Gemeente Hoorn


Toch subsidie voor De Kroniek van Velius

7 maart 2007 - De gemeente trekt toch 10.000 euro uit voor het boek De Kroniek van Velius. Dat is besloten in de raadsvergadering van 6 maart naar aanleiding van een raadsbreed ingediende motie.

Velius

Eerder had het college van burgemeester en wethouders het subsidieverzoek van de Vereniging Oud Hoorn voor het boek afgewezen. De gemeenteraad heeft nu besloten de subsidie wel toe te kennen.

De kroniek van de Hoornse geneesheer Theodorus Velius beschrijft de geschiedenis van Hoorn in de periode 1316 tot 1630, het jaar van Velius dood. Er worden belangrijke geschiedkundige periodes beschreven, zoals de opstand tegen Spanje en de begintijd van de VOC. De Vereniging Oud Hoorn is bezig met het voorbereiden van een uitgave in eigentijds Nederlands. Vanaf 15 november zal de tweedelige kroniek van circa 800 paginas voor 32,50 euro te koop zijn (25 euro bij voorintekening).

De begroting voor de uitgave laat een tekort zien. Oud Hoorn heeft een subsidieverzoek bij de gemeente ingediend. De raad honoreert dit verzoek en onderbouwt deze keuze met de opvatting dat geschiedschrijving voor Hoorn van groot belang is, juist in het jaar waarin de stad haar 650-jarig bestaan viert. Dergelijke initiatieven moeten toegejuicht worden en verdienen ondersteuning van de gemeente, aldus de opvatting van de raad.

Omhoog Terug Laatste wijziging van deze pagina: 7 maart 2007