Partij van de Arbeid

Den Haag, 07 maart 2007

Vragen van het lid Van Dam(PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en wetenschap

in verband met beperking van ontvangstmogelijkheden van buitenlandse publieke omroepen via DVB-T-Decoders van KPN


1. Heeft u kennis genomen van dit artikel? (1)


2. Klopt het dat KPN/Digitenne DVB-T-decoders alleen geschikt zijn gemaakt voor het ontvangen van signalen die door KPN zijn gecertificeerd waardoor ontvangst van buitenlandse publieke omroepen, die free-to-air worden uitgezonden, met deze decoder niet mogelijk is?


3. Bent u het met mij eens dat KPN haar machtspositie op de markt voor infrastructuur lijkt te gebruiken om haar concurrentiepositie op de dienstenmarkt te versterken?


4. Vindt u het acceptabel dat KPN, vanuit haar machtspositie m.b.t. de doorgifte van zenders van andere aanbieders, de geplande aanbesteding van de (publieke) multiplex van de NOS in 2008 onder druk kan zetten waardoor mogelijk geïnteresseerde partijen niet deel zullen nemen aan deze aanbesteding? Zo nee, op welke wijze kan de minister garanderen dat deze aanbesteding niet beïnvloedt zal worden door de machtspositie die KPN inneemt op de markt voor infrastructuur?


5. Bent u bereid om op korte termijn met KPN te overleggen en er voor te zorgen dat deze beperkingen opgeheven worden zodat bijvoorbeeld ook mensen in de grensgebieden de publieke zenders van omliggende landen vrij kunnen ontvangen?

(1) Nederland 1, 2 en 3 alsmede regiozenders maandag uit de lucht; KPN neemt het digitaal over in DVB-T - Dutchmedia nieuwsbrief 9 december 2006, www.dutchmedia.nl

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl