Gemeente Maassluis

Aanleg bergbezinkbassin van start

Op woensdag 7 maart verricht wethouder Arie van der Knijff de eerste werkzaamheden voor de aanleg van een bergbezinkbassin aan de Merellaan in Maassluis. Hij zal onder toeziend oog van genodigden van de gemeente Maassluis en aannemer Dura Vermeer met behulp van een heistelling een damwandplank in de grond drukken.

Het bergbezinkbassin wordt aangelegd aan de Merellaan ter hoogte van het gemaal van het Hoogheemraadschap van Delfland. Dit bergbezinkbassin is een waterberging in de vorm van een grote, rechthoekige bak. Het grootste deel van de bak wordt ondergronds aangelegd. Soms regent het zo hard, dat de riolering het aanbod aan water niet kan verwerken. Als het riool overloopt, kan dit een vervuiling van het oppervlaktewater met zich meebrengen. Om dit te voorkomen wordt een bergbezinkbassin aangelegd, waarin het overtollig rioolwater tijdelijk wordt opgeslagen. Op het moment dat er weer genoeg ruimte in het riool is, kan het water daar alsnog heen. Door het ontwerp van het bergbezinkbassin zakken de zwaardere deeltjes in het water naar de bodem van het bassin. Op deze manier wordt er relatief schoon water geloosd op de Nieuwe Waterweg als het bassin incidenteel toch moet overstorten.
Bovenop het bergbezinkbassin komen parkeerplaatsen en een speelplaats. Met de aanleg van het bassin, dat eind 2007 moet worden opgeleverd, is een bedrag van ruim 2 miljoen euro gemoeid.

Tunneltje naar Sterrenbos

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden voor de aanleg van het bergbezinkbassin, blijft het tunneltje dat vanaf de Merellaan onder het spoor door naar de natuurstrook Het Sterrenbos voert toegankelijk voor voetgangers. Wel wordt een gedeelte van de toegang dichtgemaakt in verband met de minimale ruimte die het werkverkeer nodig heeft. Er wordt voor voetgangers dan een tijdelijke verharding in de vorm van rijplaten neergelegd. Voor fietsers is de tunnel tijdelijk niet te gebruiken. Zij kunnen gebruik maken van de spoorwegovergang bij het NS station Maassluis-West of bij de Schenkeldijk.