Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 maart 2007

Stadsdeel stemt in met rapportage Verdellen én start Bibob-onderzoek

De Baarsjes verleent bouwvergunning Westermoskee

Stadsdeel De Baarsjes verleent vrijstelling en bouwvergunning voor het realiseren van de Westermoskee. De negen ingediende zienswijzen gaan niet in op de moskee, of niet op de bouw van de moskee of zijn ruimtelijk niet relevant.

Bij het verlenen van de vrijstelling en de bouwvergunning voor de Westermoskee start op verzoek van het stadsdeel een Bibob-onderzoek naar de financiële positie van Manderen b.v. Zoals ook in de verleende bouwvergunning is opgenomen, kan - volgens artikel 59 van de Woningwet - een Bibob-onderzoek leiden tot het alsnog intrekken van de bouwvergunning.

Arthur Verdellen heeft deze week ook zijn verkennend onderzoek afgerond rond het Westermoskee-project. De voor het stadsdeel belangrijkste conclusie uit de rapportage is dat de verhoudingen tussen woningcorporatie Het Oosten en Manderen b.v. zodanig zijn verstoord dat een vruchtbare samenwerking niet meer mogelijk lijkt. Geadviseerd wordt om beide partijen afscheid van elkaar te laten nemen, het liefst via een knip in de plannen. Hiermee wordt bedoeld dat Het Oosten de woningen bouwt en Manderen b.v. de moskee. Verdellen adviseert deze scheiding zorgvuldig te laten verlopen en te laten begeleiden door bijvoorbeeld een mediator.

Het stadsdeel deelt onverkort de aanbevelingen en conclusies van Verdellen.

Het stadsdeel betreurt het dat het niet mogelijk lijkt dat partijen gezamenlijk verder werken aan de realisatie van het gehele project. Nu dit niet mogelijk is, beperkt het stadsdeel zich tot zijn wettelijke taak, namelijk het scheppen van de voorwaarden waaronder beide partijen hun deel van het project afzonderlijk kunnen realiseren. Echter, in de zakelijke afwikkeling is het stadsdeel geen partij. Het stadsdeel beperkt zich tot zijn rol van vergunningverlener en verantwoordelijke voor de inrichting van de openbare ruimte. Voorts zal het stadsdeel, zodra het moskeebestuur een maatschappelijk actieplan geformuleerd heeft, opnieuw een dialoog met dit bestuur starten met als doel de band tussen de moskee en de samenleving te versterken en op die manier de steeds beoogde maatschappelijke verankering van de moskee te bewerkstelligen.




Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam