Nederlandse Vereniging van Journalisten

| | | |
|            |Referentiefuncties voor de publieke   |            |
|            |omroep                                |            |
|            |                                      |            |
|                           |       |                           |
|Utrecht, 7 maart 2007      |       |J.W. Briedé                |
|            |Referentiefuncties voor de publieke   |            |
|            |omroep                                |            |
|            |                                      |            |
INHOUD Blz.


1. inleiding 1


2. redacteur-verslaggever 2


3. de beschrijvingen 3


4. de vier beschrijvingen 4


5. enkele "mediumspecifieke" beschrijvingen 10


6. slot/vraagstelling 16

inleiding

De afgelopen maanden is er gewerkt aan een nieuwe set referentiefuncties voor de publieke omroep. Op basis van het oude raster zijn functies gemoderniseerd, vervangen of vervallen.

In de opdracht was inbegrepen om bij programmatische functies het plusraster, voorzover dat mogelijk was, in referentiefuncties te vatten. Voorts was gevraagd om te bekijken in hoeverre doorstroom in functies inzichtelijker kon worden.

Berenschot heeft in de loop van de tijd twee trajecten opgezet. Aan de ene kant is een raster ontwikkeld voor de niet-programmatische functies. In wezen zijn daar nauwelijks veranderingen in opgetreden. Dit raster heeft in de loop van het traject niet tot grote problemen aanleiding gegeven. De uitwerking is nagenoeg rond.

Het tweede traject is het raster voor de programmatische functies. Enkele ontwikkelingen hebben daar een rol gespeeld. Er is een lange discussie geweest over de vraag in hoeverre multimediale functies al zo uitgekristalliseerd waren in de publieke omroep dat die in het raster moesten worden meegenomen. Er zijn organisaties die multimediaal werken c.q. multimediale functies hanteren maar ook organisaties die nog per medium werken.

Voor beide typen organisaties moet het raster een goed hulpmiddel bieden om functies vergelijkend in te kunnen delen.

Daarnaast is lang gediscussieerd over de verschillen in functiezwaarte tussen radio en TV. Oude waarderingen zijn daarbij afgezet tegen nieuwe ontwikkelingen. Bestaande verhoudingen zijn in de discussie betrokken versus gewenste of verwachte verhoudingen.

In feite is die discussie niet beslecht tussen partijen. Afronding van het traject is naar de mening van Berenschot alleen mogelijk als partijen zich over de inhoud van dit rapport uitspreken. De vervolgslag die dan gemaakt moet worden is dan nog wel arbeidsintensief maar kent dan een helder perspectief op een afgerond eindresultaat; dat heeft -althans voor de opsteller van dit rapport- de afgelopen periode ontbroken, waardoor de vaart niet in het project kon worden gehouden.

Uiteindelijk is de focus gericht op een uitwerking van de redacteur- verslaggever. Dat heeft geresulteerd in de set bijgevoegde functiebeschrijvingen. Deze beschrijvingen zijn door Berenschot gewaardeerd met het eigen functiewaarderingssysteem, het USB. De resultaten zijn besproken met functiewaarderingsdeskundigen van de werknemersvertegenwoordiging.

redacteur-verslaggever

Op deze functie is de afgelopen periode de focus gericht geweest. Het is een functie die op verschillende niveaus wordt uitgevoerd, afhankelijk van de kennis die vereist is voor de te behandelen onderwerpen en van de vrijheid die een eindredacteur geeft voor het op te leveren resultaat.

Daarnaast wordt de functie multimediaal uitgevoerd, maar ook uitsluitend voor één medium. Daarbij wordt een onderscheid per medium gemaakt. Tenslotte wordt in de functie een -al dan niet terecht- onderscheid beleefd tussen de regio en de landelijke omroepen.

In het verleden is deze functie ook in het raster opgenomen geweest. De functie die voor TV werkte was ingedeeld in H, de -nagenoeg identiek beschreven- functie werkend voor Radio in G. De -eveneens nagenoeg identiek beschreven- functie werkend voor de TV in de regio, was ook ingedeeld in G.

