Vereniging Milieudefensie



*Persbericht*

Milieudefensie wil schone lucht langs snelwegen afdwingen

Verlaging maximumsnelheid voor rechter


*Amsterdam, 5 maart 2007 --- Op 7 maart vindt bij de rechtszaak plaats over de eis van Milieudefensie om de maximumsnelheid op 214 kilometer stadssnelweg te verlagen naar 80 kilometer per uur. Phon van den Biesen treedt op als advocaat van Milieudefensie. Fred Woudenberg, clusterhoofd van de GGD-Amsterdam, treedt op als getuige/deskundige namens de gemeente Amsterdam.


*

Uit onderzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkt dat op vier van de vijf stukjes snelweg waar sinds november 2005 een snelheidsverlaging geldt, de lucht schoner werd. Recent onderzoek door de GGD-Amsterdam wijst uit dat de 80 km-maatregel vooral de luchtvervuiling aanpakt die het meest schadelijk is voor de gezondheid. Volgens het Milieu- en Natuurplanbureau zijn er zelfs in 2020 bij onveranderd beleid nog overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen langs de stadssnelwegen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Den Bosch.

Joris Wijnhoven, campagneleider verkeer van Milieudefensie: 'De 80 km-zones hebben zich bewezen als probaat middel in de strijd tegen luchtvervuiling. De Rijksoverheid vertikt het tot dusver om deze maatregel breder uit te voeren en wil tot ver in 2020 de gezondheidsnormen negeren. We hopen dat de bestuursrechter hier een stokje voor steekt'.

Milieudefensie vroeg toenmalig minister Peijs op 14 maart 2005 om de maximumsnelheid te verlagen naar 80 km/uur op de stadssnelwegen van de vier grote steden, Drechtsteden, Delft, Nijmegen, Eindhoven en Den Bosch. De gemeente Amsterdam pleit, evenals de meeste lokale overheden met stadssnelwegen met veel omwonenden, voor uitbreiding van de 80 km-zones. Na langdurig procedureel getouwtrek, komt er nu een inhoudelijke toetsing van de rechtbank.
*
Wat* rechtszitting over verlaging maximumsnelheid op stadssnelwegen
*Wie* Milieudefensie versus verkeersminister Eurlings
*Waar* Rechtbank Amsterdam, afdeling bestuursrechtspraak, Parnassusweg 220
*Wanneer* woensdag 7 maart, 15.45 uur
*Uitspraak *wordt verwacht na zes weken


---

*