeleidingsOrgaan), en dr. A.P.E. Vielvoye-Kerkmeer, internationaal bekend op het gebied van pijnbestrijding, met het opstellen van een plan van aanpak. Als het project na twee jaar positief wordt beoordeeld door de partners en Univé, zal er gekeken worden naar structurele financiering. Univé is zeer actief betrokken en noemt de samenwerking tussen de drie regionale ziekenhuizen uniek. Jan Stenger, directeur Zorgbeleid Univé Zorgverzekeringen: 'Er is veel te winnen op dit terrein en door samen te werken kunnen meer patiënten profiteren van effectievere bestrijding van chronische pijnklachten. Dit betekent voor velen dat zij weer kunnen genieten van het leven.' Anke Meijs, lid Raad van Bestuur van MCA benadrukt namens de drie ziekenhuizen dat de samenwerking tussen de ziekenhuizen uniek is. Maar ook de samenwerking met andere zorgaanbieders licht zij speciaal toe: 'Pijn heeft een enorme invloed op iemands leven. Daarom is goede en snelle pijnbestrijding zo belangrijk. De patiënt heeft veel baat bij goede afspraken tussen de ziekenhuizen, maar ook met huisartsen, verpleeghuizen en anderen. Ook willen we werken aan betere kennisoverdracht over dit onderwerp, zodat patiënten sneller de juiste zorg krijgen.'


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor redactie,