Ingezonden persbericht


Op initiatief VVD

Mensen met visueel handicap stemmen zelfstandig in Renkum

Ook mensen met een visuele handicap kunnen vandaag stemmen. Op initiatief van de VVD in Renkum staat vandaag en bij de volgende verkiezingen in Het Schild een aangepaste stemmachine, die werkt met geluidsinformatie in plaat van visuele informatie. Mensen met een visuele handicap kunnen daarmee nu voor het eerst zelfstandig stemmen. "Een verademing, ik heb zelfs de machtiging van mijn vrouw mee kunnen nemen", aldus één van de blinde stemmers.

De Renkumse VVD kwam met het idee van een dergelijke stemmachine. Initiatiefneemster Marleen Meertens en VVD-raadslid: "Met de bewoners van Het Schild is de doelgroep vrij groot. Met de machine krijgen ook mensen met een visuele handicap een van de belangrijkste democratische rechten: de mogelijkheid zelf te stemmen, en zelf op die knop te drukken. Voor mensen met een rolstoel is dit geregeld in de wet. De stemmachines moeten daar toegankelijk voor zijn. Maar voor mensen met een visueel handicap is niets geregeld in de wet terwijl we technisch die mogelijkheid hebben." In de Renkumse gemeenteraad stelde zij vragen aan Burgemeester en Wethouders en ze dreigde met een motie. Dat was echter niet nodig: de gemeenteraad was unaniem voor en het College vond het geld: de stemmachine werd aangeschaft.

De machine is woensdag 7 maart feestelijk en onder grote media-aandacht in gebruik genomen met een 'Rol je Rot race'. Vanuit hun woonplaats verspreid door heel Gelderland zijn zes teams begeleid door een Statenkandidaat naar Wolfheze gereisd. De winnaar was - en dat was geen doorgestoken kaart - het team van VVD-kandidaat Willem van Katwijk met bewoner Jeroen Zwart. Van Katwijk als captain en Zwart als makker liepen tegen nogal wat moeilijkheden aan wat het vervoer betreft, het bekende RegiotaxiKAN vervoer: het begon al met een website die voor mozillagebruikers niet toegankelijk was. Uit handen van VVD-Statenkandidaat Conny Bieze waren er bloemen voor de winnaars. Ook andere Statenkandidaten liepen tegen moeilijkheden aan waar ze in de komende periode werk van willen maken om dat te verbeteren.

Marleen Meertens heeft de stemmachine zelf ook gebruikt. Maar zij kon het braille weer niet " lezen "( is voelen) en ervoer dus wat veel visueel gehandicapten ervaren. "Ik hoop maar dat ik de goeie heb gestemd", grapte ze.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u bellen met Marleen Meertens, raadslid voor de Renkumse VVD, 06 51 8282 75 of 026 333 7853.

Voor informatie over de verspreiding van dit persbericht kunt u bellen met Trommel Media, Bureau voor Tekst en Communicatie, 0624259656 of mailen naar info@trommel.nu

Met vriendelijke groet,

Simon Trommel

Trommel Media
Schoolstraat 31
6828 GT Arnhem
info@trommel.nu
www.trommel.nu
Tel 0624259656