Kijkend naar de waarderingen was het scoreverschil tussen de functies niet zo groot. Zeker op de belangrijkste gezichtspunten (verantwoordelijkheidsbereik, kennis, probleemoplossing en communicatie) lagen de functies niet ver uit elkaar.

Een aspect dat in de waardering meespeelde was dat de Redacteur- verslaggever TV met een ploeg op pad ging en daar leiding aan gaf. Daar is lang niet altijd meer sprake van. Het leidinggevende aspect valt op dat moment weg waarmee de functies nog dichter bij elkaar komen.

In vele gesprekken is input gegeven over de inhoud van de functie. Gesproken is over de aansturing, de door de functie te behandelen onderwerpen, functiezwaarteverhoudingen en de ontwikkelingen in het vak.

Aangegeven is dat het vak van redacteur-verslaggever is geëvolueerd. Er wordt meer verwacht van de functie. Overigens was het lastig dat aspect zoveel handen en voeten te geven dat dat goed in de functiebeschrijving kon worden opgenomen.

In de gesprekken over de inhoud van de functie is herhaaldelijk aangegeven dat het verschil in niveaus tussen verder identieke functies met name zit in de impact en de moeilijkheidsgraad van de te behandelen onderwerpen; daarmee hangt samen de vrijheid die een redacteur-verslaggever krijgt ten aanzien van de behandeling van zijn item. De rol van de eindredacteur is daarbij relevant.

Voorts is aangegeven dat er een verschil is in de impact van een medium. TV is een indringend medium en kent een sterkere impact dan de andere media.

Met deze input heeft Berenschot de bijgevoegde functiebeschrijvingen opgesteld.

de beschrijvingen

Op wens van verschillende partijen zijn er allerlei beschrijvingen opgesteld. Die beschrijvingen zijn met het USB functiewaarderingssysteem van Berenschot gewaardeerd. Die waarderingen zijn beoordeeld door functiewaarderingsdeskundigen van de werknemersvertegenwoordigingen. In de rapportage zullen de opvattingen van die deskundigen worden vermeld.

In het volgende hoofdstuk worden vier beschrijvingen weergegeven. De eerste beschrijving is die van een feitelijke aanloopfunctie die meewerkt binnen zeer strakke kaders. De volgende functie is een redacteur-verslaggever die werkt binnen duidelijke aanwijzingen van een eindredacteur. Deze geeft aanwijzingen over de inhoud van de bijdragen die geleverd worden; live interviewen komt in deze functie niet vaak voor.

De volgende beschrijving is de volwassen redacteur-verslaggever. Er wordt live geinterviewd en er worden afspraken gemaakt door de eindredacteur met de functie over het onderwerp dat wordt gemaakt maar in feite wordt vooral het eindresultaat -achteraf- beoordeeld.

De laatste beschrijving is de incorporatie van het pluspakket.

Deze vier functiebeschrijvingen zijn in de genoemde volgorde gescoord met het USB. De waarderingen komen uit op eindscores die de functies respectievelijk brengen in F, G, H en J. Alle functies zijn ruim over de ondergrens heen van die functiegroepen heen.

De functiewaarderingsdeskundigen van werknemerszijde vonden de opbouw van de beschrijvingen logisch en de daarbij behorende detailscores correct. Wel is door één van hen opgemerkt dat niet altijd de moeilijkheidsgraad en context van de functie uit de verf komt. Er wordt een verschil in zwaarte gezien tussen onderwerpen die behandeld worden.

Het lijkt Berenschot, gelet op de inputgesprekken, niet handig allerlei typen programma's of onderwerpen in de beschrijvingen op te nemen. Dan zou de oude situatie met de sociaal-economische redacteur-verslaggever weer in ere worden hersteld. In de G-functie is beschreven welk type onderwerpen op dat niveau aan de orde kunnen komen. Daarmee wordt aan de inhoudelijke kant van de functie een kapstok geboden om functies goed in te delen.

de vier beschrijvingen

Functie: REDACTEUR/VERSLAGGEVER F

Code:


1. ORGANISATIE

Ressorteert operationeel onder de eindredacteur.


