Leefbaar Utrecht

Persbericht Leefbaar Utrecht
7 maart 2007

Opheffen kapvergunning geeft gemeentelijke houthakkers vrij spel

In een persbericht laat de gemeente Utrecht vandaag weten dat de verplichting tot het aanvragen van een vergunning voor het kappen van bomen wordt afgeschaft. Juichend voegt het stadsbestuur hier aan toe dat het afschaffen van de vergunningsplicht bewoners 150 euro bespaart. Dat klinkt heel mooi, maar het geeft niet alleen bewoners de vrije hand om bomen van de ene op de andere dag te verwijderen, het geeft de gemeente zelf ook die mogelijkheid. In de ogen van stadspartij Leefbaar Utrecht is dat een zeer ongewenste ontwikkeling, omdat bomen enerzijds in belangrijke mate bijdragen aan de schoonheid van de stad en anderzijds via het afbreken van CO2 een essentiële bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit. Minder bomen in de stad leidt kortom tot viezere lucht en een lelijke stad.

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "Dat het bestaande beschermingsbeleid niet werkt, is nog geen reden om alle bomen in de gemeente vogelvrij te verklaren. De gemeente zou harder kunnen inzetten op handhaving van het beleid en daarnaast de financiele lasten voor de inwoners kunnen inperken door een lager tarief voor een kapvergunning te rekenen. Op deze manier gooit de gemeente het kind met het badwater weg."

Waardevol?
Daarnaast stelt het college een lijst vast van waardevolle bomen, die niet gekapt mogen worden. Behalve de voor de hand liggende beeldbepalende en monumentale bomen, is het volstrekt onduidelijk welke en hoeveel bomen er op die lijst moeten komen. Waardevol is een subjectief begrip, beeldbepalend eveneens.

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "Bovendien geeft de lijst geen bescherming tegen ruimtelijke ontwikkelingen. Voor de aanleg van wegen en de bouw van kantoren zullen ook de beschermde, waardevolle bomen moeten wijken. Leefbaar Utrecht vraagt zich af wat dan het nut is van een dergelijke lijst."

Minder regels?
Leefbaar Utrecht is warm voorstander van minder regels, maar niet wanneer het afschaffen van regels een direct gevaar betekent voor de leefbaarheid. En juist dat is nu het geval.


--- einde persbericht ---

Volledigheidshalve is hieronder het persbericht van de gemeente bijgevoegd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vincent Oldenborg: 06 - 2918 4621.

Met vriendelijke groet,

Bas Hendriksen
beleidsmedewerker stadspartij Leefbaar Utrecht

Ontvangt u onze digitale nieuwsbrief al?
Geef u op via www.leefbaarutrecht.nl !