Ingezonden persbericht



Openingsconferentie Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen!

Het jaar 2007 is door de Europese Commissie uitgeroepen als Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen! Op 7 maart 2007 vindt in Rotterdam de Openingsconferentie plaats, bedoeld voor een ieder die belangstelling heeft in het onderwerp gelijke kansen en diversiteit.

De Openingsconferentie Europees Jaar belooft een interessante en plezierige bijeenkomst te worden waarin de onderwerpen zowel op een serieuze als een vrolijke manier benaderd worden.

Programma

10.00 uur Ontvangst, registratie en inschrijving workshops

10.30 uur Plenair onderdeel conferentie

Dagvoorzitter Tanja Jadnanansing, adviseur jongeren NOS journaal Tanja Jadnanansing is projectmanager bij de NOS. Daarnaast is zij actief bij verschillende organisaties. Zo zit ze in het dagelijkse bestuur van de PvdA en is ze lid van de Commissie Jeugdparticipatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Opening

Presentatie van het Europees Jaar door Tineke de Nooij, projectleider EJGK

Talkshow "Gelijke kansen maak je zelf!" Interviews met zes mensen die allemaal non discriminatiegrond van het artikel 13 verdrag vertegenwoordigen te weten:

Mohamed Baba
Mohamed is medeoprichter van een consultancy bedrijf gericht op Integratie, Diversiteit en Migratie. .

Tamarah Benima
Tamarah is columniste voor diverse dagbladen en is in opleiding tot rabbijn.

Alice Verheij
e verzorgt kennisontwikkeling op vakgebieden als automatisering, Z
organisatie ontwikkeling, project management, project portfolio management, innovatie en de bedrijfsmatige inzet van slimme technologie.

Lilian Callender
Lilian geeft leiding aan de Unit Economie van hogeschool InHolland en is voorzitter van het bestuur van Samenwerking Onderwijs Suriname Nederland.

Nico van Hasselt
Nico van Hasselt is huisarts en houdt op zijn 81e levensjaar nog steeds praktijk in Buitenveldert.

Lydia la Rivière-Zijdel
Lydia is zowel politiek als wetenschappelijk actief op de terreinen van gender en diversiteit (gehandicapten, homo/lesbo en etniciteit)

Quiz "Gelijke kansen voor iedereen!"

"Over de effecten van gelijke behandeling" door Alex Geert Castermans, voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling

Start Estafette Gelijke Kansen: De heer Castermans geeft het Estafette stokje aan de heer F. de Paauw van de CG-raad. De CG raad zal de eerste maand van de Estafette invullen.

3 projecten van de Tijdelijke nationale subsidieregeling gepresenteerd....

12.30 uur Lunch

13.45 uur Zes parallelle workshops


1. Jongerendebat: gelijke kansen op de arbeidsmarkt, in opleidingen en stages
Nationale Jeugdraad; Tanja Jadnanansing, Jessica Sturz


2. Dialoog als kans
Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie; diverse gespreksleiders


3. Diversiteit als winstmaker DIV landelijk netwerk diversiteitsmanagement namenworkshopleider; Ad de Ruijter, Nafize Sener


4. Het werk van de Commissie Gelijke Behandeling Commissie Gelijke Behandeling; Marcel Scholten


5. Het vernieuwde lokale Participatie Team E-Quality, Rahma El Hannoufi, El Batoul Zembib


6. Infrastructuur gelijke behandeling; de weg naar gelijk krijgen
E-Quality en LBR; Dick Houtzager, Willemien Ruygrok

15.45 uur Plenaire afsluiting

Terugkoppeling workshops door workshopleiders en afsluiting met Cabaretgroep Prikkelz Prikkelz (Luc de Graaf en Rob Koops) wil u prikkelen om scherp te blijven, om te veranderen, te vernieuwen of gewoon voor de lol. Zij doen dat door stand-up comedy, sketches, muziek en interactie met het publiek. Spiegelend, inspirerend en gegarandeerd grappig.

Korrie Louwes, directeur van het Agentschap SZW: "Aan de slag met gelijke kansen"

16.30 uur Borrel

17.30 uur Einde

Aan de informatiemarkt werken mee:

CG-Raad
DIV Management
E-Quality
LBR
Tiye International
Amnesty International
Mee Nederland
VNG
Actorion

Het programma voor vandaag is tot stand gekomen en georganiseerd door het Nationaal Uitvoeringsorgaan Europees Jaar van Gelijke Kansen/ Agentschap SZW in intensieve samenwerking met het LBR/ VTD Leyla Hamidi en E-Quality Willemien Ruygrok.


---- --
Programma Workshops

Workshop 1
Jongerendebat: Gelijke kansen op de arbeidsmarkt en in opleidingen en stages

Jongeren gaan in deze sessie met elkaar in debat over de vraag hoe gelijke kansen op de arbeidsmarkt en in opleidingen en stages kunnen worden gecreëerd.
De jongeren krijgen in het eerste uur in twee groepen een debattraining. Ook oudere deelnemers kunnen deelnemen aan deze workshop. Zij krijgen dan geen training maar treden op als adviseurs van de jongeren. In het tweede deel van deze workshop gaan de twee groepen met zowel jonge als oudere deelnemers met elkaar in debat over bovengenoemde thema's. Het publiek dat niet aan een van de workshops deelneemt, wordt van harte uitgenodigd om het debat in het tweede uur van deze sessie bij te wonen.

Tanja Jadnanansing leidt het plenaire debat en Jessica Sturz van de Nationale Jeugdraad ondersteunt haar daarbij als procesbewaker.

Workshop 2
Dialoog als kans

Wat betekent het thema gelijke kansen voor mensen op persoonlijk vlak? Welke ervaringen hebben ze hiermee en wat zijn hun dromen en voornemens? Deze vragen zullen centraal staan in de dialooggesprekken tijdens deze workshop. De dialoog is een simpele en doeltreffende methode waarbij mensen in een kleine kring ervaringen met elkaar uitwisselen. Bij de dialoog gaat het er om te luisteren en zo meer begrip te krijgen voor elkaar. De gesprekken brengen mensen met verschillende achtergronden in contact en leveren ideeën op om praktische invulling te geven aan het thema `gelijke kansen'.

De dialoogkringen worden begeleid door gespreksleiders van het LBR/vereniging tegen discriminatie.

Workshop 3
Diversiteit als winstmaker

De meest gestelde vragen over diversiteit en ... hun antwoorden. Hoe kan ik winst uit diversiteit halen? Waarom `stokt' het diversiteitbeleid in uw organisatie of waarom krijgt u het niet `van de grond?' Hoe kunt u nu eens flink `doorpakken?' Op welke wijze verankert u wat is heeft opgebouwd? Kortom: wat heeft u altijd al willen weten over diversiteit, welke vragen leven er bij u? Tijdens deze interactieve workshop over diversiteit wordt u in de gelegenheid gesteld uw vragen over diversiteit en diversiteitsbeleid te stellen die u (al jaren) bezighouden en kunt u vooral ook van elkáár te leren. Van één ding bent u verzekerd: na afloop van de workshop heeft u antwoorden op uw vragen rondom diversiteit. Bovendien worden tal van praktische tools uitgereikt! Deze workshop is interessant, voor zowel de ervaren organisaties met diversiteit als voor organisatie die meer aan het begin staan met de ontwikkeling daarvan. De workshop wordt gegeven door Ad de Ruijter en Nafize Sener van Div (Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement).

Workshop 4
Het werk van de Commissie Gelijke Behandeling

Een beknopte toelichting op de oordelen en adviezen van de CGB: Betekenis en effecten van de gelijkebehandelingswetgeving in Nederland.

De workshopleider is Marcel Scholten van de Commissie Gelijke Behandeling.

Workshop 5
Het vernieuwde lokale Participatie Team

In deze interactieve workshop gaan we de lokale participatie teams ( P-teams) onder de loep nemen. Na een diversiteitspel krijgen de deelnemers informatie over de achtergrond en rol van de P-teams. Vervolgens gaat men op creatieve wijze een eigen vernieuwd lokaal participatie team opzetten op basis van de non- discriminatiegronden (godsdienst en levensovertuiging, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, handicap of chronische ziekte en leeftijd). Daarna zal er een korte presentatie plaatsvinden van het nieuwe P-team.

Workshopleiders zijn Rahma El Hannoufi en El Batoul Zembib van E-Quality.

Workshop 6
Infrastructuur gelijke behandeling; de weg naar gelijk krijgen

Je bent ongelijk behandeld, gediscrimineerd, uitgescholden, respectloos behandeld. Haal je je schouders erover op, denk je 'klagen heeft toch geen zin', kruip je zielig weg in een hoekje of ... Ga je naar je baas, de politie, een anti- discriminatiebureau, de Commissie Gelijke Behandeling of direct naar de rechter? In deze workshop wordt aandacht besteed aan de laatste drie mogelijkheden: wanneer is welke weg het meest effectief. De workshop is interactief en vraagt veel inbreng van de deelnemers: niet zozeer juridisch, maar wel dat beroemde `gezonde verstand'.

De workshop wordt gegeven door Dick Houtzager (Vereniging tegen Discriminatie) en Willemien Ruygrok (E-Quality).


---- --
Routebeschrijving

Het bezoekadres van de Van Nelle Ontwerpfabriek is: Van Nelleweg 1
3044 BC ROTTERDAM

LET OP!! sommige routeplanners / navigatiesystemen brengen u naar de verkeerde kant van het spoor als u Van Nelleweg intoetst. Toets dan Schuttevaerweg in!

Den Haag/Utrecht via de A20
Borden volgen richting Hoek van Holland. Direct na knooppunt Kleinpolderplein de afslag Spaanse Polder nemen. Einde afrit rechts, daarna direct links de oprit van de snelweg richting Den Haag op. Niet de snelweg oprijden, maar parallel aan de A20 rechtdoor rijden de Giessenweg op. Vervolgens direct rechts de Schuttevaerweg in. Op de rotonde rechtdoor. Na 500 meter ziet u de Van Nelle Ontwerpfabriek aan uw linkerhand. Hoek van Holland/Beneluxtunnel via de A20
Na Schiedam de afslag Spaanse Polder nemen en onderaan de afrit het verkeersplein recht oversteken. Borden richting Den Haag volgen en parallel aan de snelweg 75 meter doorrijden tot de Giessenweg. Vervolgens direct rechts de Schuttevaerweg in. Op de rotonde rechtdoor. Na 500 meter ziet u de Van Nelle Ontwerpfabriek aan uw linkerhand. Breda via de Van Brienenoordbrug
Borden volgen met o.a. Rotterdam/Den Haag. Daarna richting Hoek van Holland. De afslag Spaanse Polder nemen. Einde afrit rechts, daarna direct links de oprit van de snelweg richting Den Haag op. Niet de snelweg oprijden, maar parallel aan de A20 rechtdoor rijden de Giessenweg op. Vervolgens direct rechts de Schuttevaerweg in. Op de rotonde rechtdoor. Na 500 meter ziet u de Van Nelle Ontwerpfabriek aan uw linkerhand.
Parkeren
Volg de P-borden bij de Van Nelle Ontwerpfabriek. Uitrijdkaarten ad 5,00 zijn verkrijgbaar bij de balie tegen contante betaling. Komend met de trein of bus
U neemt de trein tot Rotterdam Centraal Station of Schiedam Centrum. Op beide stations neemt u de buslijn 38 richting Schiedam (vanaf Rotterdam Centraal) of richting Crooswijk (vanaf Schiedam Centrum). Uitstappen bij de halte Beukelsbrug. De trap naar beneden nemen, linksaf het spoorviaduct onderdoor en oversteken naar de hoofdingang van de Van Nelle Ontwerpfabriek. Zie voor informatie www.ret.nl (bus) en www.ns.nl (trein).


---- --