2. DOEL

Het meewerken aan het maken van reportages, het verslag doen van gebeurtenissen, het samenstellen en redigeren van programma's of onderdelen daarvan.


3. WERKOMSCHRIJVING

Oriënteert zich ten aanzien van ontwikkelingen binnen een afgebakend aandachtsgebied.
Verzamelt gevarieerde onderwerpen en onderhoudt contacten met correspondenten en overige informanten.
Beoordeelt feiten op juistheid en volledigheid.
Neemt deel aan het redactieoverleg.
Ontvangt van de eindredacteur strakke aanwijzingen over de wijze waarop de reportages moeten worden samengesteld.
Bereidt de productie van de toegewezen onderwerpen voor door documentatie.
Voert overleg met informanten ten behoeve van het verkrijgen van informatie en/of medewerking aan programma's.
Houdt korte vraaggesprekken op basis van vastgestelde scripts, legt gebeurtenissen vast en maakt reportages.
Schrijft en/of redigeert in opdracht korte verbindende teksten. Monteert de onderwerpen op aanwijzing van de eindredacteur. Geeft, indien nodig, tijdens de opname/montage aanwijzingen aan operationele technici.

Functie: REDACTEUR/VERSLAGGEVER G

Code:


1. ORGANISATIE

Ressorteert operationeel onder de eindredacteur.


2. DOEL

Het maken van reportages, het verslag doen van gebeurtenissen, het samenstellen en redigeren van programma's of onderdelen daarvan.


3. WERKOMSCHRIJVING

Oriënteert zich ten aanzien van actuele en maatschappelijke ontwikkelingen binnen eigen aandachtsgebied(en).
Verzamelt en selecteert gevarieerde onderwerpen met een minder grote diepgang, legt en onderhoudt contacten met correspondenten en overige informanten; wisselt snel van onderwerp.
Beoordeelt feiten op juistheid en volledigheid en mogelijke implicaties bij uitzending.
Neemt deel aan het redactieoverleg en doet voorstellen over de samenstelling van de uitzending.
Bespreekt met de eindredacteur de inhoud van de reportages/interviews en de wijze waarop deze moeten worden samengesteld.
Bereidt de productie van de toegewezen onderwerpen voor door research en documentatie, alsmede de keuze van programma medewerkenden.
Voert overleg met deskundigen op de specifieke terreinen ten behoeve van het verkrijgen van informatie en/of medewerking aan programma's.
Houdt vraaggesprekken conform de afgesproken programma-inhoud, legt gebeurtenissen vast en maakt reportages en doet -indien nodig- "live" verslaglegging.
Schrijft en/of redigeert teksten mede gebaseerd op de eigen professionele beoordeling van de nieuwsontwikkelingen, spreekt deze teksten in.
Monteert de onderwerpen en bepaalt binnen door de eindredacteur aangegeven kaders de vormgeving.
Geeft, indien nodig, tijdens de opname/montage instructies aan operationele technici.

Functie: REDACTEUR/VERSLAGGEVER H

Code:


1. ORGANISATIE

Ressorteert operationeel onder de eindredacteur.


2. DOEL

Het maken van reportages, het verslag doen van gebeurtenissen, het samenstellen en redigeren van programma's of onderdelen daarvan.


3. WERKOMSCHRIJVING

Oriënteert zich ten aanzien van actuele en maatschappelijke ontwikkelingen binnen eigen brede aandachtsgebied(en). Verzamelt, selecteert en bereidt de keuze van onderwerpen voor, legt en onderhoudt contacten met correspondenten en overige informanten.
Beoordeelt feiten op juistheid en volledigheid en mogelijke implicaties bij uitzending.
Neemt deel aan het redactieoverleg, doet voorstellen over de samenstelling van de uitzending en bepaalt mede welke onderwerpen in aanmerking komen.
Bespreekt met de eindredacteur de wijze waarop de reportages/interviews worden samengesteld.
Bereidt de productie van de toegewezen onderwerpen voor door research en documentatie, alsmede de keuze van programma medewerkenden.
Voert overleg met deskundigen op de specifieke terreinen ten behoeve van het verkrijgen van informatie en/of medewerking aan programma's.
Houdt vraaggesprekken, legt gebeurtenissen vast en maakt reportages en doet met een grote mate van regelmaat "live" verslaglegging. Schrijft en/of redigeert teksten mede gebaseerd op de eigen professionele beoordeling van de nieuwsontwikkelingen, spreekt deze teksten in.
Monteert de onderwerpen en bepaalt de vormgeving.
Geeft, indien nodig, tijdens de opname/montage instructies aan operationele technici.
Spreekt en correspondeert voor het maken van bijdragen in één vreemde taal.

Functie: REDACTEUR/VERSLAGGEVER J

Code:


1. ORGANISATIE

Ressorteert operationeel onder de eindredacteur.


2. DOEL

Het maken van reportages, het verslag doen van gebeurtenissen, het samenstellen en redigeren van programma's of onderdelen daarvan.


3. WERKOMSCHRIJVING

Oriënteert zich ten aanzien van actuele en maatschappelijke ontwikkelingen binnen eigen zeer brede of diepgaande aandachtsgebied(en).
Verzamelt en selecteert en bereidt de keuze van onderwerpen voor, legt en onderhoudt contacten met correspondenten en overige informanten.
Maakt functioneel gebruik van een eigen netwerk van meer dan normale omvang en kwaliteit.
Maakt pro-actief "eigen nieuws" op basis van eigen research en inzicht. Beoordeelt feiten op juistheid en volledigheid en mogelijke implicaties bij uitzending.
Neemt deel aan het redactieoverleg, doet voorstellen over de samenstelling van de uitzending en bepaalt mede welke onderwerpen in aanmerking komen.
Bespreekt op hoofdlijnen met de eindredacteur de wijze waarop de reportages/interviews worden aangeleverd.
Bereidt de productie van de toegewezen onderwerpen voor door research en documentatie, alsmede de keuze van programma medewerkenden.
Voert overleg met deskundigen op de specifieke terreinen ten behoeve van het verkrijgen van informatie en/of medewerking aan programma's.
Maakt met bijzonder grote mate van zelfstandigheid complexe reportages / documentaires en reportages/documentaires met een politiek/maatschappelijk bijzonder gevoelige inhoud.
Doet live verslag van ingrijpende nieuwsfeiten.
Maakt items op basis van breed erkende speciale deskundigheid op een belangrijk functioneel gebied.
Levert analytische en duidende nieuwsbijdragen.
Schrijft en/of redigeert teksten gebaseerd op de eigen professionele beoordeling van de nieuwsontwikkelingen, spreekt deze teksten in.
Monteert de onderwerpen en bepaalt de vormgeving.
Geeft, indien nodig, tijdens de opname/montage instructies aan operationele technici.
Coacht jonge en / of nieuwe medewerkers op vaktechnisch gebied. Spreekt en correspondeert voor het maken van bijdragen in twee vreemde talen.

Zoals eerder aangegeven zijn deze vier beschrijvingen gewaardeerd met het USB waarbij scores uit de bus zijn gekomen die resulteren in indelingen in respectievelijk F, G, H en J.

Apart is bekeken welk effect er optreedt in de functiewaardering indien er specifiek gekeken wordt naar het medium waarvoor wordt gewerkt. Er is een verschil tussen het werken voor radio en voor TV. De impact van het medium TV is groter.

In de functiewaardering met het USB uit zich dat in het element "gevolgen van de functie", dat een onderdeel is van het gezichtspunt verantwoordelijkheidsbereik. Op dat gebied scoort werken voor TV hoger.

Door Berenschot en samen met de functiewaarderingsdeskundigen van de werknemers is gekeken in hoeverre op andere gezichtspunten van het USB een onderscheid per medium mogelijk is. De conclusie luidt dat daar geen sprake van is. Op de benodigde kennis, de te behandelen problemen en de te voeren communicatie (dat zijn de andere drie essentiële gezichtspunten van het USB) kan het USB -gelet op de systeemdefinities- geen onderscheid per medium maken.

Er is dus geen verschil voor het medium. Scoretechnisch leidt dit tot een geringe opwaartse score voor het werken voor TV. Die is echter in punten zo gering dat -uitgaande van de in dit hoofdstuk beschreven vier functies- er geen overgang in functiegroep uit resulteert.

De vier beschrijvingen leiden- of er nu voor Radio of voor TV wordt gewerkt- hoe dan ook tot een indeling in F, G, H en J.

Op zich zouden daarmee de vier beschrijvingen kunnen volstaan.

Voor het gebruiksgemak binnen de omroep zouden er dan specifieke Radio-, TV- en/of multimediale functies kunnen worden gedefinieerd, maar dat zijn direct afgeleide functies van de vier algemene. In feite wordt alleen het medium gedefinieerd. In het volgende hoofdstuk geven we enkele voorbeelden.

enkele "mediumspecifieke" beschrijvingen

Functie: REDACTEUR/VERSLAGGEVER RADIO G

Code:


1. ORGANISATIE

Ressorteert operationeel onder de eindredacteur.


2. DOEL

Het maken van reportages, het verslag doen van gebeurtenissen, het samenstellen en redigeren van programma's of onderdelen daarvan ten behoeve van Radio-uitzendingen.


3. WERKOMSCHRIJVING

Oriënteert zich ten aanzien van actuele en maatschappelijke ontwikkelingen binnen eigen aandachtsgebied(en).
Verzamelt en selecteert gevarieerde onderwerpen met een minder grote diepgang, legt en onderhoudt contacten met correspondenten en overige informanten; wisselt snel van onderwerp.
Beoordeelt feiten op juistheid en volledigheid en mogelijke implicaties bij uitzending.
Neemt deel aan het redactieoverleg en doet voorstellen over de samenstelling van de Radio-uitzending.
Bespreekt met de eindredacteur de inhoud van de reportages/interviews en de wijze waarop deze moeten worden samengesteld.
Bereidt de productie van de toegewezen onderwerpen voor door research en documentatie, alsmede de keuze van programma medewerkenden.
Voert overleg met deskundigen op de specifieke terreinen ten behoeve van het verkrijgen van informatie en/of medewerking aan programma's.
Houdt vraaggesprekken conform de afgesproken programma-inhoud, legt gebeurtenissen vast en maakt reportages en doet -indien nodig- "live" verslaglegging.
Schrijft en/of redigeert teksten mede gebaseerd op de eigen professionele beoordeling van de nieuwsontwikkelingen, spreekt deze teksten in.
Monteert de onderwerpen en bepaalt binnen door de eindredacteur aangegeven kaders de vormgeving.
Geeft, indien nodig, tijdens de opname/montage instructies aan operationele technici.

Functie: REDACTEUR/VERSLAGGEVER RADIO H

Code:


1. ORGANISATIE

Ressorteert operationeel onder de eindredacteur.


2. DOEL

Het maken van reportages, het verslag doen van gebeurtenissen, het samenstellen en redigeren van programma's of onderdelen daarvan ten behoeve van Radio-uitzendingen.


3. WERKOMSCHRIJVING

Oriënteert zich ten aanzien van actuele en maatschappelijke ontwikkelingen binnen eigen brede aandachtsgebied(en). Verzamelt, selecteert en bereidt de keuze van onderwerpen voor, legt en onderhoudt contacten met correspondenten en overige informanten.
Beoordeelt feiten op juistheid en volledigheid en mogelijke implicaties bij uitzending.
Neemt deel aan het redactieoverleg, doet voorstellen over de samenstelling van de Radio-uitzending en bepaalt mede welke onderwerpen in aanmerking komen.
Bespreekt met de eindredacteur de wijze waarop de reportages/interviews worden samengesteld.
Bereidt de productie van de toegewezen onderwerpen voor door research en documentatie, alsmede de keuze van programma medewerkenden.
Voert overleg met deskundigen op de specifieke terreinen ten behoeve van het verkrijgen van informatie en/of medewerking aan programma's.
Houdt vraaggesprekken, legt gebeurtenissen vast en maakt reportages en doet met een grote mate van regelmaat "live" verslaglegging. Schrijft en/of redigeert teksten mede gebaseerd op de eigen professionele beoordeling van de nieuwsontwikkelingen, spreekt deze teksten in.
Monteert de onderwerpen en bepaalt de vormgeving.
Geeft, indien nodig, tijdens de opname/montage instructies aan operationele technici.
Spreekt en correspondeert voor het maken van bijdragen in één vreemde taal.

Functie: REDACTEUR/VERSLAGGEVER TV G

Code:


1. ORGANISATIE

Ressorteert operationeel onder de eindredacteur.


2. DOEL

Het maken van reportages, het verslag doen van gebeurtenissen, het samenstellen en redigeren van programma's of onderdelen daarvan ten behoeve van TV-uitzendingen.


3. WERKOMSCHRIJVING

Oriënteert zich ten aanzien van actuele en maatschappelijke ontwikkelingen binnen eigen aandachtsgebied(en).
Verzamelt en selecteert gevarieerde onderwerpen met een minder grote diepgang, legt en onderhoudt contacten met correspondenten en overige informanten; wisselt snel van onderwerp.
Beoordeelt feiten op juistheid en volledigheid en mogelijke implicaties bij uitzending.
Neemt deel aan het redactieoverleg en doet voorstellen over de samenstelling van de TV-uitzending.
Bespreekt met de eindredacteur de inhoud van de reportages/interviews en de wijze waarop deze moeten worden samengesteld.
Bereidt de productie van de toegewezen onderwerpen voor door research en documentatie, alsmede de keuze van programma medewerkenden.
Voert overleg met deskundigen op de specifieke terreinen ten behoeve van het verkrijgen van informatie en/of medewerking aan programma's.
Houdt vraaggesprekken conform de afgesproken programma-inhoud, legt gebeurtenissen vast en maakt reportages en doet -indien nodig- "live" verslaglegging.
Schrijft en/of redigeert teksten mede gebaseerd op de eigen professionele beoordeling van de nieuwsontwikkelingen, spreekt deze teksten in.
Monteert de onderwerpen en bepaalt binnen door de eindredacteur aangegeven kaders de vormgeving.
Geeft, indien nodig, tijdens de opname/montage instructies aan operationele technici.

Functie: REDACTEUR/VERSLAGGEVER TV H

Code:


1. ORGANISATIE

Ressorteert operationeel onder de eindredacteur.


2. DOEL

Het maken van reportages, het verslag doen van gebeurtenissen, het samenstellen en redigeren van programma's of onderdelen daarvan ten behoeve van TV-uitzendingen.


3. WERKOMSCHRIJVING

Oriënteert zich ten aanzien van actuele en maatschappelijke ontwikkelingen binnen eigen brede aandachtsgebied(en). Verzamelt, selecteert en bereidt de keuze van onderwerpen voor, legt en onderhoudt contacten met correspondenten en overige informanten.
Beoordeelt feiten op juistheid en volledigheid en mogelijke implicaties bij uitzending.
Neemt deel aan het redactieoverleg, doet voorstellen over de samenstelling van de TV-uitzending en bepaalt mede welke onderwerpen in aanmerking komen.
Bespreekt met de eindredacteur de wijze waarop de reportages/interviews worden samengesteld.
Bereidt de productie van de toegewezen onderwerpen voor door research en documentatie, alsmede de keuze van programma medewerkenden.
Voert overleg met deskundigen op de specifieke terreinen ten behoeve van het verkrijgen van informatie en/of medewerking aan programma's.
Houdt vraaggesprekken, legt gebeurtenissen vast en maakt reportages en doet met een grote mate van regelmaat "live" verslaglegging. Schrijft en/of redigeert teksten mede gebaseerd op de eigen professionele beoordeling van de nieuwsontwikkelingen, spreekt deze teksten in.
Monteert de onderwerpen en bepaalt de vormgeving.
Geeft, indien nodig, tijdens de opname/montage instructies aan operationele technici.
Spreekt en correspondeert voor het maken van bijdragen in één vreemde taal.
Functie: REDACTEUR/VERSLAGGEVER RTV H

Code:


1. ORGANISATIE

Ressorteert operationeel onder de eindredacteur.


2. DOEL

Het maken van reportages, het verslag doen van gebeurtenissen, het samenstellen en redigeren van programma's of onderdelen daarvan ten behoeve van RTV-uitzendingen.


3. WERKOMSCHRIJVING

Oriënteert zich ten aanzien van actuele en maatschappelijke ontwikkelingen binnen eigen brede aandachtsgebied(en). Verzamelt, selecteert en bereidt de keuze van onderwerpen voor, legt en onderhoudt contacten met correspondenten en overige informanten.
Beoordeelt feiten op juistheid en volledigheid en mogelijke implicaties bij uitzending.
Neemt deel aan het redactieoverleg, doet voorstellen over de samenstelling van RTV-uitzendingen en bepaalt mede welke onderwerpen in aanmerking komen.
Bespreekt met de eindredacteur de wijze waarop de reportages/interviews worden samengesteld.
Bereidt de productie van de toegewezen onderwerpen voor door research en documentatie, alsmede de keuze van programma medewerkenden.
Voert overleg met deskundigen op de specifieke terreinen ten behoeve van het verkrijgen van informatie en/of medewerking aan programma's.
Houdt vraaggesprekken, legt gebeurtenissen vast en maakt reportages en doet met een grote mate van regelmaat "live" verslaglegging. Schrijft en/of redigeert teksten mede gebaseerd op de eigen professionele beoordeling van de nieuwsontwikkelingen, spreekt deze teksten in.
Monteert de onderwerpen en bepaalt de vormgeving.
Geeft, indien nodig, tijdens de opname/montage instructies aan operationele technici.
Spreekt en correspondeert voor het maken van bijdragen in één vreemde taal.

Deze vijf beschrijvingen zijn enigszins specifiek; de indelingen in de omroepschalen zijn conform hetgeen als functienaam is benoemd.

Functiewaarderingstechnische meerwaarde hebben de functies o.i. niet; voor het gebruiksgemak kan het wellicht wel handig zijn deze functies te hanteren.

slot/vraagstelling

Het geheel overziend moet naar onze mening een beslissing worden genomen over de volgende onderwerpen.

Zijn de vier algemene beschrijvingen voldoende herkenbaar om als referentiefunctie te hanteren binnen de publieke omroep?

Moeten er -als vraag 1 positief wordt beantwoord- daarnaast mediumspecifieke beschrijvingen blijven bestaan zoals verwoord in enkele voorbeelden (die rechtstreeks van de algemene beschrijvingen zijn afgeleid)?

Kan -als het thans voorliggende materiaal door partijen wordt geaccordeerd- worden doorgewerkt aan de overige programmatische functies die (qua opbouw en zwaarteverhoudingen) in lijn zullen liggen met de nu gepresenteerde beschrijvingen en verhoudingen?

Kan -onafhankelijk van het antwoord op de vorige vragen- het raster voor de niet-programmatische functies worden afgemaakt (dit heeft tot nu toe bijna geen commentaar opgeleverd) of is voltooiing afhankelijk van de accordering van programmatische functies?