Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Advies aan NS over de OV-chipkaart

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

---

De CG-Raad heeft met de landelijke consumentenorganisaties, verenigd in het Locov (Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer), advies uitgebracht aan de NS over de introductie van de OV-chipkaart. In het advies is de voorwaarde gesteld dat het OV-chipkaartsysteem op het moment van de landelijke introductie integraal toegankelijk moet zijn.

Bij de tests van het nieuwe systeem zijn al veel zaken verbeterd of zijn toezeggingen gedaan, zoals betere geluidssignalen, duidelijke pictogrammen en braille-aanduidingen op alarm- en informatiezuilen. Andere zaken zijn nog onvoldoende geregeld. Zo moeten overal en op alle stations geleidelijnen en herkenbare markeringen aanwezig zijn, moeten de poortjes vindbaar zijn en mag het gebruik van de poortjes niet tot problemen leiden voor bijvoorbeeld mensen met een geleidehond. Ook is er nog geen garantie dat houders van een OV-begeleiderskaart net als nu mee zullen kunnen reizen.

Het Locov heeft ook voorwaarden gesteld aan het gebruik van de kaartautomaten en de mogelijkheid om met de OV-chipkaart thuis, via Internet, een reis te kunnen boeken. Zo moeten zowel de kaartautomaten als de website, waarop de reizen aangeschaft kunnen worden, saldo gecontroleerd kan worden en andere zaken geregeld kunnen worden, voldoende toegankelijk zijn voor alle doelgroepen.

In aanvulling op deze mogelijkheden moet het uiteraard, in ten minste dezelfde mate als nu, mogelijk blijven de betaling voor een reis contant aan een balie te voldoen. Er zijn immers ook gebruikers die niet in staat zijn om de automaat te gebruiken of om de reis alvast thuis via internet te boeken. Voor hen blijft een gelijkwaardig alternatief - zonder noodzaak tot extra inspanningen en zonder meerkosten - nodig. De introductie van de OV-chipkaart mag er niet toe leiden dat deze groep van het gebruik van het openbaar wordt uitgesloten.

Tot slot adviseert het Locov aan NS om in de communicatie over de OV-chipkaart en het openbaar vervoer nadrukkelijk aandacht te besteden aan toegankelijkheid.

Als aan de in het advies gestelde voorwaarden wordt voldaan, kunnen veel van de huidige toegankelijkheidsproblemen in het openbaar vervoer met het nieuwe systeem worden opgelost.

De NS zal binnenkort reageren op het advies.


* Voor de volledige tekst van het advies van de consumentenorganisaties: Klik hier (pdf-bestand).
* Voor het persbericht van het Locov: Klik hier.

In het Locov zitten de volgende organisaties:

* ANWB

* Consumentenbond

* Fietsersbond

* Landelijke Studentenvakbond

* Chronisch zieken en Gehandicapten Raad

* Ouderenbonden CSO

* Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer Rover

(Geplaatst: 7 maart 2007)

---