Partij van de Arbeid

Den Haag, 07 maart 2007

Vragen van de leden Depla en Crone (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Financiën

over het terugbetalen van teveel ontvangen toeslagen.


1. Bent u bekend met de toezegging van voormalig minister Zalm tijdens het spoeddebat over de problemen bij de Belastingdienst (15 februari 2007) dat de terugvorderingsrente bij teveel ontvangen huurtoeslag over 2006 kwijt gescholden wordt?


2. Klopt het dat mensen die de invorderingsrente reeds betaald hebben dit zelf middels het maken van bezwaar ongedaan moeten maken? Zo ja, kunt u aangeven op welke wijze mensen die reeds de invorderingsrente voldaan hebben gewezen worden op de mogelijkheid tot terugvorderen middels het indienen van bezwaar?


3. Kan de Belastingdienst in haar systemen achterhalen welke mensen reeds terugvorderingsrente hebben terugbetaald? Zo ja, waarom krijgen mensen die de terugvorderingsrente reeds betaald hebben deze kosten niet automatisch terug gestort?


4. Klopt het dat mensen die reeds eerder hebben aangegeven teveel toeslag te ontvangen geen bezwaar hoeven te maken tegen de invorderingsrente omdat de invorderingsrente bij deze mensen ambtshalve wordt kwijtgescholden? Geldt dit eveneens voor mensen die de terugvorderingsrente al betaald hebben?


5. Kunt u aangeven wat de reden is tot het onderscheiden van verschillende groepen belanghebbenden, namelijk belanghebbenden die wel hebben aangegeven teveel toeslag te hebben ontvangen en belanghebbenden die dat niet hebben aangegeven?


6. Kunt u aangeven op welke wijze de regionale incassobureaus kunnen vaststellen of belanghebbenden reeds hebben aangegeven teveel toeslag te ontvangen?


7. Bent u op de hoogte van het feit dat de invorderingsrente wel ambtshalve kwijtgescholden zal worden maar de invorderingskosten niet? Zo ja, kunt u aangeven wat de reden hiertoe is?


8. Klopt het dat voor mensen die reeds eerder hebben aangeven teveel toeslag te ontvangen de invorderingskosten wel ambtshalve kwijtgescholden worden?


9. Kunt u aangeven op welke wijze mensen geïnformeerd worden over de mogelijkheid tot het indienen van bezwaar tegen de invorderingskosten?


10. Bent u bereid de invorderingskosten bij het terugbetalen van toeslagen voor alle belanghebbenden ambtshalve kwijt te schelden? Zo nee, waarom niet?


11. Deelt u de mening van de leden van de PvdA-fractie dat voor het kwijtschelden dan wel terug betalen van de terugvorderingsrente en terugvorderingskosten een zo laagdrempelig en zo algemeen mogelijke geldende procedure opgesteld moet worden? Zo ja, deelt u de mening van de leden van de PvdA-fractie dat de huidige procedure niet aan de eisen van algemeen geldendheid en laagdrempeligheid voldoet?


12. Kunt u aangeven welke stappen u zal ondernemen het kwijtschelden en terugbetalen van de invorderingsrente en de invorderingskosten zo te organiseren dat alle belanghebbenden, ook diegene die geen bezwaar maken, de terugvorderingsrente en terugvorderingskosten kwijtgescholden dan wel teruggestort krijgen?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl