Gemeente Wunseradiel


Baggeren geul Makkum - Kornwerderzand

Witmarsum, 7 maart 2007

De gemeente Wûnseradiel laat vanaf volgende week een gedeelte van de vaargeul tussen het Makkumerdiep en de sluizen van Konwerderzand baggeren. Het vrijkomende zand wordt gebruikt voor het strand van de Holle Poarte.

In de vaargeul tussen Makkum en Kornwerderzand zitten een aantal ondieptes die problemen opleveren voor de scheepvaart. Daarbij denken we vooral aan de jachten van De Vries Feadship uit Makkum. Het is een probleem dat door aanslibbing elk jaar weer voorkomt. Eind 2006 zijn de voornaamste knelpunten al aangepakt. Het vrijkomende zand is toen gebruikt voor het ophogen van het kitesurfstrand bij Kornwerderzand.

Omdat het nieuwe watersportseizoen voor de deur staat en er veel vraag is naar het nodige materiaal als zandzuigers en kranen hebben B&W besloten op korte termijn te beginnen met het baggeren. Tijdens de werkzaamheden wordt bovendien het kitesurfstrand bij Kornwerderzand geëgaliseerd. Het zand wat bij het baggeren vrijkomt, ongeveer 7700 m2, wordt gebruikt voor het strand van de Holle Poarte. De totale kosten van het werk bedragen ¤ 84.000,- (ex. BTW).

Verder is er eind oktober 2006 een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de waterbodem in het Makkumerdiep. Het gaat dan om zowel de visserijhaven, het Makkumerdiep zelf en de twee insteekhavens van het bedrijventerrein. Het gebied is verdeeld in 29 vakken en hier zijn totaal 299 bodemmonsters uitgevoerd met behulp van een zuigerboor. Hieruit zijn 46 mengmonsters samengesteld voor laboratoriumonderzoek. Zo krijgen we een nauwkeurig beeld van de kwaliteit van de waterbodem van het Makkumerdiep en de havens.