Provincie Utrecht

Renswoude zet de toon in de provincie Utrecht

Integraal plan Renswoude zet de toon in de provincie Utrecht

7-3-2007 -

Renswoude en provincie Utrecht gaan gezamenlijk een aantal belangrijke initiatieven ontplooien die resulteren in een belangrijke kwaliteitsimpuls en toename van leefbaarheid in de gemeente. Het betreft onder meer plannen voor het centrum, de ontwikkeling van de gebieden Beekweide-Lunterse Beek en Doest evenals het buitengebied en financiering voor de aankoop van camping De Batterijen. Een huzarenstukje noemde gedeputeerde Ekkers het bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

"Het komt niet zo vaak voor dat zoveel zaken met betrekking tot ruimtelijke ontwikkelingen en financiering in één overeenkomst worden geregeld. In plaats van een verzuilde benadering, is er hier sprake van een integrale aanpak. Wat mij betreft is Renswoude een voorbeeld voor andere Utrechtse gemeenten.", aldus Ekkers, gedeputeerde ruimtelijke ontwikkeling provincie Utrecht. Beide gaan intensief samenwerken aan het centrum van Renswoude, aanleg van een fietspad, de totstandkoming van een bezoekerscentrum in Fort aan de Buursteeg in het kader van de versterking van de Grebbelinie en verplaatsing van intensieve veehouderijen en de bouw van 300 tot 400 woningen in de gebieden Beekweide-Lunterse Beek en Doest.

Centrumplan
De provincie ambieert de leefbaarheid van kleine kernen te bevorderen. Het plan van de gemeente Renswoude voorziet hier in. Dit gaat uit van clustering van winkels, een eerstelijnsgezondheidscentrum, zorgappartementen voor ouderen en een multifunctioneel centrum annex Kulturhus. De provincie zegt toe hier voor EUR 600.000- EUR 800.000 uit diverse middelen te zullen bijdragen.

Fort aan de Buursteeg
Provincie heeft de intentie om de camping De Batterijen die grenst aan Fort aan de Buursteeg aan te kopen. Dit in het kader van de herontwikkeling van het fort en versterking van de Grebbelinie. Het ligt ook in de bedoeling hier een bezoekerscentrum te vestigen. De gemeente Renswoude draagt daar EUR 0,9 miljoen aan bij.

Beekweide-Lunterse Beek en Doest
De integrale gebiedsontwikkelingen betreft de bouw van 300 tot 400 woningen binnen de streekplancontour alsmede de verplaatsing van het muziekgebouw, beperking intensieve veehouderijen en aanleg natuur en verbindingszones. De provincie verleent planologische medewerking aan de plannen en zoekt samen met de gemeente naar een alternatieve locatie voor het muziekgebouw.

Aanleg fietspad
Er komt een fietspad langs de Barneveldsestraat waaraan de provincie maximaal een bedrag van EUR 2,75 miljoen zal bijdragen.

Vitaal buitengebied
De gemeente stelt een fonds in om samen met de provincie (agenda vitaal platteland en 'De Grebbelinie boven water') het buitengebied van de gemeente vitaal te houden. De gemeente stort EUR 10 per m2 uitgegeven bouwgrond in dit fonds.

"Met de realisering van de projecten kunnen we de vitaliteit van Renswoude verder versterken.", aldus Hugo Schorer, burgemeester Renswoude.

Meer informatie: Hans Buskes, telefoon 06 - 20061425