Ingezonden persbericht


Nijmegen, 7 maart 2007

Persbericht

Boek 'Flora van Nijmegen en Kleef / Flora von Nimwegen und Kleve' verschenen

Het landschap rond Nijmegen en Kleef heeft de laatste twee eeuwen spectaculaire veranderingen ondergaan. De gevolgen daarvan voor de wilde planten, de soorten, de aantallen en de groeiplaatsen, worden in de Flora van Nijmegen en Kleef / Flora von Nimwegen und Kleve uitputtend gedocumenteerd met alle opgaven die sinds 1781 vastgelegd zijn. In dit kapitale naslagwerk is bovendien van elk van de 1500 tegenwoordig voorkomende soorten een verspreidingskaart opgenomen.

Van de kleine wereld van ver vóór de stadswallen van Nijmegen werden gesloopt, De Peel werd ontgonnen en de Rijn met dijken en kribben werd beteugeld, tot de grote wereld van vandaag met satellietsteden, snelwegen en 'ruimte voor de rivier' zijn alle 1800 soorten wilde en verwilderde planten uit het gebied tussen Wijchen en Kleef, Boxmeer en Elst beschreven. Sommige soorten zijn weggevaagd, andere worden als zeldzaamheden gekoesterd in reservaten; sommige soorten zijn even gewoon gebleven en vele andere hebben als nieuwkomers vanuit de hele wereld een plek verworven op akkerland of industrieterrein.

Het boek, Flora van Nijmegen en Kleef / Flora von Nimwegen und Kleve, is een standaardwerk voor professionals en amateurs aan beide zijden van de grens. Maar met name de meer dan 1000 fotografische prenten van de wilde planten en het uitvoerige artikel over de ontwikkeling van dit grensoverschrijdende gebied maken het boek ook voor een veel breder publiek van belang.

Van Fysiocraten tot Renteloos-voorschot-bos, van 'de Botter' tot 'de blaauwe', van bosbessenpluk in Groesbeek en Schottheide tot droogvallende putten in Malden - breed en in detail wordt de ontwikkeling van het landschap verwoord en met een reeks unieke kaarten geïllustreerd.

De uitgave van dit werk werd mogelijk dankzij financiële bijdragen van o.a. Provincie Gelderland, VSBfonds en Euregio Rijn-Waal.