Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 7 maart 2007

Opening lustrumjaar 20 jaar HKU met uitreiking boek Giep Hagoort

Bij de start van de viering van het 20-jarig bestaan van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) verschijnt het boek "Afwisseling, Strategievorming in het Kunstonderwijs" van Giep Hagoort met een profiel van de grondlegger van de HKU Bert Groenemeijer.
---

Bert Groenemeijer, zelf afkomstig van de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving was twintig jaar geleden de initiator van de fusie tussen de voor die tijd drie belangrijkste Utrechtse kunstopleidingen: de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar, de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving en het Utrechts Conservatorium. Ruim twee jaar na zijn vertrek als collegevoorzitter van de HKU verschijnt het boek waarin wordt geschetst wat Bert Groenemeijer voor de HKU betekent heeft.

Giep Hagoort, lector Kunst en Economie aan de HKU, beschrijft dat Bert Groenemeijer, voormalig collegevoorzitter én stichter van de HKU, als creatief ondernemer ten volle geprofiteerd heeft van het professionaliseringsproces dat het hoger onderwijs heeft ondergaan. Al voor de oprichting van de HKU heeft hij een ondernemende attitude getoond. Door vooruit te lopen op fusies en schaalvergrotingen heeft hij vanuit Utrecht voortdurend het initiatief genomen. Daarmee kreeg Utrecht de primeur met de eerste grote kunstenhogeschool in Nederland. Naast de bijdrage van Giep Hagoort zelf kent het lustrumboek meerdere bijdragen van HKU-medewerkers maar ook van niet HKU-ers zoals rector magnificus Willem Hendrik Gispen en hoofd cultuur Bas Nugteren van de Universiteit Utrecht.

De uitreiking van het boek is tevens de aftrap voor het lustrumjaar 20 jaar HKU. In dit kader vinden het gehele jaar diverse activiteiten en evenementen plaats. Het eerstvolgende evenement is de Culturele Zondag ' Transformatie' van 25 maart, die de HKU samen met de Universiteit Utrecht organiseert. Verder staan er diverse lezingen, voorstellingen, concerten en tentoonstellingen op het programma. Kijk voor meer informatie op www.hku.nl/20jaar en www.culturelezondagen.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE/